Topbestemmingen voor 2021: cultuur en geschiedenis

Zes plekken vol cultuur en geschiedenis die inspireren tot toekomstige uitstapjes en die ons eraan doen herinneren waarom we zo graag reizen.

Door National Geographic Redactie
Gepubliceerd 2 dec. 2020 13:27 CET, Geüpdatet 22 dec. 2020 16:28 CET

De wereld is vol wonderen, ook al zijn ze moeilijk te bereiken. Hoewel de pandemie onze reizen tot stilstand heeft gebracht, is onze nieuwsgierigheid onveranderd. Vooruitlopend op een nieuw jaar - met de belofte van een terugkeer naar reizen - willen we graag 25 actuele verhalen over tijdloze plaatsen delen die onze toekomstige reisroutes zullen bepalen.

Geselecteerd door de wereldwijde redactie van National Geographic Travel en verdeeld in vijf categorieën (avontuur, cultuur en geschiedenis, natuur, gezin, duurzaamheid), spreken deze overtreffende trap van bestemmingen over veerkrachtige gemeenschappen, innovatieve inspanningen voor natuurbehoud en opwindende kansen voor toekomstige verkenningen.

De komende weken delen we hier alle 25 'Best of the World' bestemmingen, te beginnen met zes bestemmingen uit de categorie 'cultuur en geschiedenis.'

Het volledige artikel verscheen 3 december in National Geographic Traveler editie 1, 2021. Tijdelijk verkrijgbaar zonder verzendkosten in de natgeoshop.

Een lokale Chamoru dansgroep in Guam presenteert een zegeningendans. 

Foto door Chuck Little, Alamy

Guam

Magellaan liet zijn sporen na op deze eilandengroep in de Grote Oceaan.

Vijfhonderd jaar geleden voltooide voor het eerst een schip een reis om de wereld. Deze mijlpaal leidde niet direct tot uitbundige feestvreugde op het eiland Guam, het grootste eiland van de Marianen. Tijdens een driedaagse  tussenstop in maart 1521 doodde de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan leden van het inheemse volk Chamorro, en noemde hij de Marianen abusievelijk ‘Islas de los Ladrones’ (Dieveneilanden). 

De reis die Magellaan in 1519 begon en die in 1522 werd voltooid door de Spaanse zeevaarder Juan Sebastián Elcano wordt herhaald door een schip van de Spaanse marine, dat Guam in maart 2021 zal aandoen. Hedendaagse Chamorro grijpen deze expeditie aan om een boekje open te doen over de daden van Magellaan, de koloniale geschiedenis van Guam en over het leven in een ‘vooruitgeschoven post van het Amerikaanse leger’ in de Grote Oceaan. 

De roerige geschiedenis van Guam wordt weerspiegeld in de taal, het Chamorro, dat Spaanse, Engelse en Japanse elementen bevat. Jonge Chamorro’s omarmen hun cultuur steeds meer, zegt Chamorro-auteur en activist Michael Bevacqua. ‘Het Chamorro houdt het inheemse verleden levend,’ vult hij aan. Bevacqua geeft gratis taallessen en spoort de Chamorro aan om hun stem te laten horen in de discussie over de toekomstige politieke status van hun eiland – blijven we bij de VS of gaan we voor onafhankelijkheid?  ‘Voor mij persoonlijk is het heel belangrijk om Chamorro te spreken en de taal door te geven. Daarmee draag ik bij aan de cultuur en de identiteit van ons volk.’ – Traveler VS

Een menigte beweegt zich rond de “Black Wall Street Mural” in Tulsa’s Greenwood District. 

 

Foto door Shane Bevel

Tulsa

- Oklahoma, VS

Informatiecentrum nodigt uit tot dialoog over rassengelijkheid.

Greenwood Rising, de naam van het nieuwe geschiedkundige informatiecentrum van Tulsa, verwijst naar de groene, sociaaleconomische transformatie van de historische wijk Greenwood, die op 31 mei 1921 het toneel was van de ergst denkbare uitwassen van racistisch geweld in de Verenigde Staten. 

Witte terroristen hielden achttien uur lang huis in het bloeiende Greenwood District, dat bekendstond als Black Wall Street. Ze doodden circa driehonderd zwarte inwoners en vernielden bijna 35 blokken met woningen en bedrijven van zwarten. Ter nagedachtenis aan de aanval – in 2021 is het honderd jaar geleden – en om het verhaal van deze ooit zo bloeiende wijk te vertellen, besloot de 1921 Tulsa Race Massacre Centennial Commission tot de bouw van Greenwood Rising (geplande opening eind 2021). Het hele jaar door worden er het lezingen, concerten en andere evenementen georganiseerd.

