Bezoek deze historische Zwitserse stad aan de voet van de ‘drakenberg’

Gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer, biedt Luzern het avontuur van de Alpen, pittoreske wandelroutes en een weelde aan overheerlijke gastronomie.

Door Malavika Bhattacharya
Gepubliceerd 3 okt. 2019 14:55 CEST
De Altstadt of Oude Stad van Luzern aan de rivier de Reuss.
De Altstadt of Oude Stad van Luzern aan de rivier de Reuss.
Foto door Xantana, Getty Images

Het valt niet te ontkennen: Luzern voldoet aan alle clichés over een romantische stad in de Zwitserse Alpen. Perfect gelegen aan de voet van een Alpenmassief in het Duitssprekende deel van Centraal-Zwitserland, worden de besneeuwde bergen, waaronder de bij wandelaars populaire bergen Pilatus en Titlis, weerspiegeld in het Vierwoudstrekenmeer. De rivier de Reuss loopt langs fraai beschilderde façades door de Altstadt, waar stelletjes in restaurants aan de waterkant genieten van rösti en warme chocolademelk.

Luzern is even mooi als zijn ligging strategisch is. Vanaf de luchthaven van Zürich stap je op een van de treinen van de Zwitserse spoorwegen, die functioneren als een uurwerk, en geniet je van een rit van een uur naar Luzern. Overweeg om een Swiss-Travel-Pass te kopen, waarmee je de trein, de bus en de boot kunt nemen en korting krijgt op de tandradbaan.

Dit is hoe je een weekendje Luzern perfect kunt invullen.

Dag 1: Sightseeing langs de rivier 

10.00 uur Begin je verkenning in de Altstadt, een doolhof van middeleeuwse pleintjes, keienstraatjes en fraai beschilderde façades. Het grootste deel van de Altstadt ligt op de noordoever van de rivier de Reuss. Op de zuidoever ligt de zeventiende-eeuwse barokkerk Jesuitenkirche Sankt Franz Xaver, te herkennen aan zijn twee mosgroene uienkoepels en zijn prachtige interieur met marmerstucwerk. De houten en met bloemen versierde, veertiende-eeuwse Kapellbrücke is overdekt, ligt schuin over de rivier en loopt langs de achthoekige Wasserturm naar een hele reeks hotels en cafés aan de noordoever.

Verder stroomafwaarts vind je de tweede overdekte voetgangersbrug van hout in Luzern, de Spreuerbrücke die in 1408 werd gebouwd en is voorzien van driehoekige panelen met schilderingen van grijnzende skeletten in alledaagse scènes. Naast de Spreuerbrücke wordt het waterpeil van het Vierwoudstrekenmeer gereguleerd door de houten ‘naalden’ van een naalddam. In de winter worden in kraampjes aan de Reuss marroni (gepofte kastanjes) verkocht.

12.00 uur Steek een van beide bruggen over en geniet op een oeverterras van een kaasplateau en warme chocolademelk. Het menu staat met krijt op een schoolbord geschreven dat naar je tafeltje wordt versleept. In de kelder van het met rode dakpannen bekroonde zeventiende-eeuwse Rathaus bevinden zich ook een eigen brouwerij en restaurant.

13.00 uur Achter de linie van hotels aan de rivier vindt je eeuwenoude pleintjes met fonteinen en fraai beschilderde façades, boetieks en cafés. Veel van die façades zijn in oude glorie hersteld en tonen taferelen uit het leven van de handelslui uit die hier woonden en werkten. Op de Kapellplatz staat de beroemde fontein Fritschibrunnen, waaromheen zich de jaarlijkse Luzerner Fasnacht afspeelt. Hier vind je ook het fraai beschilderde restaurant Fritschi in een zeventiende-eeuws gebouw en de bijna negenhonderd jaar oude Peterskapelle.

Zet je sightseeing-tour voort naar de zeventiende-eeuwse Hofkirche en het naburige Löwendenkmal (‘Leeuwenmonument’), dat herinnert aan de Zwitserse gardisten die tijdens de Franse Revolutie sneuvelden toen ze de Franse koning Lodewijk XVI probeerden te beschermen. De aangrenzende Gletschergarten toont sporen van de laatste IJstijd, rond 20.000 jaar geleden: afgesleten rotsen, diepe doodijsgaten en gefossiliseerde mosselen en palmbladeren. Kinderen zullen vooral het museum Alpineum, dat pal tegenover het monument ligt, interessant vinden omdat het ook een levensecht diorama van Alpentoppen omvat. Besluit je tour met het Bourbaki-Panorama, een reusachtig, cirkelvormig schilderij over de Frans-Duitse Oorlog.

18.00 uur Probeer de traditionele fondue in het Zunfthausrestaurant Pfistern, dat in een veertiende-eeuws gildehuis is gevestigd, of geniet aan de oever van de rivier van een rustig diner of rösti-gerecht in het Wirtshaus Taube. Voor het toetje kun je op zoek gaan naar Zwitserse chocolade en kazen. De decadente creaties van Max Chocolatier en Heini zijn met de hand gemaakt. Chäs Barmettler is een onafhankelijke kaaswinkel met veel regionale variëteiten, waaronder de beroemde Gruyère.

