'Ben je niet bang voor regen?' Het was de eerste vraag die ik van mensen kreeg toen ik vertelde dat ik deze zomer drie weken naar Schotland ging. En toen ik terugkwam: ‘En, regende het veel?’

De regen is misschien wel een reden om niet naar Schotland te gaan. Maar eigenlijk zou dat zonde zijn. Het regent er, ja. Maar niet continu. De temperatuur is in de zomer aangenaam (rond de 20 graden) en de lucht is prachtig. Al dat water zorgt bovendien voor duizenden watervalletjes die op de meest pittoreske manieren de bergen afkletteren. Én voor de mooiste kleuren groen die ik ooit heb gezien. Bovendien: op regen kun je je prima kleden.

Omdat dit onze eerste ‘actieve’ vakantie was, moesten we nogal wat outdoorgear aanschaffen. Naast goede wandelschoenen mocht een regenjas niet ontbreken. Ik raakte een beetje de weg kwijt in de wereld van de outdoorjassen. Welke is nou het beste? Ik besloot er vier te testen in de prachtige, onstuimige Schotse Hooglanden.

This is an image

Fjällräven Abisko Eco-Shell

De meest vriendelijke jas voor het milieu was by far de Eco-Shell van Fjällräven. De buitenstof is gemaakt van gerecycleerd polyester en alle emissie die ontstaat bij productie en transport, is klimaatgecompenseerd. Het design is fijn eenvoudig en minimalistisch en de stof is mooi mat, niet zo plastic ogend. De jas was niet te warm of te koud en waterdicht in ongeveer alle buien waarin ik hem droeg. Op onze eerste dag, bij een bezoek aan het schitterende Bamburgh Castle nabij Edinburgh, droeg ik mijn Eco-Shell en bleek hij ook wonderlijk mooi te fotograferen in het groene landschap.

This is an image

Jack Wolfskin Cloudburst

De jas van Jack Wolfskin heet Cloudburst. Hoe toepasselijk. Hij ging aan tijdens een wandeltocht waarbij de wolken inderdaad flink openbarstten. Vanaf onze cottage in het havenplaatsje Elgol op Isle of Skye liepen we in een periode van zo’n vijf uur langs de grillige rotskust naar een nabijgelegen baai. Zodra we de deur uitstapten begon het licht te miezeren. Niks aan de hand. Maar halverwege onze route, die inmiddels niet meer over een verharde weg ging maar over een modderig weiland, stortte het uit de hemel. Mijn Wolfskin hield me kurkdroog en ik kreeg het niet koud. En met het het verstelbaar buigbaar klepje bij de capuchon creërde ik een waterdicht schild rond mijn hoofd.

This is an image

The North Face Fuseform Cesium Anorak

The North Face heeft een heel scala aan outdoorjassen. Wat deze Fuseform Cesium Anorak zo fijn maakt, is het gewicht. Het jasje weegt het minst, amper 160 gram, en gaat zo mee in de tas zonder deze zwaarder te maken. Hij zit lekker, de kleur is mooi… maar tegen een gigantische regenbui, zoals we die hadden tijdens onze wandeling op weg naar de waterval Steal Falls nabij Fort William, was hij niet bestand. Lichtere buien kon de jas, die klein valt (ik draag meestal M maar had een L nodig), prima aan.

This is an image

Bergans Eidfjord Lady Jacket

De jas van het Noorse Bergans heeft een fijne hoge kraag en lijkt daarmee nog het meest op een zeiljas. Dit bleek perfect voor ons regenachtige boottripje naar Loch Coruisk, een zoetwatermeer in de bergen aan de kust van Skye. De Eidfjord Lady Jacket voelde het meest behaaglijk en warm. Het is ook een jas met bewegingsvrijheid en mocht je het warm krijgen, dan zijn er speciale ritsjes om je oksels te ventileren.