Met het informatiecentrum wil men Historic Greenwood nieuw leven inblazen en een bijdrage leveren aan de bestrijding van het diepgewortelde racisme in de VS, zegt Phil Armstrong, projectleider van de Centennial Commission. 

‘In Tulsa en in andere steden in het hele land leeft de overtuiging dat er nu echt iets moet veranderen,’ zegt Armstrong. ‘Greenwood Rising helpt de discussie over racisme en verzoening levend te houden. De historische wijk wordt één grote educatieve plek waar mensen oog krijgen voor onbewuste vooroordelen en worden aangespoord om hier binnen hun persoonlijke invloedssfeer iets tegen te doen.’ – Traveler VS

Het Donggung paleis torent boven de rustige wateren van Wolji pond uit in Gyeongju, Republiek Korea.

Foto door Joshua Davenport, Alamy

Gyeongju

- Republiek Korea

Eeuwenoud koninkrijk.

De stad Gyeongju ligt op de zuidoostpunt van het Koreaans Schiereiland. Dit ‘museum zonder muren’, zoals de stad ook wel wordt genoemd, is in 2021 culturele hoofdstad van Zuidoost-Azië. Bijna duizend jaar lang was het de hoofdstad van het eeuwenoude Koreaanse koninkrijk Silla (57 v.C-935 n.C.). De vele archeologische vindplaatsen in de stad getuigen nog van dit rijke verleden. 

Op de Historische Locaties van Gyeongju, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staan, is boeddhistische kunst te zien uit deze bloeiperiode. Denk hierbij aan ruïnes van tempels en paleizen, stenen pagoden, rotstekeningen, een verfijnd Boeddhabeeld uit de 18de eeuw en twintig meter hoge grafheuvels waar leden van de elite van Silla hun laatste rustplek vonden. 

In het Nationaal Museum van Gyeongju zijn kronen van goud, zilver en verguld brons, sieraden en andere schitterende kunstvoorwerpen uit de graven te zien in de zalen gewijd aan ‘Silla, het Gouden Koninkrijk’. Tijdens een virtuele rondleiding zie je met eigen ogen hoe de koninklijke familie in Silla baadde in weelde. – Traveler Korea

Het platteland van Tonglu heeft veel Chinese artiesten en schrijvers eeuwenlang geïnspireerd, waaronder de befaamde schilder Huang Gongwang.

Foto door Andy Brandl, Getty Images

Tonglu

- China

Cultureel festival in het teken van traditionele schilderskunst.

De tekening Woning in de Fuchun- bergen werd in 1350 voltooid en geldt als het hoogtepunt van shan shui, de traditionele Chinese landschapsschilderkunst. Volledig uitgerold is dit meesterwerk, dat een reis langs de rivier Fuchun voorstelt, ruim 6,5 meter lang.

Om deze handrol te maken, verbleef de schilder Huang Gongwang, een van de Vier Meesters van de Yuandynastie, drie jaar in afzondering aan de oever van de Fuchun. Sindsdien vormt de rustige plaats Tonglu – 270 kilometer ten zuidwesten van Sjanghai, in de bergachtige, oostelijke provincie Zhejiang – een bron van inspiratie voor vele generaties Chinese kunstenaars en schrijvers. 

In 2021 staat Tonglu opnieuw in de culturele spotlights. Bij de eerste Tonglu Kunst Triënnale (deze stond gepland voor 2020, maar is vanwege de pandemie doorgeschoven naar voorjaar 2021) zijn er langs de rivier moderne kunstinstallaties te zien. De organisatie hoopt hiermee ook het toerisme in deze landelijke streek een boost te geven. Volgens festivaldirecteur en curator Fram Kitagawa, oprichter van de Echigo- Tsumari Kunst Triënnale in Japan, weten veel mensen bij het woord ‘Tonglu’ meteen wat ze kunnen verwachten. ‘In dit seizoen vloeien de mistflarden boven de Fuchun-rivier en de nevel in de bergen in elkaar over, en dat roept herinneringen op aan de Chinese landschapskunst die ik zag in mijn jeugd.’ – Traveler China

Het elegante Nueva Plein (of Spaanse plein) is een centraal bijeenkomstpunt in de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz.

