6x Hoe reizen je een beter persoon maakt

Je buurvrouw, die haar neus ophaalt als je vertelt dat je weer op reis vertrekt, is waarschijnlijk niet de enige die denkt dat reizen nutteloos is. Hou haar de volgende keer dit lijstje voor en ze zal met haar mond vol tanden staan.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:57 CET
Foto door Andreas Orset

1. Je wordt er flexibel van

Tijdens reizen kom je vaak voor verrassingen te staan. De bus komt niet opdagen of hij komt een paar uur later dan verwacht. Het eten is nooit helemaal wat je wilde en soms heb je zelfs geen keuze. Je moet je gewoon aanpassen en plooien naar de situatie. Daarvan leer je flexibel te zijn en je eigen verwachtingen aan de kant te schuiven. Kwaliteiten die je ook thuis heel goed kunt toepassen, als je zusje bijvoorbeeld weer in dat ene veganistische restaurant wilt gaan eten.

2. Het doet je waarderen wat je hebt

Als je op reis bent, kan je vaak geen uren douchen, soms is er geen warm water of was je je gewoon in het meertje verderop. Je slaapt weleens met meerdere personen in een slaapzaal of ligt in je tentje te rillen van de kou. Allemaal leuk en wel voor die ene week, maar als je weer thuis komt, is het wel zo heerlijk weer in je eigen warme bed te kruipen. Verder kom je in aanraking met mensen die weinig of helemaal niets hebben, dan denk je volgende keer toch twee keer na voor je de overschot van het diner in de vuilnisbak gooit.

Foto door Andreas Orset

3. Je wordt er empatisch van

Op reis kom je in aanraking met mensen die een heel andere manier van leven hebben en misschien probeer je zelfs voor even in hun huid te kruipen. Je kan bij een plaatselijke familie verblijven, eten wat zij eten, naar een moskee of tempel gaan en er zo een beeld van krijgen hoe het is om hier te wonen. Je praat met mensen die bijna letterlijk van een andere wereld komen en ziet dingen die je soms liever niet wilt zien. Die momenten kan je niet wegzappen.

4. Je wordt er socialer van

Als iemand je hier in de bus aanspreekt, kijk je raar op, maar op reis is dat dagelijkse kost. Je voert gesprekken met iedereen die je tegenkomt en maakt vrienden van overal ter wereld. Dat hoef je thuis niet altijd te doen, maar je kan die gewoonte best meenemen naar de kroeg. Dan zijn er ook nog de stoere verhalen die je te vertellen hebt: reken maar dat ze allemaal aan je lippen hangen als je vertelt over die chimpansee die je lunch kwam stelen.

5. Je leeft in het moment

Door regelmatig van omgeving te veranderen wordt je je meer bewust van het nu. Door de vergankelijkheid van het moment – je weet dat je hier straks weer weg moet – geniet je intenser van de plek waar je bent en van de mensen om je heen. Als je dan weer naar een nieuwe plek (of naar huis) gaat, heeft ook die plek weer iets glanzend en spannends dat de vorige niet had, daardoor worden je zintuigen op scherp gezet en leef je bewuster.

Foto door Samuel Taipale

6. Het voedt je creativiteit

Telkens blootgesteld worden aan nieuwe indrukken is voedend voor een creatieve geest. Je gaat in meer kleuren denken, je ziet hoe tussen wit en zwart een hele wereld ligt. Dat kan je overal gebruiken, met een penseel in je hand of een gitaar op je schoot. Maar ook gewoon op de werkvloer. Zoeken ze iemand die out of the box kan denken en dingen van een ander perspectief kan bekijken? Dat ben jij vanaf nu!

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.