Voor reizende gezinnen met een druk reisschema is een stop bij een speeltuin soms eerder een verplicht nummer dan een leuk uitstapje. Zo nu en dan beginnen al die schommels en glijbanen op elkaar te lijken, of je nou in Buffalo bent of in Boedapest. Tenzij je natuurlijk toevallig in een van de geweldigste speeltuinen ter wereld bent beland. Daar zijn halfgare wipkippen en saaie klimrekken dankzij de rijke fantasie van innovatieve ontwerpers vervangen door fantastische bouwwerken en aantrekkelijke omgevingen, waar de verbeelding van kinderen direct van op hol slaat. Dit zijn twaalf bijzondere speeltuinen waar de hele familie graag heen zal gaan.

Beklim een interactieve sculptuur in Missouri

MonstroCity is te vinden voor het City Museum in St Louis in de Amerikaanse staat Missouri
MonstroCity is te vinden voor het City Museum in St. Louis in de Amerikaanse staat Missouri.
Serhii Chrucky, Alamy Stock Photo

Gezinnen die op reis zijn in de Amerikaanse stad St. Louis moeten zeker naar het City Museum. MonstroCity, een mengeling tussen een speeltuin en een enorme interactieve sculptuur, heet de bezoekers welkom. Kinderen en volwassen kunnen in de geheime gangen en tunnels van draadstaal op zoek naar twee antieke vliegtuigen en een enorme ballenbak.

Stuiter door een woud van netten in Japan

Kinderen worden gestimuleerd om de schoonheid van kleur en licht te beleven in de permanente tentoonstelling van het Hakone Open Air Museum, dat ten zuiden van Tokio te vinden is. Een van de kindvriendelijke onderdelen van het museum is een woud van netten dat werd ontworpen door kunstenaar Toshiko Horiuchi MacAdam. Hier kunnen kinderen tot en met 12 jaar in kleurrijke creaties van garen klimmen en stuiteren.

Kijk door de ogen van een reus tussen de wolkenkrabbers in New York

Kijk door deze ogen om te zien hoe een reus New York City bekijkt
Kijk door deze ogen om te zien hoe een reus New York City bekijkt.
D. James Dee

Tussen twee flatgebouwen in Midtown Westv ind je een vriendelijke reus van ruim zeven meter hoog en negen meter breed. Deze goedmoedige bronzen kolos (met de toepasselijke naam Playground) werd ontworpen door beeldhouwer Tom Otterness uit Brooklyn. Kinderen kunnen via de ledematen van de reus omhoogklimmen, door zijn ogen kijken en dan via zijn benen naar beneden glijden.

Op zoek naar Nooitgedachtland in Engeland

Gooi de trossen los op een door Peter Pan genspireerd piratenschip in Londen
Gooi de trossen los op een door Peter Pan geïnspireerd piratenschip in Londen.
Alamy Stock Photo

De Diana Memorial Playground werd aangelegd ter nagedachtenis aan Prinses Diana naast haar voormalige onderkomen in Kensington Gardens in Londen en is geïnspireerd op het verhaal van Peter Pan.Van het enorme piratenschip in het midden van de speeltuin tot de tipi's en boomhutten, kinderen worden uitgedaagd om op verkenning te gaan en hun verbeelding de vrije loop te laten. Ouders zullen blij zijn met de vele zitplaatsen, de toiletten en het koffietentje.

Ga op verkenning in wilgenhutten in Denemarken

De fantasievolle Naturlegepladsen van landschapsarchitect Helle Nebelong in Kopenhagen is ontworpen als alternatief voor commerciële amusementsparken. In de speeltuin vind je onder meer een dorp van wilgenhutten, een doolhof, torens, bruggen en een wandelpad in de vorm van een slak. De speeltuin wordt omringd door een begaanbare loopbrug.

Nieuwe gebieden verkennen in Oklahoma

De Gathering Place in de Amerikaanse stad Tulsa is voor alle kinderen toegankelijk
De Gathering Place in de Amerikaanse stad Tulsa is voor alle kinderen toegankelijk.
Ole Barslund Nielsen, Monstrum

De Gathering Place, een park dat uitkijkt over de rivier Arkansas in de Amerikaanse stad Tulsa, opende in 2018 zijn deuren en kostte ruim 420 miljoen euro. Het prestigieuze, twee hectare grote wonderland is onderverdeeld in zeven gebieden voor kinderen in verschillende leeftijdscategorieën, van het peutervriendelijke Volcanoville tot de tokkelbaan voor oudere kinderen. Een belangrijke missie van het park is dat het voor iedereen toegankelijk wil zijn. Zo zijn er rolstoelvriendelijke hellingen, een ervaringstuin en tools voor stemversterking, waardoor alle kinderen volop speelplezier kunnen beleven.

