9x Plekken die meer reizigers verdienen

Deze plekken zijn nog niet ontdekt door de buitenwereld, maar verdienen net zo veel aandacht als de populairste toeristische bestemmingen. Groot voordeel: je hebt de meeste plekken helemaal voor jezelf.

Door Zoë de Goede
foto's van Robin Utrecht
Gepubliceerd 1 jun. 2018 16:02 CEST

1. Timor-Leste

Na een bloedige oorlog is de rust weer terug op het eilandje tussen Indonesië en Australië, maar de ongeëvenaarde schoonheid ervan is nog niet ontdekt door reisorganisaties en toeristen. De perfecte tijd dus om een kijkje te nemen bij de kleurrijke koraalriffen, die meetellen als de mooiste ter wereld, en op de ongerepte stranden waar jij als enige je voetsporen achterlaat op het helderwitte zand. Je waant je ver weg van de bewoonde wereld, en net wanneer je erover nadenkt als Robinson Crusoë te gaan leven van kokosnoten, is het carnavalsseizoen daar: het land hult zich dan in een roes van traditionele dans- en muziekfeesten, en de bevolking in soortgelijke kostuums. Dit is old school reizen op z’n best: niet gemakkelijk, maar zonder twijfel de moeite waard.

Foto door David Kirkland/Getty Images

2. Bosnië-Herzegovina

Dit vergeten land in een van de zuidoostelijkste hoekjes van Europa zou de schoonste lucht van ons continent hebben, de mooiste onaangeraakte wouden en de meeste wilde dieren. Hier en daar voel je de littekens van de burgeroorlog nog jeuken, en hoor je oostelijke en westelijke sferen luid botsen. Maar de schattige stadjes die middeleeuwse kastelen omsingelen zijn de rust en harmonie zelve. Ze worden omgeven door wilde berglandschappen waar je ’s winters de hoogste pieken trotseert met je ski’s, en door ruisende rivieren waar je raftend de wildste stromingen de baas bent – en dat alles voor een appel en een ei!

3. Iran

In dit verondersteld griezelige land woont een groep ongelooflijk hartige mensen. Iranese vrouwen giechelen als pubers tot hun 80ste en verkopers geven hun spullen wel eens gratis weg uit beleefdheid. Nu de internationale relaties met het land hersteld zijn, is Iran een echte aanrader. Het land van ‘de wijzen uit het Oosten’, van poëzie en liederen, de bakermat van vele godsdiensten en deel van de legendarische Zijderoute. Bezoek de woestijnstad Yazd, de paleizen van de sjah, het sprookjesachtige Emanplein in Isfahan en talloze andere archeologische schatten die nog niet vaak aan het westerse oog zijn blootgesteld. Houd wel rekening met de islamitische kledingvoorschriften!

4. Bhutan

De grenzen van dit land zijn nog niet zo lang open (pas sinds 1970), en nog steeds moeten we voor een bezoek een serieuze som geld neertellen. Aan de andere kant: 250 dollar per dag is niet zo veel als je er stijlvolle accommodaties, eten, transport en een officiële gids voor terugkrijgt. Daarbij is Bhutan een van de vriendelijkste landen ter wereld, zowel voor hun land(genoten) als voor buitenlanders kennen de inwoners een oneindig respect. Trots houden ze eeuwenoude boeddhistische tradities in ere, en leven ze alsof ze weten dat vooruitgang ook achteruitgang betekent. Het toegangskaartje opent de poorten naar oneindige ruige landschappen, eeuwenoude kloosters en forten die je helemaal voor jezelf hebt, en af en toe als decor dienen voor dansfestivals waar een middeleeuws uitziend publiek op afkomt.

Foto door Robin Utrecht/Getty Images

5. Armenië

Armenië is een van de eerste landen die het christendom adopteerden als staatreligie, en daarmee herbergt het de oudste kloosters ter wereld. Reizen door de onberoerde landschappen is niet altijd gemakkelijk, de wegen zijn hobbelig, openbaar vervoer is onbegrijpelijk en de bevolking spreekt zelden Engels. Maar met gebarentaal kom je erachter hoe open en down-to-earth de mensen zijn, en vertrouwend op je intuïtie kom je op de uitzonderlijkste plekken terecht, zoals het historische stadje Goris tussen de grotten en kliffen in het zuiden. Tip: verblijf hier bij Khachiki’s B&B, voor een prachtig uitzicht en zelfgemaakte maaltijden van een excentrieke bergbeklimmer.

