Ja hoor, ik deed het weer. Een snelle, bijna onbewuste check of die vriend al terug geappt heeft. Het zit zo ingebakken in mijn dagelijks ritme, dat ik me een beetje onthand voel zodra dat ding aan de lader ligt. Want dat is het enige moment waarop we van elkaar gescheiden zijn. Vergeten doe ik hem namelijk nooit, mijn digitale wederhelft. En toch vraag ik me wel eens af hoe het leven zou zijn zonder mijn oplaadbare vriend. Hoe het zou zijn als ik niet de neiging heb om een onvergetelijk moment vast te leggen op de camera. Zou je dingen intenser beleven en anders benaderen zonder je mobiel?

Het Oostenrijks Toeristenbureau heeft zeventien bijzondere activiteiten en tips verzameld voor een vakantie waarbij je je kunt onderdompelen in de Oostenrijkse natuur, en je je eigen ritme terug vindt. Die mobiel kun je eenmaal terug in Nederland wel weer gaan gebruiken. Op vakantie is het tijd voor #austriantime.

1. Van Oostenrijk naar de Adriatische Zee

This is an image
Franz Gerdl, Kärnten Werbung

De Alpe-Adria-Trial loopt van Oostenrijks hoogste berg naar de Adriatische Zee. Is de totale lengte van 750 km je te lang? Wandel dan gewoon een of meerdere van de 43 deel-etappes. Vooral het grensgebied van Karinthië, Slovenië en Friuli-Julisch Venetië is zeer de moeite waard.

2. 'Schnaps'-rondje in Tirol

This is an image
Aframarketing Tirol

Hoe lekker een goede schnaps smaakt weten we. Maar hoe wordt die eigenlijk gemaakt? Ontdek het tijdens een ‘schnapsroute‘ in Tirol, een tocht van boomgaard tot proost. Op deze route kom je alles te weten over deze kunst die al generaties lang wordt doorgegeven.

3. Architectuur in Bregenzerwald

This is an image
Adolf Bereuter, Bregenzerwald Tourismus

Wandelen, kijken en je verbazen in het Bregenzerwald in de deelstaat Vorarlberg. Hier vind je historische boerenhuizen en moderne architectuur. Maak één van de twaalf mooie wandeltochten door de dertien dorpen. In deze regio vind je nog echte ambachten, waarbij ze alleen natuurlijk grondstoffen uit de regio te gebruiken. Traditie en innovatie gaan hier in hand in hand, en dit maakt het Bregenzerwald tot een bijzondere regio.


4. Wandeltocht 'De Groene ring': als in een sprookje

Mythische wezens, moderne sagen en geheimzinnige plekken midden in de natuur: de driedaagse etappewandeltocht 'Groene ring' in Vorarlberg vormt een ideaal contrast met het hectische leven van alledag. Het sprookjesachtige landschap rond Lech Zürs am Arlberg maakt deze tocht onvergetelijk, maar ook moeten er onderweg heel wat geheimen ontraadseld worden.

5. Exotisch Oostenrijk

Foto Burgenland Tourismus
Foto: Burgenland Tourismus

Het nationale park Neusiedler See-Seewinkel in het oosten van Oostenrijk heeft met zijn exotische uitstraling wel wat weg van een Afrikaanse steppe. Er wonen ruim driehonderd vogelsoorten, een ideale plek voor birdwatching dus. Van een trotse adelaar tot kleine tjiftjaf, dit nationale park is hun thuis.

6. Weense wijnen

FotoWien Tourismus
Foto:Wien Tourismus


Midden in de wijngaard met een glas wijn én een uitzicht op Wenen: een absoluut geluksmoment. Wenen is de grooste wijnbouwstad ter wereld en dat maakt een bezoek aan deze stad toch wel extra bijzonder. Het ene moment loop je door de binnenstad en niet veel later bevind je je al in de wijngaarden aan de rand van Wenen. De wijnen uit Oostenrijk hebben de afgelopen jaren veel aan populariteit gewonnen en niet zonder reden. Laat je verrassen door de culinaire hoogtepunten, zowel op het bord als in het glas.

7. Hohe Tauern: kennis van de natuur

Foto Osttirol Werbung
Foto: Osttirol Werbung

Het indrukwekkende uitzicht op de bergen van nationaal park Hohe Tauern in Oostenrijk is gewoon prachtig. Maar het wordt nog mooier als je daarbij, dankzij een ervaren gids, zeldzame dieren en planten ontdekt. Elk jaargetijde heeft wel iets bijzonders: het voorjaar met zijn bloesem en de herfst met zijn prachtige kleuren.

8. Natuurlijk Oostenrijk

Foto Peter Podperasterreich Werbung
Foto: Peter Podpera/Österreich Werbung

Het is heerlijk om af en toe te ontsnappen aan de digitale wereld en jezelf weer terug te vinden in de natuur. Want hoe waardevol is dat, momenten die echt even alleen van ons zijn? We hebben nog meer bijzondere activiteiten en belevenissen voor je geselecteerd. Van yoga op de alm tot een wandeltocht met duikbril (ja, die duikbril zul je ook écht nodig hebben) of bijvoorbeeld een fotocursus in het nationale park Gesäuse.