Te midden van witte bergpieken, dichte dennenbossen en groene heuvelruggen ligt het kleine stadje Murau, in de Steierse Urlaubsregion Murau-Murtal. Rondom het dertiende-eeuwse kasteel Murowe kletteren watervallen en grazen koeien en paarden. De houthoofdstad van Oostenrijk wordt doormidden gesneden door de rivier Mur, waarnaast de bronzen zeemeermin ‘Murna’ onder een oude stenen brug over het water waakt.

Stadsgezicht Murau
Stadsgezicht Murau.
© Steiermark Tourismus | Martin Kubanek

Tijd die stilstaat

Hier, midden in de rust en de sereniteit van de bergen, komen verhalen van vroeger tot leven. Dit stadje voorziet nog steeds grote delen van Oostenrijk van hout. Stoomtreinen stoppen er niet met rijden omdat de 21e eeuw is aangebroken, en bezoekers mogen zelf aan het stuur zitten naast de machinist. De gotische parochiekerk uit 1296 staat nog steeds trots overeind en uit de ramen van het historische stadshuis op de Raffaltzplatz stroomt zo nu en dan vioolmuziek.

Samsonoptocht in Murau
Samson-optocht in Murau.
© Steiermark Tourismus | Tom Lamm

De kabbelende rivier de Mur is de ader van de stad. Via de Mur-promenade loop je naar het Samson-Quartier, waar zes meter hoge Samsonfiguren staan die jaarlijks door de stad gedragen worden in een optocht. Deze Samsonfiguur lijkt op een reus uit het Oude Testament, waaruit wordt opgemaakt dat de gewoonte uit de barokperiode stamt. Tijdens de optocht worden figuren uit de bijbel op processiewagens door de stad gehouden. Voor de huizen van hoogwaardigheidsbekleders worden saluutschoten en danst de Samsonfiguur.

Bier, bier, bier

Murau is niet alleen een houtstad, maar ook en vooral een stad van bier. Bier wordt hier nog gebrouwen zoals in 1495, maar sinds 2010 gebeurt dit CO2-neutraal. In de demonstratiebrouwerij Brauerei der Sinne volg je gedurende twee uur de weg die het bier aflegt voor het in je glas terechtkomt. Sinds november worden hier ook de bekende Pale Ale en Stout gebrouwen, maar de echte lokale specialiteit is het Murauer bier, waarvan elke bezoeker een glas krijgt aangeboden.

Wilt u meer over de Steierse Urlaubsregion Murau-Murtal te weten komen? Lees van verder.

Brauerei der Sinne Murau
Brauerei der Sinne, Murau.
© Murauer Bier eGen | Pürer