Uiteraard ga je op safari, maar er is nog veel meer. Het woeste en prachtige Kenia heeft heel wat te bieden, van bruisende nachten in Nairobi tot de majestueuze Mount Kenia en de gouden vlakten van Masai Mara. Hieronder volgen drie manieren om het beste uit je Kenia-reis te halen.

Nairobi’s nachten

Reden om te gaan: Met ruim drie miljoen inwoners is de hoofdstad van Kenia een microkosmos van al wat dit land te bieden heeft, vlakbij de grasvlakten van het Nairobi National Park – waar leeuwen, zebra’s en andere dieren verbaasd uitkijken op de wolkenkrabbers van Nairobi’s zakencentrum.

Inderdaad, Nairobi lijkt het allemaal te hebben: de aanstekelijke creativiteit van topdesigners als John Kaveke, die traditionele en moderne stijlen mengt in zijn op maat gemaakte prêt-à-porter, Masai-markten boordevol kunstnijverheid en vermaarde culturele instellingen als het Nairobi National Museum, waar zich een indrukwekkende collectie fossielen van miljoenen jaren oude menselijke voorouders bevindt. Zelfs de matatus – de populaire private minibusjes – veranderen hier in unieke en gewaagde kunstwerken op wielen die zich een weg banen door het berucht chaotische verkeer. ’s Avonds (en tot diep in de nacht) veroveren zinderende en verleidelijke nachtclubs de trottoirs van de drukke wijk Westlands.

This is an image

Vertrek niet uit Nairobi zonder een bezoekje te hebben gebracht aan de weesolifantjes die worden opgevangen door de David Sheldrick Wildlife Trust, binnen het Nairobi National Park. Als gast van het bekende Fairmont the Norfolk Hotel kun je de drukte omzeilen met een speciale bezoekerspas, waarmee je van dichtbij kunt meemaken hoe de verzorgers deze zeer intelligente en gevoelige dieren met enorme zuigflessen voeren – schattiger kan het bijna niet. Iedereen die Nairobi louter als springplank voor een safari gebruikt, zal heel veel missen.

Logeer hier: Slaap stijlvol in het centraal gelegen en historische Fairmont the Norfolk Hotel, de plek waar de Amerikaanse president Teddy Roosevelt na zijn ambtstermijn tijdens safari’s logeerde. De kenmerkende Tudor-architectuur van het gebouw figureerde ook in de film Out of Africa met Meryl Streep en Robert Redford, maar belangrijker nog is dat in de spa van het hotel verkwikkende massages worden gegeven en dat het bekroonde restaurant Tatu fraai gepresenteerde Amerikaans-Keniaanse diners serveert.

This is an image
John Warburton-lee, Getty Images

Sneeuw op de evenaar

Reden om te gaan: Sommige mensen komen naar de Mount Kenia om de op één na hoogste berg van Afrika in een paar dagen te beklimmen of er te oefenen voor de nog hogere Kilimanjaro. Beginnende avonturiers hoeven zich niet ontmoedigd te voelen, want ook in de omgeving van deze besneeuwde berg valt er genoeg te ondernemen.

Logeer hier: De Fairmont Mount Kenya Safari Club kan zich beroepen op weidse uitzichten over de berg vanaf de rand van het hotelzwembad, plus een hele reeks activiteiten voor vrijwel ieders smaak. De evenaar loopt dwars door deze lodge, waar gasten zich kunnen ontspannen door een balletje golf te slaan, een doolhof van heggen te verkennen, zich in de hotelspa onder te dompelen of lange wandelingen te maken over het terrein, tevens het domein van de huishonden Tusker en Grammy. Voor gezinnen zijn de ceremoniële oversteek van de evenaar en het paardrijden door de nabijgelegen Lewa Wildlife Conservatory – met zijn zeldzame bergbongo’s – echte belevenissen. Het Fairmont organiseert ook paardrijtours in de vroege ochtend door de bush, richting een romantisch ontbijt met eieren en champagne.

Logeren in de lodge betekent dat het leven wat trager gaat, maar wie dat niet wil, kan in de taxi springen en de naburige stad Nanyuki bezoeken en er het historische treinstation, de drukke markt en heerlijke nyoma choma-restaurants (Keniaanse barbecue) bezoeken. Iets verderop ligt de Ol Pejeta Conservancy, waar de drie laatste noordelijke witte neushoorns van de wereld leven.

Op hun jaarlijkse trek steken majestueuze wildebeesten de rivier de Mara over waar krokodillen onder het wateroppervlak op de loer liggen
Op hun jaarlijkse trek steken majestueuze wildebeesten de rivier de Mara over, waar krokodillen onder het wateroppervlak op de loer liggen.
Federico Veronesi, Minden Pictures

Machtige migraties in de Masai Mara

Reden om te gaan: Wie de klassieke Keniaanse safari wil ervaren, hoeft niet verder te zoeken dan het onafzienbare en glooiende grasland van de Masai Mara, het kroonjuweel van het land dat zich vanuit de Serengeti in Tanzania uitstrekt. De jaarlijkse migratie van wildebeesten, wanneer meer dan anderhalf miljoen wildebeesten en andere dieren de zomer op het groenere gras van Kenia doorbrengen en in de winter weer naar het zuiden trekken, is waarschijnlijk de beste gelegenheid om National Geographic-waardige taferelen te aanschouwen en de kuddes de rivier te zien oversteken. De timing hoeft echter niet perfect te zijn, want de Grote Vijf (olifanten, leeuwen, luipaarden, buffels en neushoorns) verblijven hier het hele jaar door.

Logeer hier: Het Fairmont Masai Mara telt vijftig luxe tenten en wordt aan drie zijden omgeven door de rivier de Mara, boordevol nijlpaarden en krokodillen. Gasten moeten erop letten dat ze geen voedsel rond de tenten laten liggen, want de sluwe apen hier weten daar wel raad mee (inderdaad, ze weten hoe de rits van een tent werkt). Nijlpaarden snuiven en plonzen hier dag en nacht rond en leveren zo de gepaste achtergrondmuziek voor de wellness-tent.

Laat het hotel alles regelen, van uitstapjes naar naburige Masai-dorpen tot cocktails bij zonsondergang naast een hoog kampvuur in de bush en een maaltijd onder de vrije hemel binnen een traditionele boma (kraal) met uitzicht op de rivier. Het beste van een verblijf hier zijn de autotochtjes (met doorgewinterde gidsen van het hotel) voor het bekijken van groot wild in de omgeving – van neushoorns bij het krieken van de dag tot groepen leeuwen sluimerend onder acaciabomen. Er is geen betere plek om de meest indrukwekkende spektakels van de natuur te bewonderen.

Te veel te zien en te weinig tijd?

Bekijk de speciale tourpakketten van de Fairmont Hotels (inclusief vluchten tussen de drie bestemmingen) en ervaar het beste van het magische Kenia door alle drie de hotels te bezoeken: in Nairobi, bij Mount Kenia en in de Masai Mara.