1. Papoea-Nieuw-Guinea

Reden om te gaan: Betere toegang tot verlaten dorpen

De tijd heeft stilgestaan in Papoea Nieuw-Guinea, een afgelegen en woest paradijs op de ‘Ring van Vuur’ rond de Grote Oceaan. Het land ligt ten noorden van Australië in de Stille Zuidzee en beslaat de oostelijke helft van het op één na grootste eiland op aarde, Nieuw-Guinea, en zeshonderd kleine eilandjes. Voor inheemse culturen in geïsoleerde dorpen is het leven al eeuwen onveranderd.

Stamleden in Mount Hagen PapoeaNieuwGuinea nemen deel aan een singsing een bijeenkomst vol zang en dans
Stamleden in Mount Hagen, Papoea-Nieuw-Guinea, nemen deel aan een sing-sing, een bijeenkomst vol zang en dans.
Angela Japha

Maar toeristische initiatieven van de bevolking – zoals de touroperator villagehuts.com – maken het voor avonturiers iets eenvoudiger om de vulkanische fjorden, magnifieke koraalriffen en regenwouden (het leefgebied van de bedreigde boomkangoeroe en van ’s werelds grootste vlinder, Alexandra’s koningsvlinder) te bezoeken. Het Tufi Resort biedt nu expedities in een zeekajak aan, waarop je van dorp naar dorp peddelt en in gasthuizen overnacht. Het programma voor 2017 van Walindi Resort bevat duiktrips (met verblijf op de boot) naar de verre Vitueilanden en het Vadersrif, waar het krioelt van scholen grote, kleurige vissen.

2. Chengdu, China

Reden om te gaan: Proef Unesco’s Stad van de Gastronomie

Wie aan de ‘exotische Oriënt’ denkt, denkt niet aan Chengdu – ook al is deze mistige rivierhavenstad van tien miljoen inwoners de enige plaats in China die al 2000 jaar dezelfde naam draagt. Maar wie ooit van de Sichuan-keuken heeft geproefd, kent de legendarische culinaire specialiteiten van deze regio: gong bao-kip, dubbelgekookt spek, op thee gerookte eend, ma po-tofoe, hotpot en meer. Geen wonder dat Unesco Chengdu als tweede ‘Stad van de Gastronomie’ heeft aangewezen en het als ‘wieg en centrum van de Sichuan-keuken’ prijst. Bij straatstalletjes en restaurantketens, op markten en in rustige boeddhistische tempels – overal vind je een keur aan gerechten – van deegtasjes tot eendentong – verrijkt met een royale portie rode pittigheid, van de beroemde szechuanpeper. Temper al die hitte vervolgens in een van Chengdu’s authentieke theehuizen.

Koks in het centrum van Chengdu maken een aantal specialiteiten klaar waaronder zoetzure rijstnoedels en gestoomde dumplings
Koks in het centrum van Chengdu maken een aantal specialiteiten klaar, waaronder zoetzure rijstnoedels en gestoomde dumplings.
Stevenchou Zhouzheng

Als het economische centrum van West-China heeft Chengdu zijn witgekalkte steegjes grotendeels vervangen door glazen kantoortorens. Maar tussen de gerechten door zijn er nog genoeg pittoreske plekjes en vijf Werelderfgoed-locaties te bezoeken. Het met riet gedekte huisje van Du Fu, de geliefde dichter uit de Tangdynastie, ademt rust terwijl de wijk Kuanzhai Xiangzi (‘Brede en smalle stegen’) bruist van de restaurants, bars en souvenirwinkeltjes. Chengdu is ook beroemd als toegangspoort tot pandaland. Het ligt een paar honderd kilometer van het natuurreservaat Wolong, met zijn pandafokcentrum en zijn dierentuin met zeldzame rode panda’s. Chengdu is hét tegengif tegen een steeds uniformer China, want alles hier heeft de glans van passievol rood.

