Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

De Achensee, twintigduizend jaar geleden ontstaan door gletsjers, kun je op heel veel manieren ontdekken – je zou er keuzestress van krijgen. Alleen al dankzij de vijfhonderd kilometer aan wandelroutes bereik je de mooiste berglandschappen, hutten, uitzichtpunten en de dorpen langs de oevers van het negen kilometer lange meer. Maar ook vanáf het helderblauwe water van de Achensee, dat nooit dezelfde tint lijkt te hebben, kun je oeverloos genieten.

vakantie in oostenrijk
De mooiste uitzichten in het Rofangebergte hebben vaak de turquoise wateren van de Achensee als hoofdrolspeler.
Achensee Tourismus

Te land

De breedgeschouderde flanken langs beide oevers van de Achensee verken je het best op wandelschoenen. Het oostelijke Rofangebergte is ruig en uitnodigend tegelijk: je wisselt er rustige wandelingen over grazige alpenweiden af met steile stukken langs grillige rotsformaties. Interessant is het Naturlehrpfad Rofan: dankzij zeven informatiepunten leer je van alles over het leven in dit prachtige landschap. Wat moet je doen als je een kudde grazende koeien passeert? Hoe ga je met respect om met de flora en fauna? En hoe bereid je je als wandelaar voor op een tocht in de soms onvoorspelbare bergen?

vakantie in oostenrijk
Het plaatsje Pertisau aan de Achensee.
Achensee Tourismus

Aan de andere kant van de Achensee ligt Natuurpark Karwendel, met 727 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van Oostenrijk en het leefgebied van de grootste populatie steenarenden van de Alpen. Vanwege de vele soorten landschappen die je hier aantreft, zoals oerbossen en wilde rivieren, kom je hier veel bijzondere planten- en diersoorten tegen. De avontuurlijkste manier om die biodiverse wereld te verkennen is tijdens een meerdaagse huttentocht. Je brengt de nacht na een lange dag hiken door in een berghut en trekt de volgende morgen nog dieper, nog hoger het gebergte in. Wie liever verticaal omhooggaat, is hier ook op de juiste plek: in zowel het Rofan- als het Karwendelgebergte liggen honderden klimroutes uitgestippeld.

vakantie in oostenrijk
De Achensee vanaf het water verkennen: al suppend.
Achensee Tourismus

Ter ‘see’ en in de lucht

Een dag in de bergen is goed te combineren met het leven op de Achensee. Door de gunstige wind is het meer een uitstekende plek om te zeilen, en te wind- en kitesurfen, met de omliggende rotsformaties als prachtig decor. Voor wie het liever een middagje rustig aan doet, kan zwemmen, duiken, suppen of zich over de uitgestrekte wateren laten rondvaren door een rondvaartboot een goed idee zijn. Tip: Met de Achensee Erlebniscard kun je een week lang op en af stappen, en tevens gebruikmaken van de verschillende kabelbanen.

vakantie in oostenrijk
Zo zie je de Achensee in steenarendperspectief.
Achensee Tourismus

Ben je benieuwd hoe de steenarenden de Achensee ervaren? Vanonder de uitgespreide vleugels van de AIRROFAN Skyglider zie je de regio aan de Achensee vanuit vogelperspectief voorbij scheren. De vierpersoonszipline schiet vanaf de Gschöllkopf op 2040 meter hoogte door de ijle berglucht over de Achensee, met een snelheid van tachtig kilometer per uur en spectaculaire uitzichten van begin tot eind.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de Achensee.