Als je van plan bent om naar Jordanië te gaan, staat een bezoek aan het archeologische hoogtepunt en UNESCO werelderfgoed locatie Petra waarschijnlijk al op je programma. Als je eenmaal die must see op je lijst kunt doorstrepen, zou je een van deze minder bekende activiteiten die toch zeer de moeite waard zijn kunnen proberen in dit land dat zich in het Midden-Oosten bevindt. Dit zijn zes bijzondere en onverwachtse dingen die je kunt doen in Jordanië.

Ga een dagje op pad met imker Yousef Sayyah uit Um Qais Tijdens deze unieke ervaring leer je onder meer dingen over teamwerk en natuurbehoud
Ga een dagje op pad met imker Yousef Sayyah uit Um Qais. Tijdens deze unieke ervaring leer je onder meer dingen over teamwerk en natuurbehoud.
Sunny Fitzgerald

Speel een dagje voor imker, schaapherder of kok.

Community-based tourism, waarbij toeristen onderdak krijgen van de lokale bevolking, is een toenemend verschijnsel in Jordanië. Dat is goed nieuws voor zowel bezoekers als lokale bewoners omdat beide groepen baat hebben bij de interculturele uitwisseling en economische kansen die dat oplevert. Trek een imkerpak aan in Um Qais en ga met bijenhouder Yousef Sayyah mee als hij bijenkolonies gaat verzorgen, terwijl hij van alles vertelt over teamwerk, natuurbehoud en de gunstige eigenschappen van natuurlijke bijenproducten.Ga op pad met een schaapherder in de buurt van het Dana Natuurreservaat, en kom meer te weten over het bedoeïenenleven. Of leer Arabische gerechten klaarmaken in de keukens van lokale bewoners in Amman, Um Qaisof Orjan.

Als je op zoek bent naar een nieuwe ervaring in Wadi Rum kun je je door Arabische volbloedpaarden laten leiden tijdens een paardentherapiesessie
Als je op zoek bent naar een nieuwe ervaring in Wadi Rum, kun je je door Arabische volbloedpaarden laten leiden tijdens een paardentherapie-sessie.
Michael Danner, Laif, Redux

Ga op zoek naar jezelf, geholpen door een paard.

Het ruige landschap van Jordanië spreekt natuurlijk stoere reizigers aan, die op zoek zijn naar outdooravontuur. Maar deze eeuwenoude locatie is ook zo doordrenkt met spiritualiteit dat je misschien behoefte krijgt om af te dalen in jezelf. Als je naar Wadi Rum gaat, kun je terecht bij paardentrainer Sandra Jelly en haar Arabische volbloeden, voor een paardentherapie-sessie. Volgens Jelly en andere paardentrainers en therapeuten hebben paarden, als kuddedieren, een aangeboren gave om als spiegel te fungeren. De zachtaardige reuzen zouden in staat zijn om de gevoelens en zorgen van iemand die in hun stal staat te weerspiegelen, waardoor je erachter kunt komen welke gedachten je dwarszitten of waar je moeite mee hebt, om zo je ware zelf te (her)ontdekken.

Wandel tussen wilde bloemen.

Als je denkt dat het grootste deel van dit land in het Midden-Oosten uit woestijn bestaat, heb je helemaal gelijk. Ongeveer 75 procent van Jordanië bestaat uit woestijn, maar dat betekent dat er nog 25 procent resteert die je zal verrassen. Wie Jordanië in het voorjaar bezoekt (van maart tot mei) zal zien dat de vruchtbare heuvels van het hoogland in het noorden vol kleurige bloemen staan. Wandel op eigen gelegenheid over de uitgezette paden, of ga mee met een lokale gids die je meer kan vertellen over de culturele en historische achtergrond van de streek en over bloemen en planten die je onderweg tegenkomt, zoals de zwarte iris, Jordanië’s nationale bloem. Weet je niet waar je moet beginnen? Op de Jordan Trail tussen Um Qais en Fuheis heb je veel mogelijkheden om te genieten van een heel scala aan lentekleuren.

Neem een drankje (of twee).

Misschien denk je dat alcohol verboden is in dit land waar het grootste deel van de bevolking moslim is. En het is inderdaad zo dat er in de meeste restaurants geen alcoholische drank wordt geserveerd, en dat het niet is toegestaan om alcohol te kopen of verkopen op islamitische feestdagen (behalve in enkele internationale hotels). Maar in bepaalde supermarkten, restaurants en drankwinkels in Jordanië is alcohol gewoon verkrijgbaar. Ga naar Fuheis voor een unieke, bedwelmende ervaring. In deze christelijke plaats, op slechts 25 minuten rijden ten noorden van Amman, vind je Carakale, de eerste en enige microbrouwerij van Jordanië. Hier kun je een rondleiding krijgen door de brouwerij en ambachtelijk bier proeven in een speciaal proeflokaal, of op het buitenterras met uitzicht op de Blue Canyon. Verder naar het noorden, in Mafraq (op zo’n anderhalf uur van Amman), vind je Zumot Winery. Tijdens de zomermaanden (van april tot september) kun je om een privérondleiding door de wijngaarden vragen met een proeverij bij het zwembad.

De omgeving rond Wadi Rum is ideaal voor een diner bij kaarslicht onder de sterren
De omgeving rond Wadi Rum is ideaal voor een diner bij kaarslicht onder de sterren.
Elena Petrova, Alamy Stock Photo

Dineer in een grot of onder de sterrenhemel.

Soms zijn activiteiten waar weinig reclame voor wordt gemaakt de leukste. Bepaalde touroperators in Jordanië (zoals Experience Jordan, In2Jordan, en Engaging Cultures) organiseren unieke VIP-activiteiten. Wie een onvergetelijke avond wil beleven, kan een aanvraag doen voor een privédiner bij kaarslicht in de grotten van de Nabateeërs in Petra, of onder de sterrenhemel in de woestijn in Wadi Rum.

Trek te voet dwars door het hele land.

Als er op je to-do lijst nog een lange wandeltocht staat, zou je kunnen overwegen de Jordan Trail te lopen. Dit ruim zeshonderd kilometer lange pad dat van noord tot zuid door het land loopt, brengt je langs adembenemende landschappen, over bergachtig en afwisselend terrein en door ongeveer 52 dorpen en gemeenschappen. Je komt door naaldbossen en diepe wadi’s(valleien) en trekt door de open woestijn - en dat alles te voet. Ervaren wandelaars kunnen hun eigen tempo aanhouden en er alleen op uit trekken met behulp van kaarten die te downloaden zijn en GPS-navigatie. Mensen die de voorkeur geven aan begeleiding, een vastgelegde route en tochtgenoten, kunnen met een groep gaan.

Schrijfster Sunny Fitzgerald bekijkt het landschap van Zubia en Bergesh langs de Jordan Trail
Schrijfster Sunny Fitzgerald bekijkt het landschap van Zubia en Bergesh langs de Jordan Trail.
Ali Barqawi

Sunny Fitzgerald is een freelance-schrijver, specialist in duurzaam toerisme en Lonely Planet Local. Ze schrijft regelmatig voor Kama`aina Magazine. Je kunt haar volgen via Instagram @froliq en haar website.

Lees ook: ‘7x beeldschone natuurwonderen in het Midden-Oosten

Lees meer over Jordanië

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com