Fotogeniek Lugano: Zwitserse stad met Italiaanse flair

Azuurblauw water met palmbomen en kleurrijke vissersdorpjes aan de oevers: Lugano heeft een Italiaanse sfeer en bruisende piazza’s. Ook elders in de Zuid-Zwitserse regio Ticino waan je je in Italië.

De top van de Monte Brè is het beste uitkijkpunt om de stad Lugano, het gelijknamige meer en de berg San Salvatore te bewonderen. 

Foto door Zwitserland Toerisme, Roman Burri
Door Zwitserland Toerisme
Gepubliceerd 8 jun. 2021 12:20 CEST

Zwitserland door de lens van National Geographic

Als je Ticino bezoekt, zul je je regelmatig afvragen of je niet per ongeluk over de grens in Italië bent beland. In deze regio wordt Italiaans gesproken, groeien mediterrane planten en hangt een Italiaanse flair in de steden. De grootste stad in het gebied is Lugano, gelegen aan de noordwestoever van het grensoverschrijdende Meer van Lugano. In deze regio vind je de perfecte combinatie van stad en natuur. Culinaire hoogtepunten bereik je langs de oevers van het meer in de grotti, kleine restaurants in voormalige koelkelders in de rotsen. De frisgroene bergen rond het meer bieden een fantastisch uitzicht op de stad en het water.

De stad Lugano

Wandel langs palmbomen aan het azuurblauwe Meer van Lugano, dineer in sfeervolle grotti aan de oevers en slenter door de bruisende winkelstraten. Lugano wordt niet voor niets het ‘Monte Carlo van Zwitserland’ genoemd. Wandel door de smalle, verborgen straatjes en ga op in het dagelijks leven. Leg met je camera het veelal pastelkleurige historische stadscentrum vast: oranje, roze, gele en witte gebouwen zorgen voor een vrolijk plaatje. Meer kleurrijke architectuur vind je aan het Piazza della Riforma-plein, met onder meer het neoklassieke stadhuis. Verder naar de rand van de stad staat een gezichtsbepalend monument: de San Lorenzokathedraal. Wie van een afstandje naar Lugano kijkt, ziet altijd de fel reflecterende toren boven de stad uitsteken.

La dolce vita aan de voet van de San Salvatore, gelegen aan het Meer van Lugano. 

Foto door Silvano Zeiter

De top van de San Salvatore

Wie de stad Lugano en zijn omgeving eens vanuit een andere hoek wil vastleggen, beklimt de nabijgelegen berg San Salvatore, gelegen aan het meer. Al in 1200 beklommen pelgrims naar de 912 meter hoge top, een flinke inspanning. Tegenwoordig brengt de kabelspoortrein bezoekers erheen. Vanaf de top heb je 360-gradenuitzicht op de stad, het meer en de omliggende bergen – zoals de Monte Rosa, het hoogste bergmassief van Zwitserland. Ervaren bergwandelaars zonder hoogtevrees beklimmen de San Salvatore langs de via-ferrataroute. Die begint in het middenstation van het treintraject en eindigt 150 meter hoger op de rotsen. Vanaf daar loop je verder naar de top over makkelijkere wandelpaden.

Pittoreske vissersdorpjes

Maak een boottocht op het azuurblauwe Meer van Lugano om de stad en de omliggende dorpen vanaf het water te fotograferen. Aan de oevers van het meer liggen kleurrijke vissersdorpjes, zoals Gandria en Carona. De pastelkleurige huizen zijn tegen de hellingen opgebouwd, waardoor elke straat een huishoogte hoger ligt. Zo zie je vanaf het meer alle huizen van het dorp in één oogopslag.

Een zwemster in het Meer van Lugano, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de stad.

Foto door Silvano Zeiter

Het dorp Gandria was vroeger geliefd bij smokkelaars en is de laatste honderd jaar weinig veranderd. Slenter door de autovrije straten van het dorp, en waan je terug in de tijd.
Het plaatsje Brè, dat hoger op de oevers van het meer ligt, werd geliefd door het werk van (inter)nationale schilders als Pasquale Gilardi (1885-1934), Wilhelm Schmid (1892-1971) en József Biró (1887-1975). Wandel door het dorp en bewonder en fotografeer de gebouwen zoals deze oude kunstenaars dat vroeger deden.

Wil je ook eens op bezoek in Lugano? Ontdek meer over de stad en zijn omgeving op de website van Ticino.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.