Dag 2: Slenter door musea en maak een cruise

09.00 uur Begin de ochtend met het verkennen van de bruisende kunstscene van Luzern. Loop naar de Bahnhof, waar je het ultramoderne Kultur- und Kongresszentrum Luzern (KKL) van glas en staal kunt bezoeken. In het populaire concert- en festivalgebouw bevindt zich ook het Kunstmuseum Luzern, met wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Vijf minuten lopen verderop toont de Sammlung Rosengart ruim driehonderd werken van negentiende- en twintigste-eeuwse meesters, onder wie Picasso, Klee en Renoir.

12.00 uur Bekijk de voorbijgangers op de levendige promenade, waar kinderen rolschaatsen en oude mannen pétanque spelen, een vorm van jeu de boules. Maak een tussenstop voor een lunch in het sjieke restaurant Scala in Hotel Montana, dat in een fraai Art Deco-gebouw is gevestigd. Geniet op het openluchtterras aan het meer, of in de verwarmde serre, van lamskoteletjes met prei, appel en knoedels van rode biet of aardappelknoedels met romige selderij en radijs – beide even heerlijk.

De houten, veertiende-eeuwse Kapellbrücke is de oudste overdekte brug van Europa.
Foto door Jonothan Irish, Nat Geo Image Collection

13.00 uur Neem de pittoreske charme van Luzern in je op tijdens een één uur durende cruise op het panoramajacht MS Saphir, die vertrekt tegenover de Bahnhof. Met zijn openstaande schuifdak (op dagen met goed weer) biedt het jacht grootse uitzichten (met audiogids) op het omringende Alpenlandschap.

15.00 uur Nadat je van boord bent gegaan, neem je de bus of loop je naar het Verkehrshaus der Schweiz, een museum dat met behulp van simulators en multimedia-opstellingen de geschiedenis van het wegverkeer, de spoorwegen, de scheepvaart en het vliegverkeer in Zwitserland belicht. Mis de oude locomotieven niet. Het museumcomplex omvat ook een bioscoop en een planetarium, maar de topper voor kinderen is het Swiss Chocolate Adventure, een interactief uitstapje in de geschiedenis van de chocolade – met beelden, geuren én smaken. Gebruik de lunch in het eigen restaurant Mercato of neem een snack mee naar buiten, voor een picknick in het naburige en lieflijke stadspark, waar eenden het water in en uit waggelen.

18.00 uur Wandel terug naar de Altstadt, voor een diner en een voorstelling in de Stadtkeller, een plek waar je van livemuziek en traditionele folklore kunt genieten, waaronder voorstellingen van jodelaars en Alpenhoornspelers. Sluit de avond af met een typisch Zwitsers dessert: een kaasplateau met wat tafelzuur, jam, walnoten, vijgen, mosterd en brood.

Dag 3: Neem de Alpentrein

10.00 uur Hoog boven Luzern torent de 2128 meter hoge berg Pilatus uit, de ideale bestemming voor een dagtrip. Ga naar de Bahnhof en stap daar op de trein naar Alpnachstad, waar je overstapt op de brandweerrode Pilatusbahn, een 126 jaar oude – en ’s werelds steilste – tandradbaan. Op sommige stukken van de rit, waarop je 1500 hoogtemeters overbrugt, worden berghellingen van tot wel 48 procent genomen. De tandradbaan is open van mei tot november en biedt passagiers fraaie uitzichten op Alpenweiden en hooggebergtevegetatie. In de maanden dat de Pilatusbahn is gesloten, kun je de bus naar Kriens nemen, waar je met de kabelbaan naar de top van de Pilatus kunt komen.

15.00 uur Wandel over de slingerende Drachenweg, die rond de berg en door tunnels met grote ramen en uitkijkplatforms loopt, zodat bezoekers een prachtig uitzicht over het in het dal liggende Luzern hebben. De wanden van de tunnel zijn gedecoreerd met werken van de bekende Zwitserse kunstenaar Hans Erni over de drakenlegende rond de berg.

In de zomer kun je hier je actieve kant uitleven in het Pilatus Seilpark of Sommerrodelbahn. Neem een snack in de voorname eetgelegenheid Queen Victoria in Hotel Pilatus-Kulm of in het zelfbedieningsrestaurant met zonneterras van Hotel Bellevue. Bezoek ook de overdekte Panoramagalerij, die beide hotels met elkaar verbindt en adembenemende uitzichten over de machtige Alpen biedt.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com.

Lees verder

Ontdek Luzern, het verborgen juweeltje in Zwitserland

Gesponsord

Zwitserland: Wandelen in Wallis

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze Franse streek wordt jouw volgende reisbestemming
Reizen
Vriendelijkheid op reis: 10 keer dat een vreemdeling te hulp schoot
Reizen
Vijf perfecte dagtrips vanuit Mexico City
Reizen
De 26 mooiste reizen voor 2020
Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.