Graz is de tweede stad van Oostenrijk en bekend om het bestbewaarde historische stadcentrum van Middeneuropa. Het oude en nieuwe gedeelte is gescheiden door de rivier de Mur, waarop een eiland drijft dat twee bruggen met elkaar verbindt. Studenten frisbeeën in het park, creatievelingen openen vintagewinkeltjes en je geniet tot in de vroege uurtjes van een bruisend nachtleven. Aan de andere kant van de Mur begeef je je tussen renaissancistische binnenplaatsen en barokke paleizen waar de muren beschilderd zijn met eeuwenoude fresco’s.

Kunsthaus Graz
Kunsthaus Graz.
© Graz Tourismus | Zepp@Cam

Als je door de straten van Graz loopt, is de kans groot dat je tegen de ‘friendly alien’ aanloopt. Dit is het kunsthuis van Graz, een architectonisch pareltje dat iets weg heeft van een ruimteschip, maar van binnen zowel oude als nieuwe kunstwerken herbergt. Het kunsthuis is deel van het Joanneum, dat Aartshertog Johann Baptist van Oostenrijk in 1811 bouwde. Dit werk van barmhartigheid is het oudste en op een na grootste museum van Oostenrijk, dat de volledige geschiedenis van de bevolking van Steiermark belicht.

Hip, hipper, hipst

De wijk Lend is een broeikas voor hipstertentjes en moderne architectuur. Een vrolijke, hoopvolle en jeugdige energie hangt hier in de straten. Ga een middagje shoppen in de Mariahilferstrasse en begeef je in een kunstgalerij waar alles van klei gemaakt is. Koop schoenen van rubber, tassen van oude posters, portemonnees die met de hand gemaakt zijn door ambachtslieden uit Nepal of hippe vintagejassen.

Op de Kaiser Josef markt in Graz
Op de Kaiser Josef markt in Graz.
© Steiermark Tourismus | Tom Lamm

Elke dag verkopen boeren uit de regio hun waren op de markt van Graz. Kraampjes met allerlei lokale producten worden elke dag (behalve zondag) opgebouwd en weer afgebroken op het marktplein. Je proeft er zelfgemaakte kazen en wijnen van de omliggende wijngaarden. Wil je zoals de locals doen? Geniet van lokale verse zelfgemaakte kazen en wijnen op de boerenmarkt, proef de hartvormige Steiermark taart, een choco-pompoen-nougatlekkernij met appeljam en een scheutje schnaps.

Pareltjes van bouwwerken

Voor het mooiste uitzicht klim je naar de top van het shoppingcentrum Kastner en Öhler. Hier sta je op de enige plek van de stad waar je zowel de rode daken van het historisch centrum als de beroemde klokkentoren kan zien, die al achthonderd jaar lang boven de beschilderde stadsmuren uit torent. De inwoners geloven dat de klok hen beschermt tegen boze geesten en speelt de hoofdrol in talloze legendes.

Zicht op de daken en de Franziskanerkirche Graz
Zicht op de daken en de Franziskanerkirche, Graz.
© Steiermark Tourismus | Harry Schiffer

Een nieuwsgierige blik komt goed van pas als je door de straten van het historische centrum wandelt. Zo’n vijftig eeuwenoude binnenplaatsen uit verschillende architectonische periodes liggen verstopt door de hele stad. Een verborgen pareltje tussen de bouwwerken is de ‘verzoeningstrap’ in het kasteel van Graz, de zetel van de deelstaatregering met elementen uit de uit de gotische, renaissance- en biedermeierperiode. De twee tegengesteld draaiende trappen vloeien op elke verdieping kort samen en gaan dan weer ieder hun eigen weg. Net zoals de inwoners van Graz graag de wereld verkennen, maar altijd weer terugkomen naar hun thuisstad.

Zelf op stedentrip of meer weten over Graz en Steiermark? Lees hier verder.