Steden waar de muziek door de straten zindert en de architectuur overweldigend is. Landschappen met bergtoppen en alpenmeren waaruit Heidi elk moment tevoorschijn kan komen. Oostenrijk heeft het allemaal!

1. Grotten Eisriesenwelt

In het hart van Oostenrijk vind je de grootste ijsgrot ter wereld, die 42 kilometer van het Tennengebergte in beslag neemt. Volg je adem die wolkjes voor je gezicht vormt terwijl je steeds dieper verdwaalt tussen de torens, zuilen en wallen van ijs. Je loopt door een 100 meter lange, in ijs geslagen tunnel. Kruip door de Possenthal, een smalle passage, en zorg dat je niet uit glijdt in de Alexander-von-Mörk-Dom, een enorme hal met vloer van ijs. Wees gewapend met een zaklamp en warme kleding, en blijf dicht bij de gids die je na een uur en vijftien minuten weer bij de uitgang afzet.

2. Nationaal park Hohe Tauern

Het nationaal park Hohe Tauern, het grootste nationaal park van Centraal-Europa, en wordt vaak een wonder der natuur genoemd. Wandelend langs de besneeuwde bergtoppen, de uitgestrekte gletsjervlaktes en de enorme Krimlerwatervallen lijk je met elke stap die je zet kleiner te worden. Met de auto rij je op de 43 kilometer lange Grossglockner Hochalpenstrasse voor de meest onvergetelijke autorit van je leven, de vervaarlijke haarspeldbochten en de majestueuze bergpieken laten geen mens onberoerd.

Fotograaf Danita Delimont
Fotograaf: Danita Delimont

3. Wenen

Wie niet als muziekliefhebber geboren is, is na een bezoek aan Wenen ongetwijfeld overstag. De stad was de thuishaven van onder andere Mozart, Beethoven en Johann Strauss, en hun muziek leeft voort in de Staatsopera en Musikverein. ’s Avonds kun je in de vele clubs luisteren hoe klassieke muziek wordt gemixt met rock en jazz, of je zakt onderuit in levendige restaurants en koffiehuizen met de allure van woonkamers. Daarnaast herbergt de stad schatten aan cultureel erfgoed, zoals het Hofburg-palies en het Schloss Schönbrunn, gekenmerkt door barokke architectuur.

Fotograaf Sylvain Sonnett  Getty Images
Fotograaf: Sylvain Sonnett / Getty Images

4. Ischgl

’s Winters is het Tiroolse dorp Ischgl een wintersportwalhalla: ervaren skiërs kunnen hun hart ophalen bij het enorme aanbod aan overwegend zwarte pistes, en snowboarders oefenen hun kunsten in de vele fun parks. Beneden ski je zo een van de après-ski bars binnen om tot de vroege uurtjes te klinken met andere wintersporters. Ook ’s zomers is Ischgl een paradijs voor natuurliefhebbers. Die trotseren de bergen op mountainbikes of te voet, op de meer dan 1000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden.

5. De abdij van Melk

In het populaire Wachau, een regio die is opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco, prijkt de 900 jaar oude abdij aan de oever van de Donau. Zwartgeklede monniken lopen er nog steeds tussen de marmeren sculpturen, middeleeuwse manuscripten en muren vol fresco’s.

6. Durnstein

Dit slaperige dorpje staat bekend als de parel van de regio Wachau en één van de mooiste dorpjes van Oostenrijk. Vaar over de nabijgelegen Donau, bezoek het kasteel van Durnstein, dat vanaf een hoge rots trots uitkijkt over het gebied, en bewonder de omliggende wijngaarden.

Fotograaf Danita Delimont
Fotograaf: Danita Delimont

7. Salzburg

‘In Salzburg stroomt de muziek door de melkheuvels van het landschap, met liederen die ze al duizend jaar zingen.’ Dat is wat Julie Andrews zong in The Sound of Music terwijl ze draaiend haar japon liet opwaaien en kapitein Von Trapp verleidde. Wees op je hoede dat je niet voor eeuwig blijft ronddwalen in het oude centrum met zijn betoverende koepels en forten. Je hebt ook tijd nodig om je te mengen onder de echte Oostenrijkers terwijl je geniet van de klassieke muziek die uit de ramen komt en nipt aan een enorme kop koffie.

8. Innsbruck

Innsbruck heeft een gespleten persoonlijkheid. Omgeven door de rivier Inn, ontelbare alpenmeren en ongerepte berglandschappen lijk je er te verdwijnen in de schoonheid van moeder natuur. Daarnaast ligt het middeleeuwse stadscentrum met een unieke architectuur en vele winkels, dat een thuis is voor vele studenten. Uniek is het bekende huis met het gouden dak, gemaakt voor de Romaanse keizer Maximilian I en bedekt met duizenden koperen dakpannen.