Goede Berichten

Met onder meer: nieuwe prachtplekken in Nederland en een mooi keurmerk voor de wateren rond Tenerife.

Kustheuvel Bovbjerg, West-Jutland, Denemarken.

Foto door GETTY IMAGES, GOC
Door Barbera Bosma & Emma Oudhuizen
Gepubliceerd 1 jul. 2021 13:44 CEST

Dit artikel verscheen in de derde editie van National Geographic Traveler 2021.

Historisch 

Het Deense natuurgebied West-Jutland is in april 2021 tot Unesco Global Geopark benoemd. Het gebied, dat de gemeenten Holstebro, Lemvig en Struer, een gedeelte van de Limfjord en een deel van de Noordzee omvat, kenmerkt zich door miljoenen jaren oude kalksteenafzettingen en landschappen die door de elementen zijn gevormd. Zo hebben enorme ijsmassa’s uit de periode waarin de Scandinavische ijskap ongeveer 21.000 jaar geleden zijn maximale omvang bereikte, een indrukwekkend landschap achtergelaten. Je vindt er kliffen en moerassen, stranden, steengroeven, heidevelden en bossen, wat dit kersverse Geopark een prachtig gebied om te verkennen maakt: te voet, per fiets, en ook op en rond het water is een hoop te beleven.

geoparkvestjylland.com

Gardameer, Italië.

Foto door GETTY IMAGES

Nog een rondje

Het grootste meer van Italië is binnenkort ook te verkennen op de fiets; dit jaar opent een nieuwe route die rond het gehele Gardameer voert en door de regio’s Veneto, Lombardije en Trento. 140 kilometer vol prachtige uitzichten, over bestaande en dertig nieuw aangelegde paden. Een van de spectaculairste delen van de route is al geopend: een fietspad dat lijkt te zweven boven het water.

visitgarda.com

Indische griend.

Foto door GETTY IMAGES

Daar heb je flipper

De zee rond het zuidwesten van het Canarische eiland Tenerife mag zich sinds februari 2021 de eerste Whale Heritage Site van Europa noemen: een gebied waar toeristen op een verantwoorde en duurzame manier walvissen en dolfijnen kunnen spotten. Het gebied tussen Tenerife en buureiland La Gomera is de thuishaven van een unieke populatie van ongeveer tweehonderd grienden, en daarnaast leven er vele soorten walvisachtigen – waaronder verschillende dolfijnen – en is het een belangrijke trekroute voor andere soorten. Ook van belang voor het toekennen van de erkenning was de bescherming van de mariene ecosystemen in het gebied, de inzet van de plaatselijke gemeenschap en het bestaan van sterke wetgeving die walvisachtigen op Tenerife beschermt. De 22 kilometer lange strook tussen is het derde walviserfgoed in de wereld, na Hervey Bay in Australië en The Bluff in Zuid-Afrika.

De erfgoedsites worden geselecteerd door de World Cetacean Alliance en gesteund door World Animal Protection. worldcetaceanalliance.org

Luxe designtent. 

Foto door GETTY IMAGES

Wild Kamperen 

Slaap tussen de bunkers op een verlaten militaire basis in Twente, of kom tot rust in ongerepte natuurgebieden als de Veluwe en de Maashorst. Deze zomer maakt Glamp Outdoor Camp (GOC) het mogelijk om zelf zonder tenten, luchtbedden of slaapzakken te hoeven slepen, op bijzondere plekken in Nederland te overnachten. Op de verschillende locaties heb je keuze uit luxe designtenten, cabins, tiny houses, tenten met panoramadak, lodges en eenvoudiger tenten, allemaal voorzien van opgemaakte bedden. Alle accommodaties staan ruim uit elkaar. Zo wordt de natuur zo min mogelijk belast.

Open tot en met 30 september, boeken kan via glampoutdoorcamp.nl

Glamp Outdoor Camp (GOC).

Foto door GETTY IMAGES

Kamperen in Nederland. 

Foto door GETTY IMAGES

Dit artikel verscheen in de derde editie van National Geographic Traveler 2021.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Op bezoek bij 6 ambachtslieden in de regio Bern
Reizen
8x Herfstactiviteiten in het Zwitserse Bern Regio
Reizen
Verborgen parels in het Berner Oberland: 5 tips
Reizen
Beleef de Indian summer in het Zwitserse Wallis
Reizen
Laat je inspireren door 4 Zwitserse avonturiers uit de Wallis

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.