6. Sierra Leone

Na het overleven van een gruwelijke burgeroorlog en ebola-epidemie lijkt het land herrezen, met al zijn natuurlijke schoonheid intact. Volgens insiders gaat het hier om West-Afrika’s geheime strandbestemming: de turquoise wateren vol schildpadden en witte stranden met palmbomen spreken dit niet tegen. Desalniettemin is er veel meer te zien: het uitgestrekte Lomagebergte in het noorden en de nationale parken waar pompeuze nijlpaarden in de rivieren badderen en olifanten liters water in hun mond gieten. Chimpansees en zwart-witte franjeapen slingeren door het regenwoud en even verderop spreekt de leeuw brullend zijn onderdanen toe vanaf zijn rots in de savanne.

Foto door John Seaton/Getty Images

7. India

Geen enkel land ter wereld is zo spiritueel, kleurrijk en chaotisch als India. De afgelopen jaren heeft het land veel media-aandacht gekregen in verband met verkrachtingen, waardoor het toerisme drastisch verlaagd is. Het gevaar ligt hier heus niet achter elk hoekje op de loer, maar India is geen bestemming voor gevoelige zielen. De overdaad aan armoede, lawaai en vuil in de grote steden zal menig reiziger naar adem doen happen. Maar wie verder kijkt, ontdekt majestueuze tempels als de Taj Mahal, het imposante Himalayagebergte en de heilige Ganges. Ervaar de speelse onvoorspelbaarheid van het land: de oneindige architecturale en spirituele schatten, tumultueuze festivals, avontuurlijke gastronomie, trektochten door de jungle en paradijselijke stranden. Op het moment dat je denkt een van zijn vele mysteries ontrafeld te hebben, dient zich weer een nieuw aan. India is een constante, verslavende ontdekkingstocht.

8. Falklandeilanden

De hoofdstad heeft meer weg van een dorp: hier geen pinautomaten en winkelcentra maar wel ruige kustlandschappen zover je kunt kijken en een collectie uitzonderlijke dieren. Sea Lion is het beste eiland om pinguïns achter elkaar te zien waggelen terwijl de zeehonden om je heen zwemmen en albatrossen rakelings over je hoofd vliegen. Hier en daar zijn gehuchtjes over de verlaten eilanden verspreid die ooit gebouwd werden bij havens om schapenwol te vervoeren. Wandel langs de dramatische kustlijn, bekijk walvissen vanuit een zeekajak, duik in levendige scheepswrakken en vis wilde zalm.

Foto door Ullstein Bild/Getty Images

9. Liechtenstein

Verstopt tussen Zwitserland en Oostenrijk wordt Liechtenstein nogal eens vergeten door toeristen. Reizen doe je hier in stijl, aangezien je je in een van de rijkste landen van Europa bevindt. Je kunt er alleen komen door de bus te nemen in Zwitserland, aangezien het land te klein is voor een vliegveld, maar zodra je aankomt, word je beloond voor de moeite. Grillige alpenlandschappen en sprookjesachtige kastelen staan op het menu van de dag. Hike naar de hoogste pieken of bezoek middeleeuwse kapellen in bergdorpjes, en als je in bent voor iets geks ga je naar het jaarlijkse Monster Concert (waar muzikanten en dansers zich in uitheemse kostuums hullen) of naar de Cattle Drive (schapen en koeien die kleurrijk opgesmukt en onder veel tumult door het land worden gedreven).

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het nieuwe goud van Midden-Amerika
Reizen
De tien beste bestemmingen om bloemenpracht te zien
Reizen
Vliegen er binnenkort raketten boven deze historische plekken?
Reizen
Het rode goud
Reizen
Hollandse tulpenkwekers hopen op goede tijden na COVID-19

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.