Het mag dan voelen als het einde van de wereld, maar in Finland begint je bezoek aan Scandinavië eigenlijk pas. Start in Helsinki, een stad die net zo bruist als het water van de sauna’s die je overal in deze oude Europese hoofdstad vindt. Als je eenmaal bent klaargestoomd, kun je de wilde natuur in trekken en de weidse nationale parken van het land verkennen. Adem eens diep in – de lucht is hier kraakhelder en vol belofte. Zo ruikt avontuur op z’n Fins.

Stoomcursus

Dit is hét saunaland. In Helsinki kun je traditionele sauna’s proberen bij Kotiharjun of Hermanni. Neem een stoombad in de openlucht, in de SkySauna, of onder het genot van een hamburger, in de Burger King Sauna. 

Nieuw park

Ter gelegenheid van het eeuwfeest van Finland heeft het land zijn veertigste nationale park uitgeroepen. Met zijn afgelegen ligging aan de Russische grens is het Nationale Park Hossa de ideale plek voor avonturen in de vrije natuur, zoals kanovaren, trekken, mountainbiken en vogelspotten.

Moemins

Het in juni geopende Muumimuseo in Tampere is gewijd aan de populaire Moemins, de nijlpaardachtige trollen die tijdens de Tweede wereldoorlog door illustrator Tove Jansson werden bedacht.

Blini-binge

Januari is in Helsinki de blini-tijd, wanneer de inwoners hun stad afstruinen om zoveel mogelijk blini-gerechten uit te proberen. Blini worden vaak met een topping van gerookte vis en kuit geserveerd, maar met zijn Russische invloeden biedt de unieke Finse keuken ook andere blini-vullingen, waaronder gestoofde Finse lamsnek, gezouten rendiervlees en gecondenseerde melk met honing. 

Kerstmandorp

In Rovaniemi in het Finse Lapland kun je het hele jaar door het Dorp van de Kerstman bezoeken, een attractiepark op de Poolcirkel waar brieven met een speciale Kerstmanpostzegel worden beplakt. Wie ’s zomers komt, kan het Provinciaal Museum van Lapland bezoeken om meer te weten te komen over het lokale plattelandsleven in de late negentiende eeuw.