Laat je van Gulliver glijden in Spanje

De bedenksels van Jonathan Swift waren de inspiratie voor het Parque Gulliver midden in de Jardines del Turia in het Spaanse Valencia
De bedenksels van Jonathan Swift waren de inspiratie voor het Parque Gulliver midden in de Jardines del Turia in het Spaanse Valencia.
Iurii Buriak, Alamy Stock Photo

Ervaar hoe het leven als Lilliputter is in Parque Gulliver in de Jardines de Turia in Valencia. De reusachtige speelsculptuur, die is geïnspireerd op het beroemde boek Gullivers reizenvan Jonathan Swift, nodigt kinderen van alle leeftijden uit om op Gulliver te klauteren en weer naar beneden te glijden, van zijn vingers tot aan zijn tenen.

Draai rondjes in Virginia

Het Clemyjontri Park in het noorden van de Amerikaanse staat Virginia beoogt om ook voor kinderen met een beperking toegankelijk te zijn. Er zijn rolstoelvriendelijke ondergronden te vinden, lagere klimrekken en een speciale schommel voor gebruikers van een rolstoel. Rondom een geweldige carrousel kunnen kinderen op het twee hectare grote terrein op verkenning gaan in vier verschillende ‘buitenruimtes’.

Klim op een enorme Godzilla in Japan

Voor het Nishi Rokugo Park in Tokio werd gebruikgemaakt van meer dan drieduizend rubberen banden die werden gerecycled uit de nabijgelegen Kawasakifabriek
Voor het Nishi Rokugo Park in Tokio werd gebruikgemaakt van meer dan drieduizend rubberen banden die werden gerecycled uit de nabijgelegen Kawasaki-fabriek.
Andia, Alamy Stock Photo

Een van banden gemaakte, huizenhoge Godzilla kijkt uit over Nishi Rokugo Park in Tokio. Hier hebben meer dan drieduizend banden een nieuw leven gekregen als speelobjecten. Door de hele speeltuin vind je van banden gemaakte schommels en glijbanen en klautervriendelijke sculpturen.

Ga naar de top van een vulkaan in Denemarken

In iedere sector van de speeltuin Kloden in Aarhus zijn elementen uit verschillende culturen en gebieden ter wereld te zien
In iedere sector van de speeltuin Kloden in Aarhus zijn elementen uit verschillende culturen en gebieden ter wereld te zien.
Monstrum

In Dokk1, het innovatieve gemeenschapscentrum en bibliotheek in het Deense Aarhus, vinden gezinnen vijf verschillende sectoren in Legepladsen Kloden, onderverdeeld volgens de windrichtingen. In deze fantasievolle speelruimte, die werd ontworpen door de Deense speeltuinexperts van Monstrum, kunnen jonge avonturiers elementen van over de hele wereld ontdekken, van een glijbaan in de vorm van een enorme Russische beer tot een op een West-Indische vulkaan geïnspireerde klimmuur.

Slinger als Tarzan in New York

De zesde pier van het Brooklyn Bridge Park is waarschijnlijk de meest kindvriendelijke, met vijf verschillende speeltuinen waartussen te kiezen valt. Je kunt er een Tarzanslinger vinden, een hoge glijbaan, een waterspeelplaats en de grootste zandbak in New York, plus een moerastuin waarin bezoekers zich midden in de natuur wanen, terwijl ze steeds toch uitzicht houden op de skyline van Manhattan.

Keer terug naar de natuur in Frankrijk

In het rustige Parc de Belleville vind je de grootste glijbaan van Parijs
In het rustige Parc de Belleville vind je de grootste glijbaan van Parijs.
BASE

Hoog boven de drukte van Parijs, in het 20e arrondissement, ligt Parc de Belleville, een heuvelachtige groene ruimte waar een van de leukste speeltuinen in de stad te vinden is. De rustieke en toch moderne houten speeltuin strekt zich vanaf de top van de heuvel naar beneden uit en beschikt over een speeltoren, een klimmuur en de grootste glijbaan van de lichtstad.

Freelance-auteur Erica Jackson Curran woont in de Amerikaanse stad Richmond en schrijft over reizen met het gezin. Volg haar opTwitter.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com