8x De mooiste midzomernachten

Op deze plekken schijnt de zon dag en nacht, en zijn er genoeg avonturen voor ieder type reiziger.

Door Terry Ward
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:12 CET
Wandelaars staan op de bergkam die de Flattop Mountain, Peak 2, Peak 3 en de Flaketop ...
Wandelaars staan op de bergkam die de Flattop Mountain, Peak 2, Peak 3 en de Flaketop verbinden met de Ptarmigan Pass, in het Chugach State Park bij Anchorage. De zesenhalve kilometer lange oversteek is populair bij de plaatselijke bevolking en geschikt voor trail-lopers.
Foto door Hage Photo, Aurora

Fotografen kennen de magie van het ‘gouden uur’, het tijdstip kort na zonsopgang of kort vóór zonsondergang. Maar het daglicht tijdens de eindeloze zomernachten boven de Poolcirkel is van een andere orde. Hieronder volgen de mooiste Noordse avonturen onder de middernachtzon – van het volgen van ijsberen in de ‘witte nachten’ van Spitsbergen tot kajakken in de buurt van een school narwallen, die elkaar in de ijzige wateren van Arctisch Canada met hun slagtanden begroeten.

Opgaan in de wildernis van Alaska

Hoewel je in Alaska enkele van ’s werelds meest onherbergzame en ruige landschappen aantreft, is het toch verrassend makkelijk om van deze wildernis te genieten, dankzij een keur aan watervliegtuigjes, boten en terreinvoertuigen waarmee je je naar en door deze landschappen kunt verplaatsen. Je avonturen hier kunnen zo zachtaardig en luxe of zo intens en geïsoleerd zijn als je wenst.

Voor de plaatselijke bevolking van Anchorage is de favoriete zomerse trektocht de één uur durende beklimming van de Flattop Mountain in het Chugach State Park, met een panoramisch uitzicht over landschappen die tot laat in de nacht door de zon worden verlicht: de Denali (Mount McKinley) en de Aleoeten. Wie in de vroege uurtjes naar boven trekt, kan de meest bezochte bergtop van Alaska zelfs helemaal voor zichzelf hebben.

Een kleine honderd kilometer van Fairbanks kun je het heldere avondlicht in je opnemen aan de oever van het sfeervolle ‘rotsmeer’ van Chena Hot Springs, waar het water van de natuurlijke geothermale bronnen naar verluidt alle mogelijke aandoeningen kan genezen, waaronder psoriasis, artritis en spierpijnen. Je kunt ook je berenspray inpakken, jezelf wat moed inpraten en in je eentje een nog onbekende bron ontdekken.

IJsberen volgen op Spitsbergen

De middernachtzon zorgt voor vele uren daglicht en is een goede gelegenheid om op Spitsbergen een van de spannendste ontmoetingen in het wild mee te maken: het spotten van een ijsbeer.
Foto door Steven J. Kazlowski, Aurora

Van eind april tot eind augustus gaat de zon niet onder boven de spectaculaire Noorse archipel van Spitsbergen. In plaats daarvan schuift hij pal boven en langs de horizon door de nacht om je slaap-waakritme in de war te schoppen. Geniet van de verwarring tijdens je bezoek aan deze contreien en profiteer van het licht en de activiteiten in dit grootse decor van land en zee.

De midzomernachtzon betekent extra veel tijd voor een van de spannendste wildavonturen: het volgen van ijsberen (op Spitsbergen leven meer ijsberen dan mensen), bijvoorbeeld op de Nordenskiöld-gletsjer of het eiland Spitsbergen zelf. Een andere heerlijke manier om Spitsbergen te verkennen is een 11-daagse reis met National Geographic Expeditions, met inbegrip van zes nachten aan boord van het schip National Geographic Explorer. Je glijdt langs ijskappen, gletsjers en imposante bergen, en je zult waarschijnlijk walrussen, zeehonden en – natuurlijk – ijsberen spotten.

