Bekijk de meest adembenemende nationale parken ter wereld

Van oeroude rotsformaties in Australië tot torenhoge gletsjers in Patagonië: dit zijn twintig van onze favoriete nationale parken.

Wednesday, August 7, 2019,
Door Erica Jackson Curran

Bezoek de meest adembenemende Nationale Parken in America’s National Parks: elke woensdag in januari vanaf 22:00 op National Geographic.

Amerika was het eerste land ter wereld dat een nationaal park in het leven riep, maar het land is zeker niet het enige dat zijn mooiste gebieden officieel door de overheid laat beschermen.

Nadat Yellowstone in 1872 tot nationaal park werd uitgeroepen, kreeg het concept ‘national park’ voet aan de grond in Amerika, maar ook elders. In Canada werden vanaf 1880 gebieden uitgeroepen tot nationale parken. Daarna verspreidde het idee zich na de Eerste Wereldoorlog over de Atlantische Oceaan, naar Groot-Brittannië en later tot de koloniesvan dat land.In de jaren dertig van de vorige eeuw omarmden Japan en Mexico het concept, en in de loop van de twintigste eeuw volgden nog tientallen andere landen.

Ook nu worden wereldwijd nog steeds nieuwe nationale parken opgericht. Elke hectare beschermd grondgebied is een kleine overwinning voor natuurbeschermers. In 2019 werd het Indiana Dunes National Park het 61e nationale park dat de Verenigde Staten rijk is, terwijl in Peru China, en Finland miljoenen hectares grondgebied in de afgelopen jaren de status van nationaal park kregen.

Van oeroude rotsformaties in Australië tot torenhoge gletsjers in Patagonië, wereldwijd bieden nationale parken bezoekers de gelegenheid om van natuurlandschappen te genieten en dragen ze bij aan de bescherming van biodiversiteit. Dit zijn twintig van onze favoriete parken.

Erica Jackson Curran woont en werkt als freelanceschrijver in Richmond in de Amerikaanse staat Virginia. Ze is oprichter van Parennial Traveleen reissite voor millenial-ouders.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Reis in januari met ons mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth

kijk verder

Traveler

Travel Month

In januari staat National Geographic in het teken van reizen.
20 Foto's

20x De mooiste stranden ter wereld

Neem een duik, bouw een zandkasteel en slenter langs de branding op een van deze twintig topstranden in de wereld.
31 Foto's

31x de kleurrijkste plekken ter wereld

Van Californië tot IJsland tot India: fotografen tonen een caleidoscoop aan levendige beelden.
Lees meer