1. Kiwi’s spotten in Kapiti Coast

Op slechts drie kwartier rijden van de bruisende hoofdstad Wellington vind je Greenmantle Estate: een internationaal georiënteerde lodge, omgeven door rustgevende natuur en uitgestrekte stranden. Nadat je wordt ontvangen met een glas prosecco en huisgemaakte canapés, kom je tot rust in een van de zes suites of in het bubbelbad in het bijgelegen Nikau Forest. De lodge heeft een aantal gedeelde ruimten, waar je in het gezelschap van de hosts en andere gasten geniet van goede gesprekken en gerechten met een Italiaanse twist. Het nabijgelegen Kapiti Island, een van Nieuw-Zeelands oudste en belangrijkste natuurreservaten, is een must-see voor vogelliefhebbers: hier bewonder je kiwi’s tijdens een nachttour. Maar ook vissen, golfen en hiken zijn populaire activiteiten aan de Kapiti Coast.

Foto Greenmantle Estate
Foto: Greenmantle Estate


2. Vliegende regenboogforellen vangen in Poronui

Met meer dan 16.000 hectare aan wildernis, pittoreske meertjes en hoofboombossen is Poronui Lodge in de afgelegen Taharua Valley een toevluchtsoord voor natuurfanaten. Het verblijf bevindt zich op het Kaimanawa Rang: een gebergte waar Kaimanawa-paarden en herten in het wild rondlopen. Van de vorstelijke lodge tot moderne paardenstallen: je hebt de keuze uit vijf unieke accommodaties in verschillende prijsklassen. Poronui is vooral populair onder (sport)vissers, dankzij de grote hoeveelheid (regenboog)forellen die in de pittoreske wateren rondzwemmen. Maar ook voor niet-vissers is er genoeg te doen, zoals hiken, mountainbiken en genieten van de Nieuw-Zeelandse keuken.

Foto Poronui Lodge
Foto: Poronui Lodge

3. Leven in het Victoriaanse Pen-y-bryn met pinguïns

Pen-y-bryn – Welsh voor ‘top van de heuvel’ – is het grootste één verdieping tellende houten huis in heel Australazië en bevindt zich boven op de groene uitgestrekte South Hill. Het Victoriaanse oord komt met de decoratieve gietijzeren elementen, ruime veranda, biljardkamer, puntdak, glasdecoratie en openhaarden rechtstreeks uit de 19de eeuw. Geniet van de maaltijden die worden bereid met producten van eigen land, speel een potje snooker terwijl je van een glas whisky nipt of kruip met een goed boek de bibliotheek in. De lodge ligt in het plaatsje Oamaru, Nieuw-Zeelands best bewaarde historische stad, waar tevens de grootste blauwe pinguïnkolonie voorkomt.

Foto Penybryn Lodge
Foto: Pen-y-bryn Lodge

4. Maori’s en dolfijnen in Bay of Islands

Met vijf luxe privevilla’s, vier infinity pools, jacuzzi’s, openhaarden, gourmetkeuken en exotische landschappen is het niet verrassend dat Eagles Nest Lodge verschillende awards op zijn naam heeft staan. Het verblijf bevindt zich in de noordelijke Bay of Islands, een uitgestrekte baai van zestien kilometer met 140 paradijselijke eilandjes. Je komt de dag door met wateractiviteiten als zeilen, vissen, kajakken, diepzeeduiken bij scheepswrakken, jetskiën en zwemmen met dolfijnen. Geschiedenisliefhebbers kunnen naar het bijgelegen dorpje Russell: de eerste hoofdstad van Nieuw-Zeeland waar in 1840 het verdrag van Waitangi werd getekend door Britse kolonisten en Maori-stamhoofden, over de verdeling van het land.

Foto Eagles Nest Lodge
Foto: Eagles Nest Lodge

5. Slapen in een eco-boomhut op het Zuidereiland

Wat krijg je als je een boomhut met een vijfsterrenhotel combineert? Een luxe eco-retreat genaamd Hapuku Lodge in het plaatsje Kaikoura op het Zuidereiland. Op maar liefst 10 meter hoogte slaap je, omringd door besneeuwde bergtoppen, olijfgaarden en groene heuvels met grazende herten, tussen de boomtoppen. Volgens de eigenaren apprecieer je de natuur namelijk meer als je die vanuit vogelperspectief ziet. Hoewel je je dag prima kunt vullen met het staren naar de natuur, kun je ook relaxen in de aanwezige sauna, (per helikopter) walvissen en dolfijnen spotten en hiken in het bergachtige gebied.

Foto Hapuku Lodge
Foto: Hapuku Lodge

6. Wijnwalhalla met verse lavendel in Hawke’s Bay

Nieuw-Zeeland staat niet alleen bekend om de prachtige natuur, maar ook om de heerlijke Sauvignon Blancs uit Marlboroughs, die in de volksmond ‘savs’ worden genoemd. De wijn speelt dan ook een belangrijke rol in de Breckenridge Lodge, gelegen in de wijnregio Hawke’s Bay op het Noordereiland. Het luxe verblijf heeft vijf kamers en suites met uitzicht op de wijngaarden. Eigenaar en gerenommeerd chef Malcolm Redmond schotelt je dagelijks de beste gerechten en bijpassende wijnen voor, die hij in zijn wijnkelder bereidt. In de badkamer vind je bodylotions en douchegels gemaakt van verse lavendel van het land. Zorg ervoor dat je niet teveel geniet van de heerlijke wijnen, want het gebied telt talloze must-sees. Bezoek de beroemde artdecostad Napier, fiets over de 200 kilometer aan kalkstenenpaden en sla een hole-in-one op een van de drie aanwezige golfbanen.

Lees ook: ‘10x Highlights in Nieuw-Zeeland om niet te missen’.

Foto Breckenridge Lodge
Foto: Breckenridge Lodge