3. Guadeloupe

Reden om te gaan: Dompel je onder in Caribisch erfgoed

Guadeloupe, kortweg ‘Gwada’, staat met het ene been in Frankrijk en het andere in de Cariben, maar kan bogen op een eigen cultuur. Het leven op de archipel, gelegen tussen Dominica en Antigua, draait om Gwo Ka, een kunst die in de lijst van cultureel werelderfgoed is opgenomen en waarin creoolse liederen, Afrikaanse vraag-en-antwoordzang, de traditionele ritmes van de Ka-trom en dans versmelten. Naast de keuken, de kunst en bijna al het andere op Gwada, getuigt deze muziek van de Afro-Indiaanse, Afro-Franse en Afro-Caribische wortels van haar inwoners. Het in 2015 geopende Mémorial ACTe, onderdeel van Unesco’s Slave Route Project, vertelt je over de slavenhandel uit Afrika, die Gwada’s cultuur heeft gevormd. Het museum staat op de plek van een oude suikerfabriek en gebruikt bakentechnologie om je op de route te volgen en te voorzien van audiovisuele presentaties, met acteurs die slaven, slavenbezitters en abolitionisten spelen.

4. Georgia, VS

Reden om te gaan: Bruisende muziekscene

Het zijn niet alleen zijn oude ballades waarom de staat Georgia bij muziekliefhebbers bekendstaat. Jonge musici uit de Peach State, onder wie Young Jeezy en Luke Bryan, bouwen voort op het lyrische erfgoed van James Brown en Ray Charles. Luister naar livemuziek of bezoek een jamsessie in gezellige tenten als het Historic Holly Theater in Dahlonega of het Apache Café in Atlanta. Ontdek de roots van de Georgia-sound in Macon, waar Jessica Walden en haar man Jamie Weatherford de Rock Candy Tours runnen. ‘Het is geen toeval dat Little Richard, Otis Redding en de Allman Brothers de ziel van deze stad [Macon] uitdrukten, hier hun stem vonden en er een sound van maakten,’ zegt Walden. Bezoek een van Georgia’s 75 muziekfestivals, waaronder het AthFest in Athens, thuisbasis van de B-52’s en R.E.M.

Tijdens het festival Desalpe in Kanton Uri dalen de koeien vanuit de alpenweiden af naar de stal voor de winter
Tijdens het festival Desalpe in Kanton Uri dalen de koeien vanuit de alpenweiden af naar de stal voor de winter.
Uripix

5. Kanton Uri, Zwitserland

Reden om te gaan: ’s Werelds langste spoorwegtunnel

Het kanton Uri is het Zwitserse zakmes van het avontuurlijke Alpentoerisme. Op zoek naar het gerinkel van koeienbellen of kaasmakers in traditionele hutten? Komt voor elkaar. Besneeuwde pieken en bergweiden vol wilde bloemen? Uri heeft het. In een gondelbaan over gletsjermeren zweven of vanuit de trein in diepe afgronden staren? Ook goed. Dan is er nog de Furkapas, een magneet voor James Bond-fans die er de extreme haarspeldbochten komen afwerken. Over hun lievelingsroute – een keienweg door de bergen – rij je in een roes van adrenaline van het Duitstalige Uri naar het Italiaanstalige Ticino. De route is traag – vergeleken met de nieuwe GotthardBasistunnel. Het kostte 17 jaar om de 56 kilometer lange spoorwegtunnel (de langste in de wereld) aan te leggen, maar in de hogesnelheidstrein suis je er in 17 minuten doorheen.

6. Cradle of Humankind, Zuid-Afrika

Reden om te gaan: Vermaarde vindplaatsen van fossiele mensachtigen

Je kunt terug naar de oorsprong. Spoel je familieverhaal twee tot drie miljoen jaar terug en je komt uit op de werelderfgoedsite Cradle of Humankind, de wieg van de mensheid. Gelegen in het glooiende grasland Hoëveld, een uur rijden ten noordwesten van Johannesburg, werpt deze uitgestrekte knekelplaats onderaards licht op de evolutie van de mens. In kalksteengrotten en zinkgaten van dolomiet zijn hier enkele van de belangrijkste vindplaatsen van fossiele mensachtigen ontdekt – onder wie ‘Little Foot’, een bijna volledig skelet van een zeer vroege voorouder. Een overzicht van de vondsten krijg je in Maropeng, het grafheuvelvormige bezoekerscentrum. Graaf dieper tijdens een tour door de beroemde grotten van Sterkfontein, waar de langste ononderbroken opgravingen (vijf dagen per week sinds 1966) plaatsvinden. Palaeo Tours biedt excursies met een paleoantropoloog of archeoloog, naar lopende opgravingen in Sterkfontein en de vindplaats Drimolen.

