'Slow travel' door de Oostenrijkse bergen

Zoek de rust van de Oostenrijkse Steierse bergen op en laat je leiden door smaken die samen met de stilte intenser worden. Drink uit watervallen, overnacht in berghutten en eet slow food uit de gaarkist. Reis mee door Schladming-Dachstein.

Gepubliceerd 24 jun. 2020 14:26 CEST
Twee wandelaars in Schladming-Dachstein in de zomer.

Twee wandelaars in Schladming-Dachstein in de zomer.

Foto door © Naturpark Sölktäler | Lupi Spuma

‘I took the path less travelled and that has made all the difference,’ zeggen reizigers die besloten in de zomer Schladming-Dachstein te bezoeken. De hellingen kleurden paarsroze door de overvloed aan almenrozen en een oorverdovende stilte weerklonk als een echo in de bergen. Elk moment van de dag heeft hier iets magisch. ’s Ochtends doen de eerste zonnestralen de sneeuw schitteren en ’s avonds zoek je je weg naar de bergtop met een fakkel in de hand. 

Een berghut in Naturpark Sölktäler in Steiermark.

Foto door © Naturpark Sölktäler | Herfried Marek

Ver weg van de kabelbanen, de berghutten en de mensen ligt Naturpark Sölktäler, eem van de zeven natuurparken in Steiermark. Pas als de wereld zo ver van je verwijderd ligt, voel je de kracht van de bergen en de almen. Je wandelt hier door mosgroene almen, kleurrijke weiden en dichte naaldbossen. In de jezuïetentuin van Schloss Großsölk maak je kennis met zo’n tweehonderd verschillende aromatische kruiden en leer je alles over het gebruik ervan in de keuken, cosmetica en volksgeneeskunde.

Het geheim van de almen

Zie jij jezelf hier ook wel wonen? Dan moet je eerst testen of je wel weggelegd bent voor dit leven. Een boer of boerin op de alm moet namelijk van alles kunnen: koeien melken, Krapfen (soort donuts) en brood bakken in de houtoven, familieleden genezen met medicinale kruiden... Jouw vaardigheden worden getest door de lokale boerinnen en als je slaagt krijg je een Ennstaler almdiploma.

Proef het geheim van de almen in Ennstaler Steirerkas.

Foto door © Naturpark Sölktäler | Lupi Spuma

Het echte geheim van de almen zal niet zo snel met je gedeeld worden. Dat proef je in de Ennstaler Steirerkas, de almboter en het roggebrood. Gastvrouw Agnes Lemmerer haalt seizoensgebonden Slow Food uit de gaarkist, waar ze het bewaart tot de smaak op zijn best is. Ze laat je Zirbenschnaps (alpenlikeur) drinken tot je je niet meer schaamt om haar te vragen naar het geheim van de producten. Maar zij glimlacht geheimzinnig en laat niets los. 

De mystieke wereld van ijs

Zin in avontuur? Zelfs in de zomer beheerst sneeuw en ijs het landschap op de Dachsteingletsjer. Klim met de panoramakabelbaan duizend meter in zes minuten om aan te komen op het uitkijkplatform de Sky Walk, waar je even op het dak van de wereld staat. Hier steek je de hoogstgelegen hangbrug van Oostenrijk over van de ene piek naar de andere. 

De hoogstgelegen hangbrug in Oostenrijk. 

Foto door © Schladming-Dachstein | David McConaghy

Daal af via de glazen ‘Trap naar het niets’, naar het uitkijkpunt dat je het gevoel geef stil te staan in de lucht tussen de bergtoppen. Daarna kom je uit in het ijspaleis, waar je een reis maakt door een ijzig Europa. De Hollandse windmolens zijn er gehouwen uit ijs, maar ook de Eiffeltoren en kristallen koepels staan ijzig trots overeind.

Meer weten over slow travel in de Oostenrijkse regio Schladming-Dachstein? Lees hier verder.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Vergeet alles wat je weet van Tenerife
Reizen
Interview: Tom Waes blijft thuis
Reizen
Een heel land voor jezelf
Reizen
Topbestemmingen voor 2021: natuur
Reizen
Winterwandelen naar een Oostenrijks sprookjesdal

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.