Snorkelen en duiken in IJsland

Verken de Silfra-spleet in het Nationale Park van Thingvellir, met een opwindende duik in deze ondergelopen kloof tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen.
Foto door <span>Alex Mustard, Getty Images</span>

In de wereld wemelt het van de prachtige plekken om te snorkelen en te duiken. Maar echt bijzonder wordt het wanneer je in het holst van de nacht je duikbril opzet en je de blauwe onderwaterwereld van de Silfra-spleet betreedt. Deze met water gevulde rotsspleet in het Nationale Park van Thingvellir ten oosten van Reykjavik is de plek waar de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen van elkaar gescheiden worden. Als je in de zomermaanden laat in de nacht in het park snorkelt of duikt, is er de kans dat je deze plek ondanks het volle daglicht van de middernachtzon helemaal voor jezelf hebt. In de Silfra-spleet worden zelden vissen gezien en het water is ijzig, tussen de anderhalf en vier graden Celsius. Maar met een zicht van bijna honderd meter in Caribisch blauw water en de gelegenheid om onder water twee continenten aan te raken, mag je echt niet klagen.

Trekken over het pakijs in Canada

Het gevoel van afzondering en de nabijheid van de ongerepte natuur zijn nergens anders ter wereld zó voelbaar als aan de rand van het pakijs voor de noordkust van Baffineiland. Maak je op voor een intieme ontmoeting met de natuur, en een kans op het spotten van ijsberen en narwallen die elkaar met hun slagtanden begroeten.
Foto door Paul Nicklen, National Geographic

Het seizoen voor het pakijs aan de noordkust van Baffineiland is kort maar krachtig en varieert, tussen half mei en half juni. Als je naar het eiland trekt (in een slee die door een sneeuwscooter wordt getrokken), tussen de leads (grote getijdenscheuren in het ijs) door laveert en de met sneeuw bedekte pieken langs de kust ziet oprijzen – dan ervaar je hier de afzondering en de nabijheid van de ongetemde natuur als op geen enkele andere plek op aarde.

Touroperators hebben verrassend comfortabele kampen en kajakstations aan de rand van het pakijs opgezet, waar je het geluk kunt hebben onder de middernachtzon een school narwallen te zien, die zich hier komen voeden en elkaar met hun slagtanden komen begroeten, of een passerende ijsbeer op jacht naar opduikende zeehonden. Wie op het water zelf wil vertoeven, onderneemt in juli of augustus een 15-daagse expeditie met de National Geographic Explorer, die 148 passagiers kan meenemen en een week in het Canadese Poolgebied doorbrengt, waarna het schip ook de West-Groenlandse fjorden en de oostelijke toegang tot de Noordwestelijke Doorvaart aandoet.

Een cruise of kajakken in Noorwegen

Verken de noordelijke stadjes van de Lofoten en Tromsø in Noorwegen en verlies je in een van de mooiste landschappen van Europa. In het late voorjaar en de zomer gaat de zon hier niet onder, en dus is dit de beste tijd van het jaar om op een cruise of een kajaktocht door de fjorden van het uitzicht te genieten.
Foto door Look Foto, Aurora

De noordelijkste contreien van Noorwegen, met inbegrip van de Arctische archipel van de Lofoten en het chique stadje Tromsø in het noorden van het land, bieden bezoekers enkele van Europa’s spectaculairste landschappen, die vanaf het einde van het voorjaar tot en met de zomer baden in het licht van een zon die niet ondergaat.

Op de Lofoten kun je er ’s nachts op uit trekken, voor een uitzinnige tocht in een zodiac vanuit het vissersdorpje Henningsvær (een bekende bestemming voor sportvissers op kabeljauw en rotsklimmers), dat zo’n tweehonderd kilometer ten noorden van de Poolcirkel ligt en waar je de middernachtzon kunt ervaren. Je vaart via smalle fjorden de Atlantische Oceaan op, waar je onderweg zeearenden, zeehonden en – met enig geluk – misschien een orka kunt spotten. Voor een gemoedelijker tempo onder de middernachtzon huur je een kajak of onderneem je met een gids een trektocht vanuit Reine, een ander vissersdorp op de Lofoten, of Tromsø, langs pittoresk rode vissershutten; grote kans dat je in het blauwgroene water zeeotters zult spotten.

Walvissen spotten in Groenland

Groenland is een land van woeste schoonheid – en telt méér ijsbergen dan je je kunt voorstellen. Een van de grootste attracties is de kans om hier in juli en augustus bultruggen, gewone vinvissen en Groenlandse walvissen te spotten.
Foto door <span>Danita Delimont, Getty Images </span>

Meer ijsbergen dan je je kunt voorstellen zie je onder het subtiel veranderende licht van de middernachtzon in de westelijke fjorden van Groenland. Voor tochten over land kun je bij Hotel Arctic in het dorpje Ilulissat een iglo-achtige cabine aan de Diskobaai huren, waar je op de eerste rij zit om pas afgekalfde ijsbergen, afkomstig van de meest ‘productieve’ gletsjer op het noordelijk halfrond, te bewonderen. En het nooit eindigende zomerse daglicht betekent dat er altijd iets valt te zien, wanneer je ook de deur uit stapt.