This is an image
Alex Webb

7. Malta

Reden om te gaan: Verleden en toekomst komen prachtig samen

Tekst: Lisa Abend
Fotografie: Alex Webb

Ik word omringd door Game of Thrones t-shirts. Een stuk of dertig toeristen hebben zich verzameld op de Pjazza Mesquita, in Malta’s oude versterkte stad Mdina, voor een tour langs Thrones-plekken. Aan de gevels hangen de balkons waar de snode Lord Baelish zijn prostituees tentoonstelde en waar Ned Stark, Opperste Lord van het Noorden, onthutst zijn eigen vrouw herkende. Alles om ons heen – muren en plaveisels – is van goudgele kalksteen, onderbroken door groene raamluiken en zwarte, smeedijzeren tralies voor de vensters.

Malcolm Ellul, een 41-jarige Maltees en acteur, wijst ons op een brievenbus die niet erg Westeros aandoet. ‘Het was vrijwel het enige dat ze moesten veranderen,’ zegt hij. Met ‘ze’ bedoelt hij de crew van de immens populaire tv-serie Game of Thrones. ‘Zie je? Voor de rest hoef je aan Malta niets meer te doen.’

Dit is niet het sentiment dat ik hoopte te horen. Toen ik Malta enkele jaren geleden bezocht, viel het me op hoe gedateerd het land overkwam – niet alleen oud, maar ouderwets. Malta’s zorgvuldig gekoesterde geschiedenis als thuisbasis van de Maltezer ridderorde en later als Brits protectoraat (Engels is nog steeds een officiële taal), is natuurlijk fascinerend. Maar naar mijn mening was deze eilandstaat tussen Sicilië en Noord-Afrika met zijn onderontwikkelde eetcultuur en kunstwereld en zijn achterlopende mode een beetje blijven steken. Het toerisme hier was vooral gericht op vakantiegangers die zich nietsontziend overgaven aan zonnebrand en zuipfestijnen. Zelfs Malta’s politiek leek van een andere tijd: tot 2011 was echtscheiding illegaal. Maar sindsdien hoorde ik steeds meer geruchten over verandering. Lees het hele artikel hier.

Cabo Pulmo in de Zee van Cortez is populair bij duikers vanwege de duizenden makrelen die er samenscholen
Cabo Pulmo, in de Zee van Cortez, is populair bij duikers vanwege de duizenden makrelen die er samenscholen.
Christian Vizl, Tandem Stock

8. Zeereservaten van Baja California, Mexico

Reden om te gaan: Succesverhaal van natuurbehoud

Een ontmoeting met reusachtige zeedieren is normaal in de wateren rond Mexico’s ruim 1200 kilometer lange, vingervormige schiereiland Baja California. Voor de oostkust ligt de Golf van Californië, voor de westkust de Grote Oceaan. Je kunt er al duikend, kajakkend of rondvarend de reuzen van de zee zien, zoals zeeolifanten, witte haaien en mantaroggen met spanwijdten van zeven meter, maar ook grote scholen vissen. Twintig jaar geleden waren deze soorten de uitsterving nabij, door overbevissing en vervuiling. Maar dankzij gerichte samenwerking tussen burgers en overheden werd het tij gekeerd, met de vorming van zeereservaten rond Cabo Pulmo, Isla Guadalupe, de Revillagigedo-eilanden en de Laguna San Ignacio. Deze lagune is tegenwoordig het primaire kraamgebied van de (Pacifische) grijze walvis. En ook in het reservaat van Cabo Pulmo, dat wordt gezien als een van de fraaiste staaltjes natuurherstel, gedijt het zeeleven: sinds het visserijverbod van 2000 is de totale biomassa aan vis er verviervoudigd.

