Kan ik overal in Tirol een E-MTB huren?

In bijna alle grotere toeristenplaatsen zijn E-MTB’s te huur. Het aanbod wordt elk jaar verder uitgebreid. Tirol kent met de Kitzbüheler Alpen Kaisergebirge zelfs ’s werelds grootste aaneengesloten e-bikeregio met 1000 kilometer fietspad, 37 verhuurstations, 300 e-bikes voor gasten, 79 accu wisselstations en 44 e-bikehotels.

Wat kost een E-MTB per dag?

Prijzen variëren en zijn afhankelijk van onder meer type, kwaliteit en seizoen. Reken op een prijs tussen 20 en 35 euro per dag voor een gemiddelde E-MTB. Hoe meer dagen je huurt, hoe lager de dagprijs. Er zijn ook verhuuradressen waar je voor een halve dag terecht kunt.

Welke moet ik huren?

Bij de meeste verhuuradressen zijn twee soorten E-MTB’s te huur: hardtail en fully. En ook daarin is weer onderscheid. Maar grofweg is een hardtail prettiger om mee omhoog te rijden en een fully (volledig geveerd) ideaal voor wie op snelheid wil afdalen. Voor het maken van tochten zal in de meeste gevallen voor een hardtail worden gekozen. Ook helmen en ander protectiemateriaal is vaak te huur.

Mag ik op alle routes fietsen?

Jazeker. Op alle 5600 kilometer mountainbikeroutes in Tirol zijn ook E-MTB’s toegestaan. Er lopen mooie wegen naar almen en berghutten, waar je kunt aanleggen voor een drankje en regionale specialiteiten. Klik hier voor suggesties.

De mooiste mountainbike routes
De mooiste mountainbike routes.
Manfred Janisch

Waarom zijn er speciale E-MTB-routes?

Die zijn bedacht om ervoor te zorgen dat je onderweg zeker één of meer laadstations tegenkomt. Verder zijn er geen verschillen met normale mtb-routes. Voor een compleet overzicht klik je hier.

Hoe lang gaat één accu mee?

Dat is afhankelijk van de sterkte van de accu en de motor. Maar ook van bijvoorbeeld de temperatuur, het gewicht van de fietser en de hoeveelheid ondersteuning die je vraagt. Maar om toch een indicatie te geven: afstanden van 50 tot 100 kilometer zijn haalbaar en in hoogtemeters geven experts 800 tot 1500 aan.

EMountainbike opladen
E-Mountainbike opladen.
Manfred Janisch

Wat als de klim toch te steil is?

Die kans is bijzonder klein, want met een E-MTB kun je vaak nog klimmen waar je op een normale mountainbike moet afstappen. De beperkende factoren zijn vooral je ervaring en techniek.

Waarom is afdalen lastiger dan klimmen?

Met een klassieke mountainbike weet je tijdens het omhoog rijden precies hoe steil en lastig de berg is. Hoe zwaarder je moet trappen, hoe uitdagender straks de afdaling. Nu het bergop relatief eenvoudig gaat, zorgt dat soms voor onverwachte verrassingen bij het omlaag rijden: ‘Ik wist niet dat de route zó steil was!’ Door de snelheid heb je meer rij-, stuur- en remtechniek nodig. Zorg vooral dat je controle houdt.

Kan ik les krijgen in het rijden met een E-MTB?

Ja, er zijn op tal van plaatsen bikeacademies waar ze je de fijne kneepjes van het E-mountainbiken bijbrengen. Klimmen, dalen, techniek, zuinig omgaan met je accu. Zeker voor onervaren mountainbikers zorgt een goede voorbereiding voor een boel meer plezier onderweg. Op deze pagina vind je een video voor beginners.

Zijn er speciale slaapplaatsen voor E-MTB’ers?

Tirol heeft meer dan 200 gespecialiseerde fietshotels, waarvan een groot deel is berekend op E-MTB. De hotels voldoen aan allerlei voorschriften. Zo moeten ze voorzien in gezonde voeding, reparatiemateriaal en routesuggesties. Je vindt ze hier.