Vijf rolstoelvriendelijke avonturen waar je adrenaline van gaat stromen

Voor iedereen toegankelijke spanning en sensatie, van tokkelen tot zeilen en ballonvaren.

Door Cory Lee Woodard
Gepubliceerd 8 nov. 2019 15:11 CET
Passagiers in een luchtballon genieten van het schitterende uitzicht over Parc Natural de la Zona Volcànica ...
Passagiers in een luchtballon genieten van het schitterende uitzicht over Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa in Catalonië.
Foto door Paddle in Spain

Voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er steeds meer mogelijkheden op het gebied van sport en buitenavontuur, dankzij organisaties als Adaptive Adventures. Maar soms is het best lastig om dergelijke activiteiten te vinden en om erachter te komen of de benodigde uitrusting beschikbaar is.

Er zijn een aantal geweldige avonturen te beleven, van een kamelenrit in de Sahara tot een tocht met een luchtballon. Dit zijn enkele van onze favoriete rolstoelvriendelijke belevenissen van over de hele wereld.

Ballonvaren in Catalonië

In het Catalaanse Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, op nog geen twee uur rijden van Barcelona, vind je weelderige natuur, bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd en toegankelijke wandelpaden. Met een ballonvaart van Vol de Coloms wordt de dag nog gedenkwaardiger. Dit bedrijf neemt passagiers mee op een vlucht over slapende vulkanen en biedt rolstoelgebruikers een zitplaats die met een afstandsbediening te verstellen is. Op heldere dagen reikt het zicht tot aan de Middellandse Zee en de Pyreneeën.

Insidertip: Bekijk Las Vegas van boven met Love Is In the Air Ballooning. De luchtballonnen van dit bedrijf zijn uitgerust met manden die goed toegankelijk zijn, waardoor rolstoelers in hun stoel kunnen blijven zitten.

Een ritje op een kameel in Marokko

“Het leek alsof ik gewoon in mijn rolstoel op de kameel zat, het was verbazingwekkend comfortabel,” aldus schrijver Cory Lee Woodard. “Ik zal nooit vergeten hoe het was om de zandduinen vanaf die kameel te bekijken. Dat was een surrealistisch moment voor mij.”
Foto door Cory Lee

Rijd, na een zwerftocht door de soeks van Marrakesh, in negen uur naar Merzouga voor de ultieme bucketlist-ervaring. Morocco Accessible Travel Consultants heeft voor reizigers met een mobiele beperking aangepaste kameelzadels met een rugleuning en hoofdsteun, voor een comfortabele ondersteuning tijdens trektochten door de grootste zandduinen van Marokko in Erg Chebbi. (Meer ontdekken? Bekijk waarom dit Noord-Afrikaanse land een van 's werelds snelstgroeiende reisbestemmingen is.)

Insidertip: Het hele jaar door zijn inheemse vogels uit de regio te spotten, zoals herdersplevieren, casarca's en Egyptische nachtzwaluwen - maar in het voorjaar stelen zwermen roze flamingo's de show.

Zeilen in Wisconsin

De Amerikaanse stad Sheboygan, die ongeveer 80 kilometer ten noorden van Milwaukee ligt, is een geweldige plek voor reizigers met een beperking die wel eens willen zeilen. Non-profit-zeilorganisatie Sailing Education Association of Sheboygan (SEAS) beschikt over apparatuur waarmee rolstoelen aan boord kunnen worden gehesen van de aangepaste Sonars, voor een tocht over Lake Michigan. Voor zeilers die een beperking hebben aan hun bovenlijf, zijn er zogenaamde ‘bite switches’ beschikbaar, voor handsfree besturing.

Insidertip: Van zeilen krijg je flinke trek! Kom terug aan wal weer op krachten met een bratwurst met een hele berg zuurkool en Beierse mosterd in Sheboygan, de ‘Bratwurst Capital of the World.’

Tokkelen in Costa Rica

Geniet van een van de spectaculairste uitzichten van Costa Rica terwijl je over Parque Nacional Volcán Arenal suist. Boek een tokkelbaanritje bij Il Viaggio Travel. Deze experts helpen bezoekers vanuit een stoel in een rechtopstaand zitje, waarmee ze zeven bloedstollende tokkelbanen af kunnen. Reizigers krijgen het gevoel dat ze vliegen en kunnen intussen naar de bossen beneden kijken en naar de rook aan de rand van de vulkaan.

Insidertip: Bekijk het regenwoud van beneden in Parque de puentes colgantes Mistico Arenal in La Fortuna - de plaats aan de voet van de vulkaan Arenal. Hier vind je verschillende goed toegankelijke paden en zijn kikkers, vogels en vleermuizen te spotten.

Waterskiën in Tennessee

Ga naar Chattanooga om het frisse water van de rivier Tennessee in je gezicht te voelen spatten terwijl je over het water skiet. Met Sports, Arts, and Recreation of Chattanooga (SPARC) - een lokale afdeling van Disabled Sports USA) kunnen avonturiers met een mobiele beperking de rivier op, met behulp van ski's met een zitje. Check de agenda voor mogelijkheden en zet je schrap voor een woest avontuur.

Insidertip: Waterskiën voor mensen met een beperking is een relatief nieuwe sport, er zijn mogelijk weinig plaatsen beschikbaar. Het Amerikaanse Adaptive Adventures organiseert sportevenementen en heeft een kalender met evenementen voor kinderen, veteranen en andere volwassenen met een fysieke beperking en hun families.

Cory Lee Woodard is een rolstoeler en reisjournalist. Hij is schrijver van het bekroonde blog Curb Free With Cory Lee.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Het drukke Barcelona zat? Trek de wilde natuur in van Catalonië!
Reizen
Op reis in 2020? Laat je inspireren door deze foto’s
Reizen
De mooiste zomertrips voor 2018
Reizen
Maak kennis met de man die 32 jaar alleen op een eiland woonde
Reizen
25 topbestemmingen voor 2021

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.