Een wandelaar heeft de piek bereikt van de berg Matorac in de Dinarische Alpen van BosniHerzegovina
Een wandelaar heeft de piek bereikt van de berg Matorac in de Dinarische Alpen van Bosnië-Herzegovina.
Adnan Bubalo

9. Via Dinarica, westelijke Balkan

Reden om te gaan: Nieuwe wandelroute door ongerept Europa

De ruige wildernis van de westelijke Balkan wordt beter toegankelijk. Na jaren van werkzaamheden zal de 1600 kilometer lange Via Dinarica volledig in kaart zijn gebracht, met route-informatie die afkomstig is van een groeiend aantal trekkers. Het pad, een stelsel van oude handels- en militaire wegen, loopt door de Dinarische Alpen, van het Sloveense schiereiland Postojna naar het zuiden, door Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Albanië, Servië, Kosovo en Macedonië. Trekkers slapen in afgelegen berghutten – langs de Adriatische Zee, op hoge bergen en naast de diepste kloof van het continent. Maar de route is ook een culturele corridor, waar wandelaars, fietsers, paardrijders, kanovaarders en dagjesmensen tradities van het oude Europa kunnen ervaren die na vijf decennia communisme herleven. Zo kun je langs het populaire, driedaagse traject tussen het natuurgebied van Theti in Albanië en de grens met Kosovo als gast van een vriendelijke boer genieten van koffie die is bereid in een koperen pot op een smeedijzeren stoof. De ooit zwaar omstreden regio is een van de interessantste multinationale reisdoelen op aarde geworden. ‘De Via Dinarica heeft de politiek verruild voor de natuur,’ zegt Thierry Joubert, eigenaar van Green Visions, een touroperator in Bosnië-Herzegovina. ‘Het kan toch niet mooier?’

10. Nevelwoud van Ecuador

Reden om te gaan: Hotspot van biodiversiteit

Vogelaars strijken neer in het oude nevelwoud van Chocó in Ecuador, dat wordt beschouwd als een unieke voorraadkamer van flora en fauna. Gelegen op de in mist gehulde flanken van de Andes ten noorden van Quito huisvest deze hotspot van biodiversiteit honderden vogelsoorten, waaronder de blitse rode rotshaan en juweelkleurige kolibries. Ook kun je er genieten van epifyten en zeldzame orchideeën. Met wat geluk zie je de was- en teddybeerachtige olinguito, die in 2013 werd uitgeroepen tot ‘nieuwste vleeseter’ van Amerika. Vanuit Bellavista Cloud Forest Reserve and Lodge kun je met een gids de nachtelijke tour doen en vuistgrote motten en oplichtende vuurvliegjes spotten. Voor een uitzicht over het glimmende bladerdak kun je met de Sky Bike (tokkelbaan) van Mashpi of in een gondel van Dragonfly door de mist zweven.

11. Kauai

Reden om te gaan: Ontdek het authentieke Hawaï

Kauai had geen special effects nodig om indruk te maken in de Jurassic Park-reeks en in zestig andere grote speelfilms. De vliegtours boven het eiland bieden prachtige vergezichten over de hoog oprijzende klippen van de Na Pali-kust, witte watervallen en andere toplocaties. Maar wie zich in de wilde natuur van het ‘Tuineiland’ wil wagen, zal op pad moeten. Afgezette voetpaden leiden naar de bodem van de Waimea Canyon, door het ondiepe Alakai-moeras en epische landschappen. Een van de nieuwste routes, de acht kilometer lange Wai Kai Loop Trail, loopt door Noord-Amerika’s grootste mahoniewoud. Ga voor tochten buiten de gebaande paden met een local mee, zegt Eric Rohlffs van Hike Kaua’i With Me. ‘Een gids brengt je veilig naar minder bekende plekken en vertelt je onderweg alles over de plek, zoals het herkennen en niet vertrappen van planten die nergens anders groeien.’

In de veiligheid van Bandhavgarh National Park kon deze tijgerin bevallen van drie welpen
In de veiligheid van Bandhavgarh National Park kon deze tijgerin bevallen van drie welpen.
Steve Sinter, National Geographic Creative

12. Nationale parken in Centraal-India

Reden om te gaan: De nieuwe toeristentrein Tiger Express

Waarom zou je Jungle Book bekijken als je het kunt beleven? In India maken de koninklijke Bengaalse tijgers uit Kiplings klassieker (en latere Disney-films) een imposante comeback. Bijna twee derde van de wereldpopulatie wilde tijgers (van amper 3200 exemplaren in 2010 tot 3890 in 2015) leeft in India. Voor wildspotters die een glimp van ’s werelds grootste kat willen opvangen, is er niets beters – ook niet Dolby Vision- 3D op een IMAX-scherm – dan te zien hoe deze majesteitelijke dieren hun territorium bestrijken. Dankzij natuurbeschermingsprojecten zijn de nationale parken in het Centraal-Indiase Madhya Pradesh nu veilige havens voor deze katten. Stap op de nieuwe Tiger Express van de Indiase spoorwegen en ga op safari in Bandhavgarh en Kanha, twee andere parken met veel tijgers.

