1. Loch Fyne Restaurant & Oyster Bar

Schotland, Loch Fyne: Ooit was dit restaurant niet meer dan een barak waar de oesters zo uit het Loch op je plastic bordje kwamen. In de loop der jaren is het geüpgraded, maar één ding is hetzelfde gebleven: de oesters komen nog steeds zo uit het Loch op je inmiddels porseleinen bord. Verser kan niet!

Oesters bij Loch Fyne Restaurant  Oyster Bar
Oesters bij Loch Fyne Restaurant & Oyster Bar.
lochfyne.com

2. Le Rowing Club

Marseille, Frankrijk: Een rooftop restaurant verscholen aan het uiteinde van de haven, waar je op twee hoog kunt genieten van het uitzicht op de in- en uitvarende boten. Het meubilair is van sloophout en boven je hoofd hangen vissersnetten om de zon te filteren. De verse vis wordt voor je neus gegrild op houtskool.

3. Little Palm Island Resort & Spa

Florida, VS: Little Palm Island is een geheime bestemming in Florida. In de tijd vóór internet kon je alleen reserveren door dit nummer te bellen: 0900-GETLOST. En dan kreeg je te horen bij welk kilometerpaaltje je naar het water moest lopen en werd je opgehaald met een salonboot. Die kwam uit het niets en na een half uur varen kwam je op een tropisch eiland waar een paar hutjes stonden voor de gasten die zich een overnachting konden veroorloven. Het diner aan een tafeltje voor twee op een wit strand met het zand tussen je tenen en hertjes die voorbij dartelen, een verse vis op je bord spartelde, was onbetaalbaar, zo romantisch en onvergetelijk.

Met het zand tussen je tenen op Little Palm Island
‘Met het zand tussen je tenen’ op Little Palm Island.
LittlePalmIsland.com

4. 1884 Restaurante Francis Mallmann

Mendoza, Argentinië: In dit restaurant kookt de chef met ‘Seven Fires’, zeven manieren om met vuur je eten te bereiden. Hele koeien staan er opengeritst (‘butterflied’) te garen bij een flinke fik (‘asador’), terwijl de paprika’s en aardappels gestoofd worden ‘al horno’, oftewel in een houtoven. Mocht je hier terechtkomen, probeer in de binnentuin te eten, en koop als je weggaat zijn boek Seven Fires. Daarna zal barbecueën nooit meer hetzelfde zijn.

5. Le Panoramic

Tignes, Frankrijk: Een restaurant op 3032 meter hoogte, op de Grand Motte, van *chef Jean-Michel Bouvier dat alleen open is in de winter. Je komt er met een skilift of met de funival, een razendsnelle trein die in rechte lijn de berg op- en afrijdt. De chef staat hier zelf achter het fornuis en maakt er gerechten met een Savoyarde-tintje. De op houtskool gegrilde lam is er goddelijk.

Chef JeanMichel Bouvier en zijn crew in Le Panoramic
Chef Jean-Michel Bouvier en zijn crew in Le Panoramic.
jeanmichelbouvier.com