In de Indiase deelstaat Meghalaya, een van de natste plekken op aarde, vlechten dorpelingen de wortels van levende rubberbomen tot stevige voetgangersbruggen. Op zijn reis om deze traditie vast te leggen fotografeerde Prasenjeet Yadav in een jaar tijd zo’n dertig van deze hangbruggen.

Ruim voor vertrek

De juiste benadering: Voordat hij aan het project begon, had Yadav nog nooit een hangbrug van levende wortels gezien, maar hij had over een dergelijke brug in de buurt van het dorpje Nohwet gehoord. Omdat de brug door heel veel toeristen wordt gefotografeerd, wilde Yadav dat zijn foto’s een andere benadering zouden weerspiegelen. “Het is moeilijk om een plant er charismatisch uit te laten zien,” zegt hij. Als voorbereiding praatte hij met andere fotografen en bestudeerde het werk van landschapsschilders. Hij besloot de brug na zonsondergang te fotograferen, maar dat was riskant: onverwachte hoosbuien kunnen plotselinge overstromingen veroorzaken, die vooral ’s nachts erg gevaarlijk zijn.

Kort voor vertrek

Om in te pakken: Omdat dit Yadavs vierde reis naar de regio was, wist hij wat hij moest meenemen. Hij beperkte zich tot het hoognodige: hij pakte weinig regenkleding in en gaf prioriteit aan het drooghouden van zijn fotoapparatuur.

Paraplu’s om apparatuur te beschermen
Mueslirepen
Zaklantaarns en led-schijnwerper
Krachtige hoofdlamp
Rubberen behuizing voor het beschermen van de camera
Statief
Een vel zwarte Cinefoil om de lens at te schermen
Lichtvervormers

Vertrek

‘Schilderen’ met licht: Vanuit zijn woonplaats Bangalore vloog Yadav naar Guwahati en nam een taxi naar Nohwet. Vandaar was het een halfuur lopen naar de brug. Tijdens een verblijf van drie weken experimenteerde Yadav met lampen om delen van de brug en de omgeving ervan met ‘licht te schilderen’. Gedurende de 438 seconden aan belichtingstijd die nodig was om de foto te maken, liep Yadav heen en weer tussen zijn lampen om ze op de juiste manier te richten. Gehuld in het donker, is zijn silhouet niet op de uiteindelijke foto zichtbaar.

In cijfers:

200 jaar
Geschatte ouderdom van de brug

51.816 millimeter
Totale neerslag in 2016 in dit gebied

6460
Schatting van het aantal dorpen in de deelstaat

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com