Zwitserland door de lens van National Geographic

Spitse witte pieken, grillige rotsen, spiegelende meren en enorme gletsjers. Groene dalen met authentieke houten chalets waar herders en hun kudden verblijven. Dat is het landschap van de regio Wallis in Zuidwest-Zwitserland. Typisch voor Wallis zijn de vrolijke herdersfeesten die draaien om de Walliser zwartneusschapen en Eringerkoeien die al honderden jaren in de bergen van Wallis grazen. Zij doen dat in het gezelschap van marmotten en edelherten. Met al deze fotogenieke dieren in een schilderachtig landschap maak je in Wallis de mooiste dierenfoto’s.

Zwartneusschapen bij de Matterhorn

Een zwart gelaat omlijst door witte wol, gedraaide hoorns en langharige vacht. Dat zijn de karakteristieke Walliser zwartneusschapen. Al voor de Romeinse tijd leefde dit schapenras in de bergen van Wallis, en sindsdien is het weinig veranderd. De hoge aaibaarheidsfactor maken de schapen tot geliefde modellen voor dierfotografen. Tel daarbij een sprookjesachtig berglandschap als achtergrond op, en je hebt het de perfecte setting voor een potentieel winnende foto. De mooiste achtergrond vind je misschien wel bij de Matterhorn, de iconische berg die de Toblerone-verpakkingen siert. Neem de Gornergrat Bahn omhoog en ga met behulp van een app die in verbinding staat met gps-halsbanden op zoek naar de schapen en hun herder.

Een Eringerkoe op een hooggelegen bergweide in Wallis
Een Eringerkoe op een hooggelegen bergweide in Wallis.
Valais/Wallis Promotion / David Carlier

Typische Zwitserse koeien op de hoge alpen

In de lente trekken herders voor het Inalpe-festival met hun grote kudden Eringerkoeien (vaches d’Hérens in het Frans) naar de hooggelegen Walliser bergweiden. De zwarte, typisch Zwitserse koeien hebben het nodige temperament: bij aankomst gaan ze de strijd met elkaar aan om te bepalen wie die zomer de leiding mag hebben. Hierbij raken de dieren zelden gewond, aangezien de minder sterke koe direct opgeeft zodra ze in de gaten heeft dat ze het zal afleggen. Volgens een eeuwenoude traditie bekronen de herders de sterkste koe tot de ‘koningin van de alp’. In de herfst is het moment dan eindelijk daar: het dorp komt te weten welke koe de prestigieuze titel heeft gekregen. Voor de eigenaar van het winnende dier is het dorpsfeest, de Désalpe, extra feestelijk. Hem komt grote eer en extra geld uit de verkoop van de kalveren van zijn speciale koe toe.

Marmotten in de bergweiden

De groene bergweiden tussen de witte toppen en blauwe meren in Wallis worden bewoond door alpenmarmotten. Ze genieten de hele dag door van de kruiden en grassen die op deze hoogten groeien. Groepen marmotten, tot maar liefst twintig in getal, graven gangenstelsels waarin ze zich terugtrekken wanneer ze zich bedreigd voelen. Marmotten staan als stokstaartjes op de uitkijk als ze gevaar vermoeden – met hun kop in de lucht, lange tanden en poten hangend voor hun lichaam een komisch gezicht. Fotografeer tamme alpenmarmotten in hun natuurlijke habitat in de buurt van het bergdorp Saas-Fee.

Een alpenmarmot
Een alpenmarmot.
Saastal Tourismus AG, Puzzle Media

Bronstige herten in het woud

Een gespierd lijf, een stoere houding en een enorm gewei. De edelherten in het Aletschwoud, een van de hoogstgelegen en oudste bossen van Zwitserland, zijn dankbare modellen. De herten zijn schuw en hebben een groot leefgebied boven de grootste gletsjer van de Alpen: de Aletschgletsjer. Ga samen met een gids in alle vroegte op zoek naar de koningen van het bos en fotografeer ze in het ochtendlicht op een van de mooiste plekken ter wereld. Voor een extra spectaculaire ervaring ga je aan het eind van de zomer op pad. De mannetjes zijn dan in de bronst en willen indruk maken op de groep vrouwtjes. Grote geweien van rivalen klappen in elkaar en tussen de bergwanden echoot het burlen van de mannetjes naar hun potentiële partners.

Wil je ook op safari in Wallis? Lees meer over dit sprookjesachtige landschap op de website van Valais/Wallis Promotion.