Hoogste kerk van IJsland geïnspireerd op vulkanen

De Hallgrímskirkja weerspiegelt de vorm van afkoelende lava – en biedt een prachtig uitzicht over Reykjavík.

Door Rumela Basu
Gepubliceerd 9 jul. 2019 12:51 CEST
De Hallgrímskirkja kun je vanaf bijna overal in de hoofdstad van Ijsland zien.
De Hallgrímskirkja kun je vanaf bijna overal in de hoofdstad van Ijsland zien.
Foto door Travelpix Ltd, Getty Images

In het hartje van Reykjavík torent de opvallende Hallgrímskirkja hoog boven de kleurrijke hoofdstad van IJsland uit. De kerk is niet alleen vanaf bijna elke plek in de stad te zien maar is ook het hoogste kerkgebouw op het eiland.

De herdenkingskerk werd door architect Guðjón Samúelsson ontworpen en is gewijd aan de heilige en dichter Hallgrímur Pétursson, die vooral beroemd is vanwege zijn Passíusálmar, een collectie hymnen over de Passie van Christus. Samúelsson werd gefascineerd door de vormen die ontstaan wanneer lava afkoelt en kwam met een design dat was geïnspireerd op basaltpilaren. Toen hij zijn ontwerp voor het eerst presenteerde, was niet iedereen ingenomen met het concept, maar veertig jaar na dato is het inmiddels een van dé herkenningstekens van de stad en een onontbeerlijke tussenstop voor reizigers.

De crypte van de Hallgrímskirkja werd al in 1945 gewijd, maar de kerk als geheel werd pas in 1986 voltooid en gewijd. De façade belichaamt de op de natuur gerichte visie van Samúelsson. Met zijn 74,5 meter hoge centrale toren en glooiend aflopende zijden doet het bouwwerk denken aan een reusachtige stalagmiet of een rotswand van gestolde lava. Ondanks zijn imposante exterieur is het interieur tamelijk eenvoudig. Hoge, grijze zuilen dragen het middenschip, dat in hoge spitsbogen oprijst en naar het altaar voert. De duidelijk gotisch aandoende spitsbogen worden afgewisseld met grote glas-in-loodramen, terwijl de houten kerkbanken en de basaltkleurige bekleding ervan elkaar aanvullen. Het minimalistische interieur weerspiegelt het geloof van deze Evangelisch-Lutherse kerk.

Het meest opmerkelijke component van het interieur is het vijftien meter hoge pijporgel dat in december 1992 werd ingewijd en is opgebouwd uit 5275 orgelpijpen. Het 25 ton wegende orgel werd vervaardigd door de Duitse orgelbouwer Johannes Klaishas en wordt onder anderen bespeeld door de internationaal bekende organist en componist Christopher Herrick. Buiten de kerk kijkt het standbeeld van Leifur Eiríksson – de eerste Europeaan die Amerika bereikte, vijfhonderd jaar vóór Columbus – uit over de daken van de huizen aan de haven in de verte.

Hoe er te komen

De Hallgrímskirkja biedt een ongeëvenaard uitzicht over de stad Reykjavík. Bezoekers worden met een lift door de klokkentoren naar een uitkijkplatform in de openlucht gebracht, waar ze de huizen en straten van de stad en daarachter de Noorse Zee zien liggen. Hoog oprijzend boven de stad, doet de Hallgrímskirkja denken aan een wachter die over Reykjavík waakt. Bezoekers kunnen de kerk ook betreden via een portaal met glas-in-loodramen en vervolgens naar het altaar lopen. Voor een wat andere kijk op het herkenbare silhouet van de kerk kun je ’s avonds een blik werpen op het fraai verlichte exterieur en het eveneens verlichte standbeeld van Leifur Eiríksson.

Wanneer te gaan

De bezoekuren voor de Hallgrímskirkja zijn afhankelijk van het seizoen. Van oktober tot april is de kerk geopend van 9:00 tot 17.00 uur, en van mei tot september van 9.00 tot 21.00 uur. Tijdens de zondagsdienst is de toren gesloten van 10:30 tot 12:15 uur. De toegangsprijs bedraagt 7 euro (1000 IJslandse kroon) voor volwassenen en 70 eurocent (ISK 100) voor kinderen. Bezoek Reykjavík tijdens het Winterlichtenfestival in februari, wanneer de Hallgrímskirkja en vijf andere gebouwen in de stad tot prachtige lichtinstallaties zijn omgetoverd.

Om niet te missen

Fraaie uitzichten over de stad heb je ook vanaf de minder bekende en drukbezochte kerk van Kópavogur op de Borgarholt, de heuvel die volgens de IJslandse folklore een van de dichtstbevolkte woonplaatsen van elven op het eiland is. De in 1963 voltooide kerk is voorzien van glas-in-loodramen van de kunstenaar Gerður Helgadóttirand en ligt niet ver van het museum Gerðarsafn, dat aan moderne en eigentijdse kunst is gewijd.

Rumela Basu is de voormalig adjunct-hoofdredacteur van National Geographic Traveller India. Tot haar favoriete reisthema’s behoren eten, literatuur, dans en bossen. Dit artikel werd in aangepaste vorm overgenomen van National Geographic Traveller India.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees ook

De griezelige volksverhalen achter IJslands natuurwonderen

Gesponsord

Ultiem outdoor: kamperen in IJsland

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
In dit deel van Europa vind je de meeste kastelen
Reizen
Moderne juweeltjes: 10 musea met een spectaculaire architectuur
Reizen
De mooiste zomertrips voor 2018
Reizen
Kleurrijke, futuristische architectuur in Bolivia
Reizen
Foto's van de Chinese kopie van Parijs

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.