In de oude stad Teotihuacán, ten noordoosten van Mexico-Stad, hebben archeologen een tunnel ontdekt onder een beroemde en reusachtige piramide.

De tunnel werd gevonden onder de Piramide van de Maan, het op één na grootste bouwwerk in de oude stad (de grootste is de Piramide van de Zon), zo bericht de International Business Times. De archeologen die de gang ontdekten, denken dat hij de grootse monumenten van Teotihuacán ondergronds weerspiegelt en de onderwereld symboliseert, binnen het religieuze systeem van de tweeduizend jaar oude precolumbiaanse beschaving die deze monumenten bouwde. (De beschaving ging vooraf aan de cultuur van de Azteken, die deze plek later veroverden).

De lange tunnel loopt ongeveer tien meter onder grond van het centrale plein (de Plaza de la Luna, het ‘Plein van de Maan’) naar de naburige piramide en is vergelijkbaar met de andere tunnels die onlangs zijn ontdekt, zoals die onder de Tempel van de Gevederde Slang (Quetzalcoatl).

Hoewel niemand de tunnel nog heeft kunnen betreden, kon de ontdekking worden gedaan met behulp van een onderzoekstechniek genaamd ‘elektrische weerstandstomografie’,waarbij beelden van de ondergrond worden gecreëerd. Een team van archeologen van het Mexicaanse Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH) gebruikte de techniek bij hun pogingen om het centrale plein te conserveren toen ze bij toeval op de tunnel stuitten.

De Piramide van de Maan werd waarschijnlijk gebruikt voor mensenoffers en andere rituelen, zoals blijkt uit onderzoek naar menselijke resten die in oude graven zijn gevonden. Het is nog niet duidelijk waar de tunnel voor diende. De archeologen willen verder onderzoek doen om de functie ervan te bepalen en vast te stellen of de tunnel ook voorwerpen bevat.

Teotihuacán was eeuwenlang een grote stad en kent een complexe geschiedenis, waarvan veel episoden nog ontrafeld moeten worden. Met minstens 125.000 inwoners was het een van de grootste steden van het precolumbiaanse Amerika.

Lees ook: ‘Zonaanbidders bouwden 3000 jaar geleden dit enorme altaar’.