Met wereldberoemde restaurants als Pujol, plaatselijke meesters als Diego Rivera en trendy buurten als Condesa kan Mexico City worden gezien als een van de culturele en culinaire hoofdsteden van Noord-Amerika. Minder bekend is dat voorbij de gloed van deze stad een wereld van vulkanen en bergen, oude ruïnes en dorpen klaarligt om te worden ontdekt. Sta vroeg op en laat het stadsleven even links liggen voor een van deze dagtrips.

Geschiedenis in Teotihuacán

Het zal niet verbazen dat de Azteken deze verlaten stad van onbekende oorsprong Teotihuacán noemden, wat staat voor ‘de plek waar de goden werden geschapen’. Twee piramides – die van de Zon en de Maan – torenen uit boven deze imposante archeologische vindplaats, die ooit het centrum was van een van de meest invloedrijke oude beschavingen in Meso-Amerika. Plan je bezoek zo vroeg mogelijk om zonder mensenmassa’s de trappen naar de top van beide piramides te bestijgen en te genieten van een weids panorama. Op de grond kun je over de centrale Avenue van de Doden door het paleiscomplex van Quetzalpapálotl lopen en meesterlijke en kleurrijke muurschilderingen en gebeeldhouwde zuilen bewonderen. Sluit je trip af met een bezoek aan het museum, waar je je kunt vergapen aan voorwerpen die zijn opgegraven op de plek waar je zojuist liep. (Lees meer over de onlangs ontdekte tunnel onder de Piramide van de Maan.)

Afstand van Mexico City: 48 kilometer, ca. 1 uur

Hoe er te komen: Neem de bus vanuit de Terminal Central de Autobuses del Norte, perron 8.

Niet vergeten om in te pakken: Neem contant geld mee voor buskaartjes en toegangstickets, en ook water, zonnebrandcrème, iets om te eten, je fototoestel en goede loopschoenen.

Cape Royal het meest zuidelijke uitkijkpunt aan de noordrand van de Grand Canyon heeft het breedste panorama van de grote kloof ongeveer 270  van de horizon is er zichtbaar

Natuur in Nevado De Toluca

Mexico City ligt in het midden van de Trans-Mexicaanse Vulkanengordel, wat bezoekers de kans biedt in de directe omgeving een droomlandschap te ontdekken. Op twee uur rijden ten zuidwesten van de stad ligt het magische bergland van de Nevado de Toluca, een uitgedoofde en besneeuwde vulkaan met twee saffierblauwe en turquoise kratermeren. Of je nu gewoon wilt picknicken met een schitterend uitzicht of als bergbeklimmer de 4680 meter hoge top van de Pico de Fraile wilt beklimmen, de Nevado de Toluca is een magnifiek landschap voor alle types natuurliefhebbers. Het gebied is een populaire weekendbestemming voor de plaatselijke bevolking, dus kom vroeg om de drukte te mijden – en let erop hoe je lichaam op het hooggebergte reageert wanneer je over het anderhalve kilometer lange wandelpad van de parkeerplaats naar de kraterrand trekt. Voor avontuurlijke reizigers beveelt Miriam Diaz, een lokale gids, aan om het pad Los Venados te volgen, dat je door dennenbossen en grasland via een kale bergkam naar de top en een adembenemende uitzicht leidt.

Afstand van Mexico City: 96 kilometer, ca. 2 uur

Hoe er te komen: Huur een plaatselijke gids in voor de nodige gemoedsrust, meer tijd op de kraterrand en extra veiligheid als je de klim naar de top waagt. Je kunt de Nevado de Toluca met het openbaar vervoer bereiken, maar dan moet je na de snelle Flecha Roja-bus wel overstappen in een taxi of een plaatselijke bus en daarna nog een stuk lopen of liften om het beginpunt van de vulkaanroute te bereiken.

De Laguna de la Luna het Maanmeer is een van de twee kratermeren op de top van de uitgedoofde vulkaan Nevado de Toluca
De Laguna de la Luna (het ‘Maanmeer’) is een van de twee kratermeren op de top van de uitgedoofde vulkaan Nevado de Toluca.
Raúl Touzon, Nat Geo Image Collection

Niet vergeten om in te pakken: Neem contant geld mee voor toegangstickets en het betalen van gidsen, en ook warme kleding, water, zonnebrandcrème, een lunch, iets om onderweg te eten, bergschoenen en je fototoestel. Als je de top wilt beklimmen, neem dan geschikte uitrusting mee om veilig over los gesteente en sneeuw- en ijsvelden te kunnen trekken.

