Mensen hebben zich al heel lang laten betoveren door Yellowstone National Park. Dat is ook heel begrijpelijk: nergens op aarde vind je zulke indrukwekkende natuur in combinatie met zo'n ongelofelijke geologische activiteit in de vorm van warmwaterbronnen en geisers. Het is met recht, zoals het vroeger werd genoemd, een ‘wonderland’.

Sinds afgelopen vrijdag is de zomer officieel begonnen in Yellowstone, en allerlei soorten dieren zijn actief, met broeden, gras eten, jagen, rennen, rusten, loeren, schrikken, spelen, genieten. Yellowstone leeft. En raad eens? Het sneeuwt!

Echt waar. Via de weersvoorspellingen was al gewaarschuwd voor sneeuw en temperaturen rond het vriespunt tijdens de zonnewende, officieus de eerste dag van de zomer. En inderdaad, er ligt zo'n twintig centimeter verse poedersneeuw hier in het zuidwesten van Montana, op een uur rijden van de ingang van het nationale park in West Yellowstone.

Hoewel het misschien vreemd lijkt, horen dergelijke extreme omstandigheden bij het weer in Yellowstone, waar elke maand wel sneeuw kan vallen.

Toch zegt David Alder, een zelfstandige parkgids die al dertien jaar in de buurt van West Yellowstone woont, dat dergelijke zwaresneeuwval ongebruikelijk is, en slechts eens in de vijf jaar voorkomt.

“Er valt hier iedere maand wel een beetje sneeuw, meestal een dun laagje van zo'n drie tot vijf centimeter dat al snel weer wegsmelt,” vertelt hij. “Maar nu is het een dikke laag, die ook echt blijft liggen... Dat gaat problemen opleveren voor de toeristen die er nu zijn.”

Waarschijnlijk bezoeken meer dan 800.000 toeristen in juni het Yellowstone-park- en dat levert de chaos op die je verwacht wanneer zo'n grote hoeveelheid mensen zich op een plek bevindt die echt wild is. (Zo kan je bijvoorbeeld, als je niet voorzichtig bent, door een beer worden gedood.)

De sneeuw zou ook het leven van talloze jonge dieren kunnen bemoeilijken die pas afgelopen voorjaar zijn geboren. Veel daarvan zijn voor hun voedsel afhankelijk van het gras dat nu onder ruim twintig centimeter sneeuw ligt, aldus Alder. Daarnaast is ook de kou een extra stressfactor die aan sommige dieren het leven kan kosten, vooral kuikens. Maar, voegt hij daaraan toe, het grootste deel van de dieren in Yellowstone kunnen dergelijke weersfluctuaties wel aan.

Extreme weersomstandigheden spelen een belangrijke rol in veel verhalen van en over Yellowstone.

Old Faithful Inn, dat bij de beroemde geiser ligt met dezelfde naam organiseert ieder jaar op 25 augustus een kerstviering. Het verhaal gaat dat begin twintigste eeuw gasten in het hotel strandden vanwege een uitzonderlijke sneeuwstorm, wat het begin was van de traditie.

Hoewel er twijfel bestaat of dat verhaal echt waar is, kan ik jullie verzekeren dat het nu sneeuwt in Yellowstone - tijdens de zonnewende.

Volg Yellowstone National Park vanaf 23 juni op #YellowstoneLive.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com