Met een cruise kom je nog dichter bij het afkalvende ijs en vaar je verder de baai uit, waar je de kans hebt de hier veel voorkomende bultruggen, gewone vinvissen en Groenlandse walvissen te spotten. Onderneem in juli of augustus een 15-daagse expeditie met de National Geographic Explorer, die 148 passagiers kan meenemen, de West-Groenlandse fjorden aandoet en vervolgens over de Baffinbaai naar het Canadese Poolgebied vaart.

Een vliegvisvakantie in Finland

Met zonovergoten dagen en ontdooiende meren is Finland in de zomer een echte aanrader. Je kunt hier in het eindeloze daglicht naar hartelust vissen of een spectaculair uitstapje naar de ongerepte taiga ondernemen.
Foto door Ville Palonen, Alamy

Ondanks de pracht van de witte wereld van de Finse winter is er niets te vergelijken met de zonovergoten zomerdagen in dit land, wanneer de meren hun ijslaag verliezen, het water aangenaam genoeg is om in te zwemmen en de altijd zo stugge bevolking opeens opgetogen en goedlachs wordt van zoveel natuurlijke pracht.

Tijdens de schier eindeloze zomerdagen en -nachten hoeven vissers hun spullen bij het vallen van de avond wegens gebrek aan daglicht niet in te pakken en blijven de vissen bijten. Visliefhebbers trekken naar het stadje Kuhmo aan de Russische grens, voor vistrips over de woeste taiga, een wildernis waar de bruine beer en de wolf zich thuis voelen en waar enkele van Europa’s visrijkste stroomversnellingen, meren en rivieren zijn te vinden. Werp een vliegvislijn uit en probeer onder de middernachtzon een van de vissen te vangen die hier in groten getale voorkomen: forel, witvis, vlagzalm, baars en gewone zalm.

Daarna is het relaxen in een klassiek Fins kuurbad: twee uur of twee afwisselende onderdompelingen in een rooksauna, met ijzige sprongen in het dichtstbijzijnde meertje, waarna zelfs het heldere zonlicht u niet meer van een heerlijke nachtrust zal afhouden. De rooksauna van het resort Järvisydän, in de regio rond het Saimaameer in het zuidoosten van Finland, is een van de beste, vanwege zijn balans tussen authenticiteit en comfort.

Vulkanen bekijken in Rusland

In de zomermaanden gaat de zon op het Russische schiereiland Kamtsjatka pas laat in de nacht onder, waardoor dit de beste tijd is om er de vele stomende geisers, fumarolen en vulkanen te bewonderen.
Foto door Alexander Piragis, Alamy

De meeste beklimmingen van vulkaantoppen worden zo gepland dat ze samenvallen met de zonsopgang voor de mooiste uitzichten. Maar omdat de zon boven het woeste schiereiland Kamtsjatka, in het Verre Oosten van Rusland, pas laat in de nacht ondergaat, is het hier bijna altijd de perfecte tijd om een blik vol ontzag te werpen op de stomende geisers, fumarolen en vulkanen van dit gebied, waaronder de Kljoetsjevskaja Sopka, een actieve vulkaan en de hoogste berg van Kamtsjatka.

Gelegen in het Verre Oosten van Rusland en door bergen afgesneden van Siberië, doet Kamtsjatka meer als een eiland aan en is vrijwel overgeslagen door de beschaving. Maak gebruik van het langdurige daglicht in de zomer om de legendarische bruine beren van dit gebied te spotten, waaronder enkele van de grootste ter wereld, met een gewicht van meer dan 360 kilo. Een van de spannendste manieren om de dieren te zien is op een raftingtrip over de grootste rivieren van het schiereiland, de Kamtsjatka en de Bystraja, door cederbossen en over stroomversnellingen. In de rivieren wemelt het van de zalm, het favoriete voedsel van de beren.


Reisjournaliste Terry Ward woont in Florida. Lees meer over haar op haar website en volg haar op Instagram of Twitter.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Droomreis: verken Kamtsjatka
Reizen
10x Ultieme avonturen in Amerikaanse nationale parken
Reizen
Beleef grootse avonturen op een eiland dat puur natuur is
Reizen
Ontdek de Magdalena-eilanden
Perpetual Planet
Leer heliskiën in deze magnifieke bergen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.