ULURUKATA TJUTA NATIONAL PARK AUSTRALIHet UluruKata Tjuta National Park wordt gezamenlijk beheerd door de inheemse Anangu en de Australische equivalent van Staatsbosbeheer in het Noordelijk Territorium Het park is beroemd om de rode rots Uluru die boven het land uittorent De rotsformatie ook wel Ayers Rock genoemd vormde lange tijd een bron van onenigheid tussen enerzijds de inheemse bevolking en anderzijds bezoekers die de gevaarlijke rots wilden beklimmen In oktober zal een langverwacht verbod op het beklimmen van Uluru van kracht worden maar het blijft wel gewoon mogelijk om langs de rotsen van Kata Tjuta te wandelen en in het park eeuwenoude rotstekeningen te bezoeken

Bezoek de meest adembenemende Nationale Parken in America’s National Parks: elke woensdag in januari vanaf 22:00 op National Geographic.

Amerika was het eerste land ter wereld dat een nationaal park in het leven riep, maar het land is zeker niet het enige dat zijn mooiste gebieden officieel door de overheid laat beschermen.

Nadat Yellowstone in 1872 tot nationaal park werd uitgeroepen, kreeg het concept ‘national park’ voet aan de grond in Amerika, maar ook elders. In Canada werden vanaf 1880 gebieden uitgeroepen tot nationale parken. Daarna verspreidde het idee zich na de Eerste Wereldoorlog over de Atlantische Oceaan, naar Groot-Brittannië en later tot de koloniesvan dat land.In de jaren dertig van de vorige eeuw omarmden Japan en Mexico het concept, en in de loop van de twintigste eeuw volgden nog tientallen andere landen.

Ook nu worden wereldwijd nog steeds nieuwe nationale parken opgericht. Elke hectare beschermd grondgebied is een kleine overwinning voor natuurbeschermers. In 2019 werd het Indiana Dunes National Park het 61e nationale park dat de Verenigde Staten rijk is, terwijl in Peru China, en Finland miljoenen hectares grondgebied in de afgelopen jaren de status van nationaal park kregen.

Van oeroude rotsformaties in Australië tot torenhoge gletsjers in Patagonië, wereldwijd bieden nationale parken bezoekers de gelegenheid om van natuurlandschappen te genieten en dragen ze bij aan de bescherming van biodiversiteit. Dit zijn twintig van onze favoriete parken.

Erica Jackson Curran woont en werkt als freelanceschrijver in Richmond in de Amerikaanse staat Virginia. Ze is oprichter van Parennial Travel, een reissite voor millenial-ouders.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Reis in januari met ons mee tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth