1. Markthal Rotterdam, Nederland

Dat we in Amsterdam mooie markten hebben, weten we inmiddels wel. Nu kunnen foodies ook in de tweede grootste stad van Nederland terecht. Vanaf vandaag opent de stijlvolle Markthal Rotterdam haar deuren. Ook voor architectuurliefhebbers is het imposante gebouw een prima reden om de stad aan te doen.

2. Mercat de la Boqueria, Barcelona, Spanje

De Mercat St. Joseph, in de volksmond La Boqueria, is een van de beroemdste markten van Europa en het kloppende hart van Barcelona. Er worden meer dan 30.000 soorten etenswaren verkocht, van plaatselijke specialiteiten tot exotische lekkernijen. De kwaliteit ervan is zo goed dat een aantal met een Michelinster bekroonde chef-koks hier hun spullen kopen.

3. Granville Island Market, Vancouver, Canada

In dertig jaar tijd is Granville Island veranderd van een gevaarlijke zandbank in False Creek tot een van de grootste attracties van Vancouver (foto boven dit artikel). De etnische diversiteit van Vancouver wordt weerspiegeld in het aanbod op de multiculturele markt, van Indiase curry en Italiaans ijs tot fish and chips. Nuttig deze lekkernijen aan het water, met uitzicht op reigers en zeehonden.

4. Damnoen Saduak, Thailand

Ervaar de kleuren en smaken van de drukste drijvende markt van Thailand, die wordt gevormd door een vloot van sampans (zie foto). Op de smalle, houten boten wordt gehandeld en gekookt. Bestel een maaltijd uit de rijke Thaise keuken – denk aan smaken als citroengras, koriander, limoen, gember en kokosmelk – en neem het mee in een bananenblad om ergens in de buurt op te eten.

5. Chandni Chowk, Oud-Delhi, India

Wie van traditioneel Indiaas eten houdt, mag deze drukke markt niet overslaan. Hier kan je werkelijk alles kopen, van rekenmachines tot vogels in kooien, maar sta vooral even stil bij de voedselkraampjes. In de buurt zijn ook een aantal van de oudste halwais (snoepwinkels) van het land gevestigd.

6. Queen Victoria Market, Melbourne, Australië

Melbourne, gebouwd tijdens de grote immigratiegolf, is een van de grootste culinaire steden ter wereld. De kramen zuchten onder het gewicht van de beste delicatessen voor een zachte prijs. Loop de enorme markthal binnen voor een kopje koffie en een snelle lunch, of blijf er de hele dag hangen.

7. Balik Pazari, Istanbul, Turkije

Wie de beste vis en schaaldieren van het land zoekt, moet volgens de Turken naar deze overdekte vismarkt gaan. Behalve de rijen verse makrelen, baarzen en mosselen, worden er op de markt ook verse groenten aangeboden en zijn er Turkse tavernes die alcoholische dranken, zoals het anijsdrankje raki, met mezze serveren.

8. Ramadanmarkten, Kuala Lumpur, Maleisië

Tijdens de ramadan veranderen de straten van Kuala Lumpur in een paradijs van eetkraampjes voor de vastende moslims. Van vier uur ’s middags tot kort na het onderbreken van het vasten, vullen honderden straatverkopers hun tafels met een uitgebreid aanbod aan lekkernijen.

9. De markten van Puebla, Mexico

Ongeveer honderd kilometer ten zuidoosten van Mexico-stad, aan de voet van de vulkaan Popocatépetl, ligt Puebla. Op de markten van deze stad komen de Spaanse en oude indiaanse culturen samen. Het klappende geluid van vrouwen die tortilladeeg platslaan, vermengt zich met de kreten van verkopers die alles aan de man brengen, van lokaal snoepgoed tot handgesneden houten lepels. Boodschappen draag je natuurlijk in een handgeweven boodschappentas.

10. Kerstmarkt van Praag, Tsjechië

De gotische architectuur van de Tsjechische hoofdstad vormt het ideale decor voor een traditionele kerstmarkt. Op het oude stadsplein staan heel december stalletjes opgesteld rond een enorme kerstboom. Baan je een weg door het sprookjesachtige stadsbeeld en doe je tegoed aan Tsjechische honinglikeur, kruidige gebakswaren en speenvarken aan het spit.