Cultuur in Cholula and Puebla

De naamCholula’ is vooral bekend van de scherpe saus die veel Amerikaanse maaltijden van pit voorziet, maar indrukwekkender is de gelijknamige stad, die ook wel ‘Pueblo Mágico’ wordt genoemd. Gelegen aan de voet van de actieve vulkaan Popocatepetl, is het kleurrijke Cholula de oudste onafgebroken bewoonde stad in Amerika sinds zijn stichting in de eerste eeuwen v. Chr. Het leven draait hier om de roestrode façade van de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios, die op de top van een hoge heuvel staat – totdat je hoort dat deze ‘heuvel’ wat betreft volume de grootste piramide ter wereld is. Besteed de vroeg ochtend aan het verkennen van het terrein, de tunnels en de uitzichten. Bezoek rond lunchtijd het historische stadscentrum van de naburige stad Puebla, een Werelderfgoed. Slenter door de straatjes en bewonder koloniale gebouwen met beschilderde en geglazuurde Talavera-tegels, struin over de markten en koop een stuk Talavera-aardewerk om mee naar huis te nemen, neem een kijkje in de uitbundige kapel van de Templo de Santo Domingo en geniet van de rijke, pittig-zoete smaak van authentieke mole poblano.

Het Klooster van de Aartsengel Gabril is een van de vele geliefde heiligdommen van Cholula
Het Klooster van de Aartsengel Gabriël is een van de vele geliefde heiligdommen van Cholula.
Rodrigo Cruz, T​he New York Times, Redux

Afstand van Mexico City: 129 kilometer, ca. 2 uur

Hoe er te komen: Neem in de Terminal de Autobuses de Pasajeros de Oriente (‘Tapo’) op de buslijn Estrella Roja en maak daarna gebruik van taxi’s of gedeeld personenvervoer.

Niet vergeten om in te pakken: Neem een draagtas voor het doen van inkopen mee, en ook contant geld, water, zonnebrandcrème, iets om onderweg te eten, je fototoestel en goede loopschoenen.

Aan het water in Valle de Bravo

Omgeven door weelderig begroeide bergen met dennenbossen, ligt op zo’n twee uur rijden ten westen van Mexico City de populaire badplaats Valle de Bravo aan het glinsterende Lago Avándaro. Het pittoreske stadje in koloniale stijl trekt veel watersportliefhebbers, die hier komen om te zeilen, kajakken, waterskiën, paddleboarden en rotsduiken en om watervallen te beklimmen. Voor degenen die het droog willen houden, is er een wandeltocht naar de Mirador La Peña, waar je een prachtig uitzicht hebt over het idyllische landschap. Je kunt ook de klim naar boven en een vlucht met een hangglider wagen. ’s Winters (november-maart) ben je in de gelegenheid om de naburige vlinderkolonie van Piedra Herrada te bezoeken, die binnen het Werelderfgoed van het Biosfeerreservaat van de Monarchvlinder ligt. Miljoenen monarchvlinders overwinteren hier in bossen van heilige zilverspar, wat een waarlijk unieke ervaring oplevert.

Afstand vanaf Mexico City: 145 kilometer, ca. 2,5 uur

Hoe er te komen: Stap in de busterminal van Poniente op de buslijn Express Zina en gebruik daarna taxi’s.

Niet vergeten om in te pakken: Neem je badkleding en badhanddoek mee, en ook contant geld, water, zonnebrandcrème, iets om onderweg te eten, je fototoestel en goede loopschoenen.

Wellness in Tepoztlán

Verfris lichaam en geest in Tepoztlán, een schilderachtig stadje met een jungle-achtige vegetatie dat wordt beschut door majestueuze en grillige klippen waarop nog altijd de piramide van Tepozteco prijkt. Als de legendarische geboorteplek van Quetzalcoatl, de Azteekse god van de pulque (een melkachtige, gefermenteerde agavedrank), wordt Tepoztlán gezien als een plek die een helende energie uitstraalt. Het stadje is dan ook al eeuwenlang een bedevaartsoord voor spirituele pelgrims. Beklim de berg om de piramide met eigen ogen te bekijken of neem deel aan een van de vele mystieke ervaringen die in de hele stad worden aangeboden, van New Age-achtige fotografie tot de oeroude temazcal, een iglovormige ruimte van steen waar je onder leiding van een sjamaan een louterend stoombad ondergaat. Tepoztlán zal jouw spirituele kant beroeren.

Afstand vanaf Mexico City: 80 kilometer, ruim 1 uur

Hoe er te komen: Stap in de Terminal Central del Sur (Tasquena) op een bus van Pullman de Morelos.

Niet vergeten in te pakken: Neem badkleding en een badhanddoek voor de temazcal mee, en ook een draagtas om mee te winkelen, contant geld, water, zonnebrandcrème, iets om onderweg te eten, je fototoestel en goede loopschoenen.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op nationalgeographic.com.