13. Finland

Reden om te gaan: 100 jaar onafhankelijkheid van Rusland

Als zwijgen goud is, dan is een tocht door een van de Finse natuurreservaten de ontdekking van een bodemloze schat. Van de poolcirkel in Lapland (waar je 200 nachten per jaar het noorderlicht kunt zien) via de 20.000 eilandjes van de Finse scherenkust tot de rotsachtige zuidpunt van het land, zijn de 40 nationale parken, 12 wildreservaten en 6 nationale wandelgebieden van Finland ideale plekken voor stiltezoekers. Geen wonder dat de Finnen in 2017 het 100-jarig bestaan van hun onafhankelijkheid herdenken met vier ‘Natuurdagen’ (in elk seizoen één), met pop-up events als champignonplukken en gezinsvriendelijke hikes. Ook wijdt Finland het wandelgebied Hossa als veertigste nationale park in. Kom op het feestje en geniet van een internetvrij winterverblijf in Torassieppi, een rustieke en afgelegen rendierfarm – gasten leveren vrijwillig hun mobieltjes of ander elektronisch speelgoed in, zodat ze zich kunnen richten op verkwikkende zaken als een tocht in een rendierslee of sneeuwschoentochten door de ongerepte toendra, wouden en fjells (lage bergen) van Lapland.

Ultiem genieten bij zonsopkomst in een hangmat met uitzicht op Moraine Lake gelegen in Banff National Park
Ultiem genieten bij zonsopkomst, in een hangmat met uitzicht op Moraine Lake; gelegen in Banff National Park.

14. Banff, Canada

Reden om te gaan: In het 150-jarige Canada zijn alle nationale parken gratis toegankelijk

Tekst: Norie Quintos
Fotografie: Jenn Ackerman en Tim Gruber

Overal zie je de bladeren: rode op witte T-shirts, witte op rode T-shirts. Gezeefdrukt op linten, met krijt op trottoirs gekalkt, op gezichten geschilderd, gedrukt in halsbanden van honden. Het is 1 juli in Banff, Alberta, en de inwoners vieren Canada Day terwijl het land zich opmaakt voor het écht grote feest in 2017, de 150ste verjaardag. Eetstalletjes verkopen draadjesvlees van de bizon, vruchtensappen en groentensamosa’s. Artiesten zijn uitgedost in kostuums uit vele landen. In allerlei talen wordt gezongen van wereldwijde liefde en saamhorigheid. Iemand geeft me een Canadees vlaggetje van papier en samen lopen we naar de route van de optocht, op Banff Avenue. We komen uit de VS of China of India, kennen slechts twee woorden van het nationale volkslied en weten die op de juiste momenten fraai mee te zingen: ‘O, Canada’. Ik maak mijn blik van het rood en wit los, kijk omhoog en zie blauw en groen. Banff is niet zomaar een stadje. Het ligt in het hart van Canada’s eerste en wellicht mooiste nationale park: zo’n 6500 vierkante kilometer aan Rocky Mountain-pracht, gekleed in dennen- en sparrenwouden en versierd met gletsjers die blauw water in heldere ijsmeren gieten – een ruimte die groot en ontzagwekkend genoeg is om een enorme populatie ‘megafauna’ te onderhouden, van wolven, wapiti’s en elanden tot poema’s, zwarte beren en grizzly’s. Ik bedenk me dat de mensen in Canada vriendelijk zijn, maar dat het de natuur is die bij deze optocht voorop loopt. Lees het hele artikel hier.

