Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa

Eind deze week opent Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa en de stad zal de rest van het jaar daad bij woord voegen.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 17 jan. 2018 15:08 CET
Foto door Theo de Witte

Eindelijk is het dan zover, er gingen maanden aan voorbereiding en financiële rompslomp aan vooraf, maar dit jaar mag Leeuwarden zich dan toch culturele hoofdstad van Europa noemen. Het motto van de Friezen? Dare to dream, dare to act, dare to be different.

En wie moet het voorbeeld geven? De stad zelf natuurlijk. Dat ze durven, die Friezen, kun je wel zeggen. Ze halen vijftien meter hoge reuzen van het Franse theatergezelschap Royal de Luxe naar de stad en Friese paarden spelen de hoofdrol in de muziekvoorstelling De Stormruiter, waarvoor al 10.000 kaarten zijn verkocht.

Foto door Theo de Witte

Het thema van de week ligt in het verlengde hiervan, dat luidt ‘iepen mienskip’. Voor sommigen kan het net zo goed Chinees zijn, maar voor ingewijden (lees: Friezen) betekent het ‘een open gemeenschap’. Door middel van cultuur wil Leeuwarden laten zien dat lef en eigenzinnigheid ‘onmisbaar zijn als je internationaal tot grotere dromen, daden en diversiteit wilt komen.’

“Lef en eigenzinnigheid zijn onmisbaar als je internationaal tot grotere dromen, daden en diversiteit wilt komen.”

Nu al is de tentoonstelling ‘Mata Hari, de mythe en het meisje’ te zien in het Fries museum, staan elf fonteinen gemaakt door internationale kunstenaars in elf Friese steden en staan in Friesland zelf 25 kunstwerken die de waarden van het Waddengebied zichtbaar moeten maken. Maar op 27 januari begint het pas echt; dan luiden de klokken in de hele provincie en openen de koning en de koningin Friesland als culturele hoofdstad van het jaar. Dat is het startschot voor een rollercoaster van fantastische, leerzame en soms absurde activiteiten, exposities en optredens die het hart van bezoekers moeten stelen.

Foto door Theo de Witte

In februari stap je op de bus om een theaterstuk in de gevangenis te bekijken, in maart ga je naar een voorstelling over de blinde dichter dichter Tsjêbbe Hettinga, in april brengt theatergezelschap Orkater het liefdesverhaal van een Poolse jongen en een Fries meisje, in mei wordt een Europees muziekfestival gehouden bij de Waterpoort, in juni ga je aardappelen eten bij Friese boeren,… en ga zo maar voort. En dat is nog maar een fractie van de 250 activiteiten waarmee de culturele hoofdstad van het jaar hoopt meer dan 200.000 bezoekers te trekken.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
16x geheimen van Azië
Reizen
Chichén Itzá
Reizen
In deze stad zijn ruim vierduizend muurschilderingen te vinden
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Hoe Kerstmarkten een klassieke traditie voor de feestdagen werden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.