Twee jaar geleden stapte ik met een griepje het vliegtuig in. Een kort vluchtje, Londen - Amsterdam. Alles ging prima, op een hoofd dat voelde alsof het ieder moment uit elkaar kon barsten na. Een paar dagen later was de griep nog steeds aanwezig en had ik een vervelend hoestje. Het begin van een twee maanden durende longontsteking! Sindsdien is mijn 'vliegangst' aangewakkerd. Toen ik las hoe smerig sommige plekken aan boord zijn, werd ik de volgende vlucht overmand door paranoïde gedachten.

Wat zorgt ervoor dat je ziek wordt in het vliegtuig?

De huisarts gaf mij een flinke sneer: hoe ik het in mijn hoofd had gehaald om ziek (met koorts) een vliegtuig in te stappen. Ik, als frequent reiziger, zou toch moeten weten dat het dé plek is waar infecties, virussen en bacteriën vrij spel hebben. Veel mensen denken dat de luchtventilatie de boosdoener is, maar tegenwoordig is deze zo geavanceerd dat dit alleen gevaarlijk is als er mensen met infecties aan boord zijn die niet hun mond bedekken tijdens het niezen en hoesten. Wat zijn dan wel de veroorzakers en hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt aan boord?

Je wordt voornamelijk ziek door je medepassagiers. De minimale afstand die bacteriën nodig hebben om anderen te besmetten is 45 centimeter. Zit je naast een hoestend of snotterend iemand? Vraag dan of hij of zij goed zijn mond bedekt. Sinds mijn longontsteking neem ik altijd een shawl mee die ik om mijn mond draag als ik verkouden ben of naast iemand zit die lekker zit te rochelen. Eigenlijk is er niets mis met de mondkapjes die veel Aziaten dragen en er komen steeds modieuzere exemplaren op de markt. Behalve zieke buren en jonge kinderen is het aanraken van dingen ook boosdoener. Als je echt naar toilet moet, raak de deurklinken en spoelknop dan het liefst niet rechtstreeks met je handen aan, maar met een papiertje.

Via het tafeltje kun je zelfs salmonella oplopen. Neem deze dus af met vochtige doekjes of desinfecterende gel voorzien van alcohol. Steeds meer vliegtuigmaatschappijen delen deze doekjes bij de maaltijd aan, niet alleen zodat jij van je plakkerige handen af komt, ook om te zorgen dat je ziektekiemen minder kan verspreiden.

Waar ik raar van opkeek is het feit dat een plaats aan het raam sneller zou zorgen dat je ziek wordt: het is er natuurlijk kouder en het tocht er meer. Als je niet fit bent, zeker niet naast het raam zitten dus. Maar wist je dat je zelfs kun verbranden? Omdat je hoog in de lucht nog dichter bij de zon zit, is de UV-straling sterker. Wil je graag aan het raam zitten, smeer je dan goed in met een crème met UV-bescherming, zodat je niet verbrandt. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat piloten meer kans op huidkanker hebben, al is dat nooit had bewezen.

Wel is bewezen dat mensen aan het raam op lange vluchten vaker trombose oplopen. De combinatie van stilzitten en dehydratatie veroorzaakt de bloedstolsels en mensen met een window seat verlaten minder snel hun stoel om even te bewegen of naar het toilet te gaan. Draag op lange vluchten dus compressiesokken en zorg dat je genoeg blijft drinken!

Grappig feitje: de luchtvochtigheid aan boord is maar 20%, terwijl je normaal wordt blootgesteld aan een luchtvochtigheid van 40-70%. Deze droogte is vergelijkbaar met de droogte in een woestijn! Hoewel je hier niet per se ziek van wordt, moet je dus flink blijven drinken en smeren!

Bron: Womens Health Magazine

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd in 2016.