Het Nationaal Historisch Museum en de Kazankathedraal geven kleur aan het Rode Plein van Moskou
Het Nationaal Historisch Museum en de Kazankathedraal geven kleur aan het Rode Plein van Moskou.
Art Kowalsky/Alamy Stock Photo

15. Moskou

Reden om te gaan: Rusland herdenkt zijn Revolutie van 1917

Als een matroesjka onthult Ruslands magnifieke hoofdstad zich in schillen. Het centrum telt de populairste attracties: het Rode Plein, het imposante Kremlin (waar in 2017 meer bezoekers worden toegelaten) en de Basiliuskathedraal en zijn markante koepels met snoepkleurige stroken. Voor minder bekende wijken neem je de metro (beroemd om zijn fraaie ornamenten, zoals glas-inloodpanelen en epische mozaïeken). Bekijk de galeries in de oude wijnbottelarij Winzavod, die is omgebouwd tot een centrum voor eigentijdse kunst. Zwier door het pas heringerichte VDNKh, een Stalinistisch expositieterrein van 300 hectare, dat ooit het ‘SovjetVersailles’ werd genoemd. Bekijk in het Gorkipark de openingsexpositie van de Triënnale voor Eigentijdse Kunst (Garagemuseum, 10 maart-14 mei), met werken uit de diverse Russische kunstwereld. En hoewel weinig Moskovieten terug willen naar de tijd van de CCCP, is de collectie Sovjetposters een bezoek aan het Staatsmuseum voor de Eigentijdse Geschiedenis van Rusland, voorheen Revolutiemuseum, meer dan waard.

16. Madrid

Reden om te gaan: Kunstwalhalla van Spanje

In de kosmopolitische Spaanse hoofdstad, waar van 23 juni tot 2 juli de World Pride plaatsvindt, vind je de ‘gouden driehoek’ van de kunst (het Prado, het Reina Sofia en het ThyssenBornemisza), een nachtleven dat in daglicht overgaat en keurige parken en tuinen. Eigentijdse straatkunstenaars drukken hun stempel op wijken als het artistieke Malasaña en het multiculturele Lavapiés. ‘De plaatselijke kunstscene wordt langzaam een waarmerk voor nationale en internationale kunstenaars, onder wie veel uit Latijns-Amerika, die de kans grijpen zich te uiten,’ aldus Chris Cung, oprichter van Madrid Urban Art Tours. Maak met Cung een tour langs muren, steegjes en andere openluchtcanvassen voor creatieve geesten.

In het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofa worden werken van hedendaagse kunstenaars als de Japanse Yayoi Kusama tentoongesteld
In het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía worden werken van hedendaagse kunstenaars als de Japanse Yayoi Kusama tentoongesteld.
Sinan Acar

17. Anchorage

Reden om te gaan: 150ste verjaardag van de Alaska Purchase

Met de Cook Inlet als veranda, de Chugach Mountains als achtertuin en vijf nationale parken om de hoek, biedt Anchorage avontuur op een schaal die past bij Alaska. Voeg daar ’s zomers 24 uur daglicht per etmaal aan toe, en je kunt een weekend vol activiteiten in één dag proppen: ga vissen op ’s werelds grootste stadsvisplek, trek naar een gletsjer, surf op de bore van de Turnagain Arm, spot grizzlyberen vanuit een watervliegtuigje en land op tijd voor een Polar Pale-bier in de Bear Tooth Grill. Toen Alaska werd gekocht (een koop die werd bespot als ‘Seward’s Folly’, naar de verantwoordelijk minister), werd het gebied gezien als een bevroren niemandsland. ‘Nu speelt Alaska een sleutelrol in zaken van wereldbelang,’ zegt Thomas Gokey van het vernieuwde Anchorage Museum. De heringerichte Alaska-vleugel (die in de herfst van 2017 wordt geopend) gebruikt multimedia om de bezoeker een indruk te geven van een leven in de grootste staat van de VS.

18. Cartagena

Reden om te gaan: Geef vrede in Colombia een kans

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kreeg in 2016 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om een einde te maken aan 52 jaar oorlog in het land. Cartagena, een gebied dat onaangeraakt is door het conflict, inspireerde jarenlang bezoekers en schrijvers – zoals Gabriel García Márquez, die zijn roman Liefde in tijden van cholera hier schreef. Ervaar wat hem zo inspireerde tijdens een wandeling langs de ommuurde oude stad met zijn kleurrijk beschilderde herenhuizen, balkons gedrapeerd met bouggainvillea en sfeervolle binnenplaatsen. Márquez zei ooit dat hij graag vereerd wordt voor zijn fictie, maar zijn verhalen uiteindelijk uit het echte leven gegrepen zijn: ‘Het probleem is dat de Caribische realiteit lijkt op de wildste fantasieën.’

