1. Timor-Leste

Na een bloedige oorlog is de rust weer terug op het eilandje tussen Indonesië en Australië, maar de ongeëvenaarde schoonheid ervan is nog niet ontdekt door reisorganisaties en toeristen. De perfecte tijd dus om een kijkje te nemen bij de kleurrijke koraalriffen, die meetellen als de mooiste ter wereld, en op de ongerepte stranden waar jij als enige je voetsporen achterlaat op het helderwitte zand. Je waant je ver weg van de bewoonde wereld, en net wanneer je erover nadenkt als Robinson Crusoë te gaan leven van kokosnoten, is het carnavalsseizoen daar: het land hult zich dan in een roes van traditionele dans- en muziekfeesten, en de bevolking in soortgelijke kostuums. Dit is old school reizen op z’n best: niet gemakkelijk, maar zonder twijfel de moeite waard.

This is an image
David Kirkland/Getty Images

2. Bosnië-Herzegovina

Dit vergeten land in een van de zuidoostelijkste hoekjes van Europa zou de schoonste lucht van ons continent hebben, de mooiste onaangeraakte wouden en de meeste wilde dieren. Hier en daar voel je de littekens van de burgeroorlog nog jeuken, en hoor je oostelijke en westelijke sferen luid botsen. Maar de schattige stadjes die middeleeuwse kastelen omsingelen zijn de rust en harmonie zelve. Ze worden omgeven door wilde berglandschappen waar je ’s winters de hoogste pieken trotseert met je ski’s, en door ruisende rivieren waar je raftend de wildste stromingen de baas bent – en dat alles voor een appel en een ei!

3. Iran

In dit verondersteld griezelige land woont een groep ongelooflijk hartige mensen. Iranese vrouwen giechelen als pubers tot hun 80ste en verkopers geven hun spullen wel eens gratis weg uit beleefdheid. Nu de internationale relaties met het land hersteld zijn, is Iran een echte aanrader. Het land van ‘de wijzen uit het Oosten’, van poëzie en liederen, de bakermat van vele godsdiensten en deel van de legendarische Zijderoute. Bezoek de woestijnstad Yazd, de paleizen van de sjah, het sprookjesachtige Emanplein in Isfahan en talloze andere archeologische schatten die nog niet vaak aan het westerse oog zijn blootgesteld. Houd wel rekening met de islamitische kledingvoorschriften!

4. Bhutan

De grenzen van dit land zijn nog niet zo lang open (pas sinds 1970), en nog steeds moeten we voor een bezoek een serieuze som geld neertellen. Aan de andere kant: 250 dollar per dag is niet zo veel als je er stijlvolle accommodaties, eten, transport en een officiële gids voor terugkrijgt. Daarbij is Bhutan een van de vriendelijkste landen ter wereld, zowel voor hun land(genoten) als voor buitenlanders kennen de inwoners een oneindig respect. Trots houden ze eeuwenoude boeddhistische tradities in ere, en leven ze alsof ze weten dat vooruitgang ook achteruitgang betekent. Het toegangskaartje opent de poorten naar oneindige ruige landschappen, eeuwenoude kloosters en forten die je helemaal voor jezelf hebt, en af en toe als decor dienen voor dansfestivals waar een middeleeuws uitziend publiek op afkomt.