De Gouden Cirkel

Thingvellir Nationaal Park, het Geysir-gebied en de waterval Gullfoss zijn de hoogtepunten van een van de mooiste roadtrips van Europa, de Gouden Cirkel. Thingvellir, met zijn magmavelden en rotspartijen, ligt tussen twee continentale platen en is de plek waar ’s werelds eerste democratisch gekozen parlement werd gevormd, zo’n duizend jaar geleden. Geysir is het bekendste springbronnengebied van IJsland.

Om de acht minuten vormt de geiser Strokkur een perfect ronde bol, die steeds verder aanzwelt en met een ontlading van kracht een fontein van kokend water tot wel twintig meter de lucht in schiet. Bij de beroemde gouden waterval Gullfoss heb je van bovenaf een sensationeel uitzicht op de brede kolkende kloof van schuimend water dat in twee trappen met een donderend geraas naar beneden stort.

de strokkur ontlaadt terwijl je toekijkt in een krachtexplosie
Wacht, wees geduldig en bewonder: de Strokkur ontlaadt terwijl je toekijkt in een krachtexplosie.
BuroScanbrit

De Vatnajökull-gletsjer

Het zuidoosten van IJsland wordt gedomineerd door het dramatische landschap van de Vatnajökull, een blauw gletsjermonster dat z’n kop en schouders hoog boven de smalle kuststrook uitsteekt. Met een oppervlakte van 8.500 vierkante kilometer en een dikte van ongeveer een kilometer een van de grootste gletsjers van Europa.

In de buurt vind je ook de watervallen en basaltkolommen van natuurreservaat Skaftafell, onderdeel van Vatnajökull Nationaal Park, en de gletsjermeren Fjallsárlón en Jökulsárlón. Het vissersplaatsje Höfn ligt op een schiereiland tussen twee lagunes in, waar allerlei zeevogels ronddobberen. Van hieruit zijn diverse gletsjerexcursies mogelijk naar de Vatnajökull.

de vatnajökullgletsjer
De Vatnajökull-gletsjer is een van de grootste gletsjers van Europa.
Shaiith – Fotolia

Het meer Mývatn

Wanneer je met de auto komt aanrijden, laat het meer Mývatn meteen zijn magie zien: troebele, witte rookpluimen stijgen als fantomen op uit het diepblauwe water. Rondom de oevers vind je alle vulkanische verschijnselen bij elkaar: kraters, borrelende modderpoelen, kokendhete bronnen en helgele zwavelafzettingen. Neem de tijd om dit buitenaards mooie landschap te verkennen en laat je overrompelen door de grillige lavaformaties bij Dimmuborgir en het geothermische gebied Námaskarð.

Vergeet ook niet de kokende modderpoelen en zwavelbronnen op de helling van de berg Námafjall te bezoeken, en de kleurrijke berg Leirhnjúkur in het Krafla-gebied. Na een hele dag actief bezig te zijn geweest, spoel je de moeheid van je af in de Mývatn Nature Baths.

myvatn meer
Het bijzondere meer Mývatn.
BuroScanbrit

Ga op walvissafari

De kans om een bultrug uit het water te zien springen of nog net een gigantische staartvin in de golven zien verdwijnen, is niet voor velen weggelegd. Beproef je geluk en scheep je in voor een spannende zoektocht naar de grootste zoogdieren op aarde. Tijdens de expeditie kun je vier verschillende walvissoorten in het wild tegenkomen: bultruggen, dwergvinvissen, witsnuitdolfijnen en bruinvissen.

bultrugwalvis
Bultrugwalvissen duiken regelmatig op in de wateren rond IJsland.
BuroScanbrit

Maak een rondreis

Tijdens de rondreizen van Buro Scanbrit beleef je alle hoogtepunten. Je vertrekt vanaf Rotterdam naar Akureyri in Noord-IJsland en dan kan het avontuur meteen beginnen. Kies voor een achtdaagse of vijftiendaagse rondreis langs alle IJslandse bezienswaardigheden, of kies uit een van de andere reizen naar IJsland, rechtstreeks vanaf Rotterdam. Je vindt ze hier.

Nice to know: voor elke reiziger die met Buro Scanbrit naar IJsland gaat, planten zij een boom op IJsland. Zo dragen zij – en jij – bij aan de herbebossing van IJsland.

Over Buro Scanbrit

Buro Scanbrit is dé vakantiespecialist naar Noordwest-Europa. Ze hebben een passie voor reizen door Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland, IJsland, Engeland, Schotland, Wales, Kanaaleilanden, Ierland, Groenland, Faeröer, Spitsbergen, de Baltische staten en Canada. De reisspecialisten van Buro Scanbrit kennen de bestemmingen tot in detail. Daarom maken zij van iedere vakantie een onvergetelijke ervaring. En dat doen ze al meer dan vijftig jaar. Bij Buro Scanbrit kan je vertrouwen op kwaliteit, gemak en zorgeloos boeken. Niet voor niets zijn ze al zestien keer uitgeroepen tot de beste reisorganisatie naar Noordwest-Europa.