Volgend jaar is Galway de Culturele Hoofdstad van Europa
Volgend jaar is Galway de Culturele Hoofdstad van Europa.
Getty Images

Dit artikel verscheen in de National Geographic Traveler editie 3, 2019.

De grootste stad aan de ruige Atlantische westkust van Ierland is tevens het culturele hart van The Emerald Isle. Het hele jaar door vinden er festivals plaats, gewijd aan alles van literatuur tot jazz, en van theater tot oesters.

Geheel in de geest van meitheal, een eeuwenoude Ierse term die zoiets betekent als ‘samenwerken voor sociale behoefte’, slaan de inwoners van de stad de handen ineen om de kwaliteit van leven in hun gemeenschap te verbeteren. Er wordt gewerkt aan manieren om het autoverkeer aan banden leggen en zo een fietsstad te creëren, een van de vele milieu-initiatieven die Galway in 2017 als eerste Ierse stad een Green Leaf-award opleverde, een onderscheiding voor een Europese gemeente die actief streeft naar betere milieuresultaten. Het snelgroeiende Galway Innovation District is nu al de thuisbasis van tientallen hightechstart-ups, en volgend jaar is de stad Culturele Hoofdstad van Europa. ‘Onze symbiotische relatie met het heden en het verleden zal alle aandacht krijgen,’ zegt hoofdprogrammeur van Galway 2020, Marilyn Gaughan Reddan. ‘We zijn erg goed in het vieren van het oude op de nieuwste manieren.’

SPELEN - Regen of zonneschijn

Een van de vele straatmuzikanten in Galway
Een van de vele straatmuzikanten in Galway.
Kevin Byrne

Galway heeft bepaald geen tekort aan straatmuzikanten en -artiesten, maar het gros van de optredens vindt binnen plaats op de meest fantastische podia van Ierland. Nabij de overblijfselen van het allereerste gemeentelijke gebouw van de stad, dat stamt uit de dertiende eeuw, voert het veelgeprezen Druid-gezelschap zowel klassieke als originele stukken op, op het podium van The Mick Lally Theatre.

Zie artiesten als Hozier, Ellie Goulding en Frank Turner inde Róisín Dubh of pak een traditioneel Ierse muzieksessie (seisiún) mee in Tig Cóilí. Alsde frisse zeelucht lonkt, doe dan als Steve Earle in zijn liedje ‘Galway Girl’: ‘a whirl ’round the Salthill Prom.’

ETEN - Slainte by the sea

Tartare Caf en Winebar
Tartare Café en Winebar.
Boyd Challenger

Dit theaterbuurtje telt veel bekroonde restaurants.
Het brunchmenu van Dela’s barst van de groenten die door eigenaren
Joe en Mags Bohan zelf worden geteeld. Tartare en Kai Café + Restaurant serveren gerechten met biologische ingrediënten uit dorpen in de omgeving. Oscar’s Seafood Bistro serveert specialiteiten als Galway-oesters. Eventuele katers blus je het best af met een full Irish breakfast bij McCambridge’s.

SLAPEN - Goedenacht

Uit de boxen klinkt het soms stokoude ‘album van de week’: een geweldige gespreksopener die generaties overstijgt, volgens Russell Hart, mede-eigenaar van The Stop B&B, een huiselijke stek met muren vol- behangen met vinyl. De kersenrode Georgische voordeur van bed and breakfast Corrib House lijkt misschien beter op zijn plek in Dublin of Londen, maar het bijna tweehonderd jaar oude gebouw ademt de geschiedenis van Galway. Op zoek naar een modernere slaapplek? Dan val je wellicht voor de strakke stijl van het Harbour Hotel. Reserveer zeker ook een tafel in het inpandige visrestaurant Dillisk on the Docks, met een cocktailmenu dat zo’n dertig verschillende whisky’s omvat.

KOPEN - Ringen en dingen

Relaxen bij de Spanish Arch
Relaxen bij de Spanish Arch.

Hier begon het allemaal voorde Claddagh-ringen, en
Thomas Dillon Claddagh Gold
is een winkel en museum voor
deze symbolen van vriendschap en loyaliteit. Op de Aran Sweater Market vind je gebreide kleding vernoemd naar de rotseilanden voor de kust. Ga schatzoeken tussen handgemaakte spullen (en tank bij met aardappelcurry) op de weekendmarkt in de St. Nicholas’ Collegiate Church. Even verderop trekt de boekhandel van Charlie Byrne bibliofielen met zijn grote aanbod, waarvan veel van lokale auteurs.