Berlijn loopt niet langer achter op andere culinaire hoofdsteden van de wereld, maar is zelf een topbestemming voor eetliefhebbers geworden, mede dankzij de invloed van zijn grote gemeenschap van Turkse immigranten.

Vandaag de dag wonen bijna drie miljoen mensen van Turkse afkomst in Duitsland, waarmee de Turken de omvangrijkste groep immigranten in het land vormen. De grootste golf van immigranten arriveerde in de jaren zestig van de vorige eeuw in West-Duitsland, als aanvulling van de arbeidsbevolking na het verlies van Oost-Duitsland door de bouw van de Berlijnse Muur. De Turken zochten naar lage huren en kozen voor een gedeelte van West-Berlijn dat in de Tweede Wereldoorlog grotendeels was verwoest.

Die wijk, Kreuzberg, werd een toevluchtsoord voor Turken en andere buitenlanders, waaronder immigranten uit de Maghreb en West-Afrika. De huidige mix van immigranten en een subcultuur van alternatieve, tegen de gevestigde orde ‘strijdende’ Duitsers veranderde de wijk in het hipsterparadijs van tegenwoordig. En aangezien Kreuzberg de beste plek in Berlijn is om de Turkse keuken te leren kennen, zou de wijk in het reisplan van iedere eetliefhebber opgenomen moeten worden.

Hieronder volgen enkele van de beste plekken om de sfeer (en het eten) in Kreuzberg te proeven:

Fisch-Schmidt: De populaire vismarkt uit 1908 is vernoemd naar de Duitse stichter, die zijn zoon er niet van kon overtuigen het bedrijf voort te zetten, waarna hij de zaak overdeed aan zijn beste werknemer, de 18-jarige Turkse Ayshe. Sindsdien wordt de markt gerund door haar en haar familie. Je kunt er traditionele Duitse gerechten (zure en gerookte vis met aardappelen) krijgen, naast salades, bijgerechten en specerijen uit de Turkse invloedssfeer. De meeste van haar klanten kennen deze plek van horen zeggen. “We doen niets aan reclame en dat hoeft ook niet,” zegt Ayshe.

Little Gourmets: De verleidelijke geuren van Turkse zoetwaren hangen in de straat. De winkel beroemt zich op een variëteit die zich kan meten met die in een bazaar, met geroosterde en gesuikerde noten, Turks fruit, gedroogde vruchten en baklava. Klanten kunnen hier naar hartelust zoetwaren in zakjes scheppen en meenemen naar de aangrenzende theewinkel en -café, waar meer dan honderd soorten van het geurige aftreksel zijn te vinden. De eigenaars vinden het helemaal niet erg als hun gasten hier in alle rust van hun zoetwaren en kopje thee genieten.

Baraka: Niet alleen Turken hebben restaurants in Kreuzberg opgezet. Baraka is een Marokkaans-Egyptisch restaurant dat naar zijn Marokkaanse eigenaar is vernoemd. De vader van Baraka had begin vorige eeuw een restaurant in Casablanca waar veel Duitse zakenreizigers kwamen. Hij vond het een goed idee ook een restaurant in Duitsland te openen, en dat deed hij inderdaad, toen Baraka nog een kind was. In Berlijn ontmoette hij een Egyptische immigrant, met wie hij besloot de zaak op te zetten. Tegenwoordig komen hier drommen mensen voor de vegetarische soep met linzen en kikkererwten, en het verse brood dat stomend uit de oven komt.

Parita Shah schrijft over eten, reizen en internationale ontwikkelingen. Ze heeft ruim vijftig landen bereisd en gelooft dat het genieten van een gezamenlijk maal voor mensen de beste manier is om elkaar en elkaars cultuur te leren kennen. Volg haar reizen op Twitter.