Welkom in de stad van de cariocas: de inwoners van Rio de Janeiro. De stad waar Christus eeuwig de wacht houdt, waar spontaniteit en de drang om met volle teugen van het leven te genieten overheersen. Hier eet je de lekkerste barbecue ter wereld, zijn er te veel mooie stranden om ze allemaal te zien, heb je vanaf iedere omringende berg een nieuw perspectief op de stad en gaat het feest altijd door. Er is geen stad zoals Rio!

1. Neem de kabelbaan naar de top van het Suikerbrood

Een 1400 meter lange kabelbaan brengt je omhoog naar de Pão de Açucar, ofwel het Suikerbrood. Deze kegelvormige berg is een van de zeven morros van graniet die rondom Rio de Janeiro oprijzen vanuit de Atlantische Oceaan. Tip: ga ’s avonds en zie na zonsondergang de lichtjes aangaan in de stad. In een sportieve bui? Er zijn ook 270 klimroutes beschikbaar op de Suikerbroodberg en nabijgelegen rotsen.

Het uitzicht vanuit de kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg Foto Johan SjolanderGetty Images
Het uitzicht vanuit de kabelbaan naar de top van de Suikerbroodberg. Foto: Johan Sjolander/Getty Images

2. Begroet Christus de Verlosser

Met de bus, de trein of 2,5 uur omhoog klimmen en klauteren: op de top van de Corcovadoberg wacht het wereldberoemde beeld van Jezus, die met gespreide armen uitkijkt over de stad. Met zijn 38 meter is hij het grootste Christusbeeld ter wereld. Pak het eerste treintje om 8:40 uur om de gigantische mensenmassa te ontlopen voor wat quality time met Christus. Ga op een heldere dag, als je het panoramische uitzicht over de stad niet wil missen.

3. Bezoek de botanische stadstuin

Een oase van rust temidden van de stedelijke chaos: de botanische tuin van Rio de Janeiro, opgezet in 1808 door de Portugese koning John VI. Van vleesetende planten tot bromelia’s en orchideeën: je vindt hier bomen en planten van over de hele wereld. Een wandeling door de omliggende wijk Jardim Botânico, die is vernoemd naar de tropische tuin, is ook de moeite waard.

Het iconische tegelwerk van het voetpad van de Copacabana Foto Luciano do Monte RibasFlickr
Het iconische tegelwerk van het voetpad van de Copacabana. Foto: Luciano do Monte Ribas/Flickr

4. Ga naar het strand

De standen van Rio de Janeiro, Copacabana, Ipanema, Leblon, Vidigal en Barra da Tijuca, zijn prachtig en wereldberoemd. Maar de stad kent nog talloze andere mooie stranden. Bijvoorbeeld Flamengo, Botofogo, Recreio dos Bandeirantes, Prainha, Grumari, Guaratiba en São Conrado. Dompel je onder in de strandcultuur van de cariocas: het is zien en gezien worden, maar vooral: genieten!

5. Geniet van zonsondergang bij Arpoador

Tussen de stranden Ipanema en Copacabana ligt Arpoador. De kleine rotspartij, die je kunt beklimmen, biedt een spectaculair uitzicht over de baai. Tijdens zonsondergang wordt het hier gezellig druk. Mensen verzamelen zich om met een drankje de zon achter de bergen te zien zakken, waarna hij plaatsmaakt voor een oranje gloed. Romantisch!

Een man duikt in het water vanaf de rotsen bij Arpoador tijdens zonsondergang Foto Higor de Padua Vieira NetoFlickr
Een man duikt in het water vanaf de rotsen bij Arpoador, tijdens zonsondergang. Foto: Higor de Padua Vieira Neto/Flickr

6. Ga eten bij een rodizio/churrascaria

Het idee: je betaalt een vast bedrag, waarna ze onbeperkt rondkomen met verschillende soorten vlees van de Braziliaanse barbecue (rodizio de carne). Het vlees wordt vers op je bord afgesneden, je eet tot je niet meer kan. Je kan ook naar een rodizio de pizza gaan. Ze gaan rond met tientallen pizzasoorten en je kan steeds een ander punt pakken. Tip: proef ook de zoete pizza’s met kaas, chocolade en fruit.

7. Maak een wandeltocht door het Tijuca-regenwoud

Recht naast de stad bevindt zich nationaal park Tijuca: een 3.300 hectare groot bedreigd Atlantisch regenwoud. In ongeveer 1,5 uur tijd wandel je samen met een gids langs watervallen door het miljoenen jaren oude oerbos naar de Pico da Tijuca: de hoogste berg van Rio. Van 1022 meter hoogte kijk je uit over de baai van Guanabara.

Een waterval in het Tijucaregenwoud Foto Yukun ChenFlickr
Een waterval in het Tijuca-regenwoud. Foto: Yukun Chen/Flickr

8. Woon een wedstrijd bij in het Maracanã

Na lang gesloten te zijn geweest wegens grootschalig onderhoud, met oog op het WK voetbal 2014 en de Olympische Spelen in 2016, is het Maracanã – een van de grootste voetbalstadions ter wereld – recent weer geopend voor publiek. Maak een rondleiding met een gids of woon een wedstrijd bij in dit legendarische stadion.

9. Ga dansen in Lapa

Wie het zwoele, karakteristieke nachtleven van Rio zoekt, moet in Lapa zijn: een gammele buurt in het centrum Rio. Samba en forró klinkt uit Lapa’s drukbezochte nachtclubs, aan de voet van een koloniaal aquaduct, waar de beruchte straatfeesten de hele nacht doorgaan. Lapa is zonder twijfel de beste uitgaansbuurt van Rio.

De Escadaria Selarn verbindt de wijk Lapa met het hoger gelegen Santa Teresa Foto Vincent PoulissenFlickr
De Escadaria Selarón verbindt de wijk Lapa met het hoger gelegen Santa Teresa. Foto: Vincent Poulissen/Flickr