Foto door Francesco Bonino, Shutterstock

Vitoria-Gasteiz

- Baskenland, Spanje

Jazz en tradities in het culturele hart van Baskenland.

De stad Vitoria – ook bekend onder haar Baskische naam Gasteiz – geldt als het culturele hart van Baskenland. Door de gunstige ligging tussen het middeleeuwse koninkrijk Castilië en de rest van Europa was de stad eeuwen geleden al van groot belang voor de regio. 

De inwoners van Vitoria staan open voor invloeden van buitenaf en bieden opkomende en oudgediende jazzmuzikanten een podium – zoals trompettist Wynton Marsalis, die met zijn album Vitoria Suite een eerbetoon brengt aan de stad – tijdens het internationale Vitoria-Gasteiz Jazz Festival dat elk jaar in juli wordt gehouden. Een bronzen beeld van Marsalis is te zien in La Florida Park, de groene long van Vitoria die onderdeel uitmaakt van een ring van parken die ervoor zorgt dat Vitoria per inwoner meer groen tot zijn beschikking heeft dan welke andere Spaanse stad ook. De overvloed aan stadsnatuur in combinatie met een duurzaam ov-netwerk – een groot deel van de inwoners verplaatst zich per fiets of tram – leverde Vitoria-Gasteiz in 2012 de titel Europese Groene Hoofdstad op. 

Vitoria koestert niet alleen het milieu maar ook haar tradities, vooral in de historische wijk. De  majestueuze gotische Santa María-kathedraal staat op een heuvel en ziet uit over de eeuwen oude wijk. In de naar middeleeuwse ambachten vernoemde straten kun je in talloze bars en restaurants genieten van pintxos. Op een plein aan de zuidrand van het oude centrum eert men elk jaar in augustus de beschermheilige van de stad – en naamgever van het plein – la Virgen Blanca (de Witte Maria). Voor de ogen van een grote menigte opent een pop die de Baskische dorpeling Celedón voorstelt het feest door met een opengeklapte paraplu aan een kabel over het plein te razen. Is Celedón eenmaal op een balkon aangekomen, dan verandert hij in een echt persoon die de menigte opzweept om uitbundig feest te vieren. – Traveler Spanje

Taos Pueblo is een van de oudste dorpjes die onafgebroken is bewoond. 

Foto door Inge Johnsson, Alamy

Pueblo's

- New Mexico, VS

Native Americans in het zuidwesten laten hun stem horen.

In New Mexico zijn bij protesten monumenten neergehaald van onderdrukkers van Native Americans – zoals dat van de Spaanse conquistador Don 
 Diego de Vargas. Activisten vragen steeds nadrukkelijker aandacht voor Po’pay, drijvende kracht achter de opstand van 1680, waarbij het Pueblovolk de Spanjaarden uit hun leefgebied verdreef. Hoewel Spanje de macht in 1692 heroverde, wordt deze opstand gezien als een bepalend moment in de Pueblocultuur. 

In het bezoekerscentrum van het Capitool in Washington, D.C. symboliseert het standbeeld van Po’pay de staat New Mexico. Hoe belangrijk Po’pay ook nu nog is, blijkt in de negentien  Pueblo’s in deze staat, waaronder de Taos Pueblo die op de werelderfgoedlijst van Unesco is geplaatst. Elke Pueblo is een soevereine natie en een levendige samenleving met eigen tradities. Een aanrader: ga voorafgaand aan een rondgang langs de Pueblo’s naar het Indian Pueblo Cultural Center (IPCC) in Albuquerque (online via Virtual  Culture Guide, of fysiek zodra bijeenkomsten weer zijn toegestaan). 

Michael Lucero, lid van de San Felipe Pueblo en medewerker van IPCC, omschrijft het centrum als een ‘lens’ die bezoekers de ogen opent voor de rijkdom van het Puebloleven. ‘Zodra je een Pueblo bezoekt, vallen alle  puzzelstukjes op hun plaats,’ zegt Lucero. ‘Hier voelen we ons veilig en verbonden met de aarde.’ – Traveler VS

Het volledige artikel verschijnt 3 december in National Geographic Traveler editie 1, 2021.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
Dit is nu UNESCO Werelderfgoed – van Babylon tot Rajasthan
Reizen
Historische locaties in Ierland
Reizen
De Schitterende landschappen verhalen over de oorsprong van het leven
Geschiedenis en Cultuur
Eeuwenoude staatsgevangenis: de Tower of London

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.