Als het gaat om reizen met kinderen, kan de trein een veel relaxter en beschaafder transportmiddel zijn, waarin iedereen vanaf het moment dat je instapt het gevoel heeft op reis te zijn. Een van de grote voordelen van het reizen met de trein is dat de meeste kinderen gratis mee mogen, terwijl je bij veel luchtvaartmaatschappijen voor kinderen vanaf twee jaar oud moet betalen.

Met behulp van de grote treinvergelijker van Loco2 hebben wij zeven van de mooiste gezinsuitjes met de trein in Europa uitgekozen. Het is tijd om de luchthaven links te laten liggen en het continent met de trein te veroveren – van Saint-Pancras tot Saint-Tropez en van Berlijn tot Brindisi.

Zwitserland

Met hun uitgestrekte spoorwegennet in Zwitserland zijn de dubbeldekkertreinen van de Schweizerische Bundesbahnen (SBB)speeltuinen op wielen. Kinderen kunnen naar het bovendek gaan, waar ze een heel rijtuig vol avonturen in het ‘Ticki Park’ aantreffen. Het ruime benedendek van de speciale gezinsrijtuigen hebben meer dan voldoende plek voor bagage en buggy’s.

Kinderen spelen op de glijbaan in een gezinsrijtuig van de SBB
Kinderen spelen op de glijbaan in een gezinsrijtuig van de SBB.
SBB

Een Zwitserse trein biedt passagiers een panoramauitzicht over de wijngaarden van Lavaux een Werelderfgoed
Een Zwitserse trein biedt passagiers een panorama-uitzicht over de wijngaarden van Lavaux, een Werelderfgoed.
Favbrice Coffrini, AFP/Getty Images

Duitsland

Aan boord van een trein van de Deutsche Bahn (DB)reis je zuidwaarts naar het magnifieke Alpenmeer de Bodensee, op de grens tussen Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, zodat je op één reis meteen drie landen kunt afvinken. De strakke ICE’s (InterCity Express) van de DB hebben speciale coupés waar kinderen van drie jaar en ouder met elkaar kunnen spelen of naar verhaaltjes kunnen luisteren. Het kinderprogramma aan boord is gratis en hoeft niet van tevoren worden geboekt. De Deutsche Bahn is ook populair bij ouders, die vaak van de gelegenheid gebruik maken om te dineren in de restauratiewagen of om een welverdiend dutje te doen.

Een intercity van de Deutsche Bahn zoeft door het landschap
Een intercity van de Deutsche Bahn zoeft door het landschap.
Harald Schön, Picture Press, Redux

Italië

Sinds er in 2006 een einde kwam aan het monopolie van de Italiaanse staatsspoorwegen, heeft het private hogesnelheidsnet van Italo gestaag nieuwe routes aan zijn uitgebreide dienstverlening toegevoegd. Het bedrijf biedt inmiddels reizen naar de noordelijke steden Trento, Bolzano en Rovereto aan, zodat de Dolomieten zowel in de zomer als winter een goede – en niet al te dure – gezinsbestemming zijn geworden. Naast gezinskortingen biedt Italo reizende kids ook strips en ander vermaak, wat het treinreizen tot een leuk uitstapje voor het hele gezin maakt.

Trenitalia, de staatsspoorwegen van Italië, staat bekend om zijn goede verbindingen tussen beroemde cultuursteden en kleinere plaatsen, waaronder verborgen juweeltjes, zodat treinen op dit netwerk een uitstekende manier is om het land te verkennen. Trenitalia werkt ook samen met Mammacult, een reisbureau voor gezinnen dat mogelijkheden als ochtendwandelingen, stedentrips en andere activiteiten aanbiedt. Kinderen zijn dol op Trenitalia’s prachtige Frecciarossa-rijtuigen. Het in het kader van het programma ‘Bimbi Gratis’ kunnen kinderen van veertien jaar en jonger onder begeleiding van minstens één volwassene op talloze treinen gratis reizen, ook in Frecciarossa-rijtuigen en veel andere intercity’s. Aan boord vinden de kids spelletjes, raadsels en leuke weetjes in het eigen kinderblad Frecciajunior. (Ontdek deze tien minder bekende treinreizen.)

De Glacier Express destilleert het Alpengevoel tot acht reisuren vol besneeuwde bergen Alpenweiden en pittoreske bergdorpjes tussen Zermatt en Sankt Moritz in Zwitserland

Frankrijk

De SNCF bereikt alle uithoeken van Frankrijk, waardoor de Franse spoorwegmaatschappij de perfecte keus is voor gezinnen die het land willen verkennen. Met de belofte dat “u in alle rust met uw kinderen kunt reizen”, bieden de TGV’s van de SNCF snelle verbindingen tussen de grote steden en speciale rijtuigen voor gezinnen waarin de nadruk ligt op vermaak zonder al te veel drukte. Met de Carte Enfant+, een speciaal trienkaartje voor gezinnen, zoef je goedkoop van de Atlantische kust naar de Rivièra.

Frankrijk, Nederland en België

De treinen van Eurostar rijden vanaf het Londense St. Pancras Station direct naar Parijs, Brussel, Lille, Disneyland Parijs,Amsterdam, Rotterdam, Zuid-Frankrijk en Calais. (The Walt Disney Company heeft een meerderheidsbelang in National Geographic Partners.) Nadat je de kids uit de speciale speelruimte op St. Pancras Station hebt afgehaald, stap je aan boord en bezoek je het Café Métropole met zijn gezinsvriendelijke kaart, waarna je je dankzij de streaming-service van de Eurostar kunt wijden aan een breed aanbod van videospelletjes.

Oostenrijk

Aan boord van de comfortabele Railjet-treinen van de ÖBB vind je in de rijtuigen 21 of 31 bordspelletjes en een kinderbioscoop, zodat de kleintjes zich tijdens een lange reis niet vervelen. In de gezinsrijtuigen is er volop ruimte voor buggy’s, en je vindt er ook speciale kindertoiletten en cabines voor het verwisselen van luiers. Deze spoorwegmaatschappij heeft haar eigen kindermascotte: Timi Taurus, die razend populair is bij jonge passagiers.

Kate Andrews is medeoprichtster van Loco2.

Dit verhaal is een aangepaste versie van een artikel uit de editie van National Geographic Traveller (UK). Het artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com