De wereldwijde verspreiding van het coronavirus hindert reizigers. Blijf op de hoogte van de wetenschap achter de uitbraak>>

Ecuador en Colombia houden hun grens spannend

Grensplaatsjes zijn meestal saai en kleurloos. De douane passeren en gaan, is doorgaans de gedachte die in je opkomt. Maar het Colombiaanse Ipiales en het Ecuadoriaanse Tulcán weten hun gezamenlijke grensovergang spannend te houden.

Door Marianne Wilschut
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door Carlos Adampol Galindo

Aan de Colombiaanse kant van de grens, in een nauwe, steile kloof, is de Las Lajas basiliek een belangrijke bezienswaardigheid. De kerk is deels gebouwd over de brug die over de rivier de Guaitara loopt. De kerk dankt zijn oorsprong aan een legende uit 1754. In dat jaar kwamen een Indiaanse moeder en haar doofstomme dochter op weg door de kloof in een noodweer terecht. Ze schuilden in een grot. Nadat Rosa, het meisje, daar de maagd Maria had gezien, kon ze plotseling spreken. Dit voorval werd al snel als een wonder opgevat en de plek trok gaandeweg steeds meer pelgrims. 

In 1802 werd er een klein kapelletje bij de grot neergezet. Omdat de kerk zo populair was, werd in de jaren 1916 tot 1949 de huidige basiliek gebouwd op kosten van de inwoners van Ipiales. Geen slechte investering want in 1951 werd Rosa door de paus heilig verklaard. Sindsdien reizen elk jaar in september veel gelovigen naar Ipiales om het wonder van Rosa te vieren.

De kunstig geknipte coniferen verwijzen onder andere naar thema’s uit de mythologie van de Azteken. 
Foto door Celine Massa

Het naburige Tulcán, 4 kilometer over de grens in Ecuador, weet een graantje van die toeristenstroom mee te pikken en niet alleen omdat het de hoogste stad van Ecuador is. De kunstig geknipte heggen van de plaatselijke begraafplaats zijn zo wonderbaarlijk dat ze door het Ecuadoriaanse ministerie van toerisme zijn uitgeroepen tot een natuurlijk wonder en nationaal erfgoed. Het stadje dankt de bijzondere heggen, gemodelleerd naar afbeeldingen van onder andere goden van de Inca’s, Azteken en Romeinen, aan de plaatselijke tuinman José Maria Franco Guerrero. 

In de jaren ’30 van de vorige eeuw begon hij met het verfraaien van de coniferen rondom de begraafplaats. Daar ging hij net zo lang mee door tot de begraafplaats volgens hem ‘zo mooi was dat hij uitnodigt tot sterven’. Meneer Franco Guerrero overleed in 1985, sindsdien zetten zijn collega’s en zijn zoon zijn werk voort. De tuin trekt jaarlijks veel belangstellenden. Daar is het bestuur van de stad niet altijd blij mee. In 2007 raakte een deel van de heggen beschadigd door vuur. Het vuur was waarschijnlijk aangestoken voor een occult ritueel.

Foto door Celine Massa
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Bommetjes maken in Devil’s Pool, Victoriavallen
Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.