Volgens de Wereldtoerismeorganisatie van de Verenigde Naties (Unwto) trekt Europa meer internationale toeristen dan welke regio in de wereld dan ook. Het oude continent werd vorig jaar bezocht door het verbluffende aantal van 616 miljoen mensen, die voor de lastige keuze stonden te kiezen uit ontelbare bestemmingen met een fascinerende geschiedenis, creatieve inwoners en prachtige landschappen. Frankrijk verlokte verreweg de meeste reizigers, maar welk land komt op de laatste plaats?

Gelegen op een hoge rots en volledig omringd door Ital, valt het piepkleine staatje San Marino de eer te beurt het minste bezochte land van Europa te zijn. Het staatje is niet meer dan een vlekje op de kaart en heeft een oppervlakte van slechts 61 vierkante kilometer. Hier volgen een aantal redenen waarom verschillende soorten reizigers een bezoek aan dit microstaatje zouden moeten brengen.

Het historische centrum van San Marino heeft zijn middeleeuwse charme behouden
Het historische centrum van San Marino heeft zijn middeleeuwse charme behouden.
Flavio Vallenari, Getty Images

Voor geschiedenisgekken

San Marino werd in de vierde eeuw na Chr. gesticht en is daarmee een van de oudste republieken ter wereld. Het landje stamt uit een tijd waarin stadstaten in heel Europa opkwamen, een cruciale fase in de wereldwijde ontwikkeling van democratische modellen. Slenter door de autovrije en gelijknamige hoofdstad San Marino, een Werelderfgoed van de UNESCO met een middeleeuwse plattegrond en drie indrukwekkende forten, die getuigen van een turbulent verleden.

Voor spectaculaire landschappen

Als onderdeel van de bergketen van de Apennijnen overheerst de Monte Titano het landschap van San Marino. Vanaf de berg is het omringende Italiaanse landschap tot aan de Adriatische Zee te bewonderen. Op de hellingen vind je overal oude stenen bankjes, waar vanaf je het groene landschap tot aan naburige dorpjes kunt overzien. Neem vanuit een van die dorpjes, Borgo Maggiore, de tandradbaan naar het historische centrum van San Marino en geniet onderweg van weidse uitzichten in alle richtingen over het omliggende Italië.

Voor foodies

Alle kenmerken van de Noord-Italiaanse keuken vind je ook hier, met een sterke traditie van kaasmakerij. In de San Marinese (Sammarinese) keuken overheersen smaakvolle en gebalanceerde pasta’s en vleesgerechten met verse ingrediënten uit de omgeving. In dit gebied staat vooral het gevulde platbrood piada in hoog aanzien, te vergelijken met de piadina van de omringende regio Emilia-Romagna. En vergeet de wijn niet: San Marino produceert al meer dan tweeduizend jaar wijn, waarbij de flessen in naburige grotten worden opgeslagen om onder optimale temperaturen te rijpen.

Voor architectuurfans

In de historische hoofdstad laveren bezoekers als in een museum door verschillende tijdperken, van veertiende- en zestiende-eeuwse kloosters tot het achttiende-eeuwse Teatro Titano en de neoclassicistische basiliek uit de negentiende eeuw. Het centrale Palazzo Pubblico doet denken aan het Palazzo Vecchio van Florence, maar dan op een veel kleinere schaal.

Voor slimme shoppers

Door het duty-freebeleid van San Marino is winkelen hier goedkoper dan in het naburige Italië. Verzamelaars worden aangetrokken door moderne keramiek uit de vorige eeuw en door postzegels uit de late negentiende eeuw, die alleen binnen het grondgebied van dit staatje gebruikt konden worden.

Voor dagjesmensen

San Marino mag dan geen lid zijn van de Europese Unie, maar voor toeristen die minder dan tien dagen in San Marino willen doorbrengen, zijn de grenzen met Italië open. Dit is de ideale plek om dagtrips naar steden als Florence of Bologna te ondernemen, steden die op minder dan drie uur rijden liggen.