Lekkers met pompoensmaak, oogstfeesten en Halloween-party’s behoren tot de feestelijkheden die de maand oktober ideaal maken om op verkenningstocht te gaan. In toeristische steden is het nu minder druk en de temperaturen zijn zo fris als een vers geplukte appel. Of je nu op zoek gaat naar hooggestemde avonturen in het Amerikaanse Zuidwesten of van het zonnetje aan de mediterrane kust van Spanje wilt genieten – deze ervaringen zijn typisch voor oktober.

Toronto, Canada

Waarom nu? Op 5 oktober wordt de stad een avond en nacht lang overgenomen door hedendaagse kunst.

Nadat je op de historische St. Lawrence Market de typische smaken van Toronto hebt verkend en met de stadsbus de bruisende wijken Cabbagetown, Kensington Market en Little Italy hebt bezocht, kun je deze ‘Stad-in-een-park’ zien veranderen in een kermis van hedendaagse kunst, tijdens de Nuit Blanche Toronto. Van zonsondergang tot zonsopgang bruisen de straten met bijna negentig projecten van ruim driehonderd plaatselijke, nationale en internationale kunstenaars. De jaarlijkse kunstroute wordt dit jaar voor de veertiende keer georganiseerd en hoewel het om een evenement van één nacht gaat, zullen negen projecten nog tot 14 oktober te zien zijn.

Tarragona, Spanje

Waarom nu? Grote hoogten worden bereikt op het festival Concurs de Castells op 5 en 6 oktober.

Laat het altijd populaire Barcelona maar even links liggen en reis naar Tarragona, een badplaats vol Werelderfgoederen, Catalaanse geschiedenis en weidse uitzichten over de mediterrane kust van Spanje. In oktober houden liefhebbers de adem in terwijl ze toekijken hoe teams uit de hele wereld ongelooflijke hoogten bereiken bij het bouwen van menselijke piramiden of castells. Het festival is door de UNESCO tot immaterieel cultuurgoed uitgeroepen en omvat ook muziekoptredens en traditionele dansvoorstellingen.

Tijdens het 27ste Concurs de Castells dat jaarlijks wordt gehouden bouwen leden van de Castellers de Barcelona een menselijke piramide of castell
Tijdens het 27ste Concurs de Castells, dat jaarlijks wordt gehouden, bouwen leden van de Castellers de Barcelona een menselijke piramide of castell.
Maja Hitij, Getty Images

Lyon, Frankrijk

Waarom nu? Van 5 oktober tot 11 november viert het festival Vogue des Marrons zijn 150ste verjaardag.

De meer dan tweeduizend jaar geleden gestichte stad Lyon is een caleidoscoop van heerlijke restaurants, historische monumenten, trendy winkels en een bruisend nachtleven. En het is de plek waar je een geweldig avontuur kunt beleven: dit jaar vieren de Lyonnais de honderdvijftigste verjaardag van hun festival Vogue des Marrons, een feestmaand rond de eerste gepofte en geroosterde kastanjes en de witte wijn van het seizoen. Omarm het kind in jezelf terwijl je door spookhuizen dwaalt, op de foto gaat met de mascotte van de Vogue des Marrons en van geroosterde kastanjes geniet.

Albuquerque, New Mexico

Waarom nu? ’s Werelds grootste festival voor heteluchtballonnen vindt hier van 5 tot 13 oktober plaats.

Nu de dagen korter worden, is oktober een van de beste perioden van het jaar om Albuquerque’s rijke inheems-Amerikaanse en Spaanse erfgoed te verkennen, met hun invloeden in de kunst en de keuken van het Amerikaanse Zuidwesten. Het is ook de tijd om het jaarlijkse Albuquerque International Balloon Fiesta te bezoeken, ’s werelds grootste spektakel met heteluchtballonnen. Ruim vijfhonderd ballonnen zullen hier door de lucht zweven, van traditionele tot buitenaardse exemplaren, en tegen het vallen van de avond zullen acht ballonnen uit de hele wereld tijdens de America’s Challenge Gas Balloon Race uitmaken wie de grootste afstand in een met helium gevuld ballon heeft afgelegd. Optredens van muzikanten als countryster Justin Moore zorgen voor de bijbehorende soundtrack.

Namibië, Afrika

Waarom nu? Geniet hier op 21 en 22 oktober van de Orioniden-meteorenzwerm.

Een safari door het zijdezachte zand van de Namibwoestijn en het spotten van serene dieren als oryxen, grootoorvossen en Burchell-zebra’s kan een onvergetelijke ervaring zijn. Maar deze woestijn komt ’s nachts pas écht tot leven. Bekijk voor het slapen gaan (rond twee uur ’s nachts) hoe de meteorenzwerm van de Orioniden de nachthemel oplicht met gloeiend puin van de komeet Halley.

Starlight Williams is redactioneel onderzoekster en journaliste voor National Geographic. Volg haar op Twitter @star_lightw en op Instagram @starlightwilliams.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com