Wat zijn de meest onvergetelijke treinreizen ter wereld? Kijk naar World’s Most Scenic Railway Journeys, elke zaterdag in januari vanaf 21:00 op National Geographic.

Als reizigers weten we dat er veel manieren zijn om je van A naar B te verplaatsen. Maar als je op zoek bent naar een reis die méér is dan alleen een bestemming, dan is een reisje met de trein de ideale keus. Reizen over het spoor heeft iets romantisch: we stellen ons voor hoe het reizen er in het verleden uitzag, en misschien is het ook het feit dat alles wat langzamer gaat. Bovendien gaat er niets boven het uitzicht vanuit de trein over een landschap dat je vanuit het vliegtuig zeker niet zult zien. Enkele klassieke treinroutes zijn bij uitstek geschikt voor dit soort ervaringen.

Op onze enorme, blauwe planeet zijn er ongetwijfeld nog talloze andere plekken die per trein zijn te verkennen. National Geographic kreeg duizenden tips binnen van lezers, die ons weer tot het volgende spannende treinavontuur aansporen. Iedereen instappen!

Oslo naar Bergen, Noorwegen

“Door het Scandinavisch Hoogland naar de door fjorden omgeven havenstad Bergen.” — Carlos R. Castillo

Alausí naar Silambe, Ecuador

“De spoorlijn Nariz del Diablo (‘Duivelsneus’) is een van de lastigste ter wereld, want de trein moet duizend hoogtemeters overbruggen – ingenieurs hebben een zigzagtraject uitgestippeld.” — Nicole Villacís

Malaig naar Fort William, Schotland

“Over het Glenfinnan-viaduct. Niet alleen spectaculair voor Harry Potter-fans heel erg leuk!” — Tamara Bryant

Een trein passeert het Viaduct van Glenfinnan in Schotland
Een trein passeert het Viaduct van Glenfinnan in Schotland.
Peter Hirth, Laif, Redux

Ella naar Nuwara Eliya, Sri Lanka

“Door theevelden in de bergen.” — Fabiola Leyton

Tram van Lissabon, Portugal

“De tram van Lissabon (oké, niet echt een trein) is fascinerend en zeer pittoresk.” — Mike Keretschko

Valle Sagrado de los Incas, Peru

“Van Machu Picchu naar Cuzco! Treincoupés met glazen plafonds, zodat je de grandeur van de ‘Heilige Vallei’ in je op kunt nemen.” — Kt. Krause
(Ontdek deze tien geheimen over Machu Picchu.)

Boedapest (Hongarije) naar Wenen (Oostenrijk)

“De klaprozen langs de spoorlijn stonden in bloei. Het was een zee van stralende kleuren. Magisch en onvergetelijk.” — Allison Harris Bannister

De Glacier Express destilleert het Alpengevoel tot acht reisuren vol besneeuwde bergen Alpenweiden en pittoreske bergdorpjes tussen Zermatt en Sankt Moritz in Zwitserland

Sanford, Florida, naar Lawton, Virginia, VS

“We gingen in Sanford bij Orlando, Florida, met onze motor op de autotrein, stapten uit in Lawton, Virginia, en reden daarna op de motor door de vallei van de rivier de Shenandoah. Prachtig landschap, heerlijke treinreis – en de enige in zijn soort in de VS.” — Carmen Tallon Monroy

Anchorage naar Steward, Alaska, VS

“Nam de Alaska Railroad Coastal Classic vanuit Anchorage naar Seward. Zó’n mooie route, waaronder een moederbeer met twee welpjes langs het spoor. We aten rendierworstjes in de restauratiewagen.” —Trish Haigood

Nairobi naar Mombasa, Kenia

“Van Nairobi naar Mombasa op een ouderwets type trein, voor een reis van dertien uur, aangevuld met een volle maan die de Afrikaanse savanne verlichtte. We zagen een paar giraffes en neushoorns, en we werden met een rustieke handbel attent gemaakt op de komst van de dinertrolley. De maaltijden werden geserveerd op origineel porselein (met stukjes eraf) en zilver dat waarschijnlijk net zo oud was als de trein zelf.” — Yazan Assaf

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Ga in januari mee op reis tijdens Travel Month. Natgeo.nl/travelmonth.