Ontdek bruisende rivierdelta’s, kleurrijke heidevelden, sensationele stuifzandvlakten en de eindeloze uitzichten van het Waddengebied.

1. De rivierdelta, rijk aan leven

Een van de rijkste Nederlandse natuurgebieden is de plek waar rivieren, land en zee elkaar ontmoeten: het deltagebied. Maak te voet, fietsend of in een kano kennis met Nationaal Park NLDelta (in oprichting). De kreken, eilandjes vloedbossen van dit nationaal park vormen een onmisbare schakel in de wereldwijde trekroute van vogels. Vanuit het eivormige vogelobservatorium Tij kunnen bezoekers lepelaars, kluten, visdiefjes, grote sterns en een enkele keer zelfs zeearenden spotten.

Must do: Wandel door de wildernis van natuureiland Tiengemeten. Hier leeft een kudde van ruim 150 Schotse hooglanders, die een belangrijke rol spelen in het landschap. Ze houden op natuurlijke wijze het ecosysteem in stand door te grazen, nieuwe paadjes uit te slijten en de grond te bemesten.

2. Schilderachtige landschappen in Brabant

De meesterwerken van Vincent van Gogh zijn onlosmakelijk verbonden met zijn liefde voor de natuur. De kunstenaar vond kalmte, troost en inspiratie in het landschap en de natuur om hem heen. Het Van Gogh Nationaal Park in ontwikkeling vormt een ode aan het Brabantse landschap waarin de schilder opgroeide, vol slingerende beken, divers boerenland en groen tot in het hart van de charmante dorpen en steden.

Must do: Laat je inspireren door de unieke omgeving van de Loonse en Drunense Duinen. Dit natuurgebied bestaat uit bossen, heide, duinen en een weidse stuifzandvlakte.

Het Waddenzeegebied is het enige natuurlijke UNESCOwerelderfgoed in Nederland
Het Waddenzeegebied is het enige natuurlijke UNESCO-werelderfgoed in Nederland.
Ellen van Doel

3. Droom weg bij de Waddenzee

Uitgestrekte vergezichten van zand, slib en water, een zilte bries en een overweldigende kalmte: het unieke Waddengebied is adembenemend mooi en staat op de Unesco-werelderfgoedlijst. De Wadden strekken zich uit over Nederland, Duitsland en Denemarken en is het grootste getijdengebied ter wereld waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan. Het karakteristieke landschap bestaat uit wadden, mosselbanken, stranden, duinen, zeegrasweiden en zoutmoerassen: een omgeving waar een grote diversiteit aan flora en fauna goed gedijt. In het Waddengebied leven onder meer zeehonden en bruinvissen, en miljoenen vogels komen hier elk jaar om te broeden.

Must do: Maak een wadlooptocht om dit unieke natuurgebied op intieme wijze te leren kennen.

4. Pronkstuk van de Flevopolder

Weinig natuurgebieden zijn zo oer-Hollands als Nationaal Park Nieuw Land. Zonder de drooglegging en inpoldering van Flevoland had dit natuurgebied op de Flevopolder niet bestaan. De vele uitkijkpunten maken het nationaal park een ideale bestemming voor een binnenlandse safari. In het gebied leven onder meer konikpaarden, edelherten, otters en bevers.

Must do: Neem een veerpont naar de Marker Wadden, het nieuwste stukje Nederland. Deze groep natuureilanden in het Markermeer werd door Natuurmonumenten aangelegd om het gebied leefbaarder te maken voor watervogels en vissen.

De heide van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in bloei
De heide van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in bloei.
Ellen van Doel

5. Paarse pracht op de heuvelrug

Wie denkt aan Nederlandse natuurgebieden, denkt al gauw aan de Veluwe. Wat veel mensen niet weten, is dat in Overijssel een zeker zo fraai park vol bossen en heidevelden ligt. De heuvels in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal zijn gevormd door gletsjers in de voorlaatste ijstijd en kleuren onweerstaanbaar paars wanneer de heide bloeit in augustus en september.

Must do: Verleg je grenzen op het water. Op de rivier de Regge kunnen je schitterend kano varen of suppen. Of ontdek het gebied met een elektrisch bootje. Geniet onderweg van het kabbelende water, de rust, de vele vogels, en de koeien en paarden die je vanaf de kant begroeten.

6. Onderwaterwereld vol wonderen

Slikken, schorren, zandplaten en een dynamische onderwaterwereld: midden in de Zeeuwse delta ligt het grootste nationaal park van Nederland: Nationaal Park Oosterschelde. De Oosterschelde is via de stormvloedkering verbonden met de Noordzee. Twee keer per dag stroomt achthonderd miljard liter zout water het gebied in en uit. Dit maakt het natuurgebied aantrekkelijk voor een groot aantal vogels, maar ook planten- en diersoorten, zoals zeehonden, bruinvissen, zeeanemonen en verschillende soorten wier.

Must do: Ga op zeehondensafari en leer alles over het nationaal park, de Deltawerken, de mosselkweek en de zeehonden en bruinvissen van de Oosterschelde.

Geïnspireerd geraakt door de wonderlijke verhalen over het Nederlandse landschap? Doe mee, laat anderen zien hoe jíj een ode brengt aan het landschap en deel je post met de rest van Nederland via de hashtag #odeaanhetlandschap.