De historische pakhuizen van Speicherstadt bewonder je het beste vanaf het water
De historische pakhuizen van Speicherstadt bewonder je het beste vanaf het water.
Oliver Kühl

19. Hamburg

Reden om te gaan: Waterwereld met inspirerende architectuur

Water is er overal in deze oude Hanzestad, al 800 jaar lang Duitslands ‘poort naar de wereld’. Gelegen aan de monding van de Elbe bij de Noordzee is Hamburg na Rotterdam de grootste haven van Europa. De stad heeft méér grachten dan Amsterdam en Venetië samen. Als het tij meezit, kun je over die grachten door de Speicherstadt varen, een van de grootste oude pakhuiscomplexen ter wereld. Deze dertig hectare grote stad-in-een-stad vormt met het aangrenzende Kontorhaus (de oude zakenwijk) Hamburgs eerste Werelderfgoed, sinds 2015. Ook in ‘HafenCity’, een stadsvernieuwingsproject aan de Elbe, wordt Hamburgs maritieme verleden in ere gehouden bij de herinrichting van de ooit vervallen oude havens. Hamburgs hoogste gebouw, de Elbphilarmonie (110 meter), wordt in januari geopend.

20. Marrakech

Reden om te gaan: De kleuren van Yves Saint Laurent

De Franse mode-icoon Yves Saint Laurent plukte een paar van zijn meest gedurfde kleurencombinaties – denk aan oranje met violetpaars – uit de tuinen, lucht en doolhofachtige soeks van Marrakech, Marokko. Zoals zijn partner in april tegen de BBC zei: ‘Hij zei dat hij vóór Marrakech alleen in zwart-wit zag.’ Het stel kocht hier hun eerst huis in 1966 en de kaleidoscoop van schitterende kleuren doordrongen Saint Laurents collecties het grootste deel van zijn 40-jarige carrière. Na de dood van de ontwerper in 2008 werd zijn as verstrooid in de Majorelletuin van Marrakech, samengesteld door landschapschilder Jacques Majorelle in 1920 en aan het publiek gegeven door Bergé en Saint Laurent in 1980. Ernaast staat het meest recente huis van het koppel, de kobaltblauwe Villa Oasis. Bezoek het splinternieuwe Musée Yves Saint Laurent Marrakech, een van de twee YSL musea (het andere staat in Parijs), dat in de herfst van 2017 opent met een unieke verzameling kleding, schetsen en foto’s.

This is an image
Adam Dean

21. Seoul, Zuid-Korea

Reden om te gaan: Pure energie wordt verenigd met serene kalmte

Tekst: Maarten Troost
Fotografie: Adam Dean

Ken je de Koreaanse wave? Behoor je tot de ruim één miljard mensen in de wereld die afstemmen op de Koreaanse tv-serie Nazaten van de zon? Smelt je helemaal weg als je Lee Byung-hun op het witte doek ziet? Heb je een – misschien wat ongezonde – interesse in de verwrongen liefdesperikelen van K-popsterren? Weet je dat LeBron James écht in een Kia rijdt? Lees je dit stuk op een Samsung Galaxy S7 Edge? Heb je ooit, laat in de nacht, PSY’s waanzinnige live-uitvoering van Gangnam Style uit 2012 op YouTube bekeken? Die in Seoul, in de openlucht, met 80.000 uitzinnige, in koor kwelende en dansende fans? Was dat kippenvel? Even slikken misschien? Voelde je het Grote Geluk als een zomerbui op je neerdalen? Als je op al deze vragen ‘nee’ moet antwoorden, dan vrees ik dat je een beetje uit de tijd bent, vriend. Jouw voorliefde voor iPhones, Game of Thrones en Taylor Swift is – het spijt me – nogal gedateerd. De wereld heeft namelijk niet stilgestaan. Maar alles is nog niet verloren. Ook jij kunt de tijdgeest omarmen. Het enige wat je hoeft te doen, is je blik te richten op Seoul. Lees het hele artikel hier.