Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

In de creatieve en culinaire hoofdstad van Oostenrijk geniet je de ene dag van kunst, architectuur, design en culinaire hoogstandjes, terwijl je de dag erna op de fiets de natuur en omliggende dorpjes verkent en de beroemde stoeterij vol lipizzaners in het dorpje Piber bezoekt.

Oud en nieuw

Hij is bijna niet over het hoofd te zien: de beroemde klokkentoren boven op de Schlossberg, midden in de oude binnenstad van Graz. Maar in ‘de stad met de toren op de berg’ zijn het ook de moderne bouwwerken die om je aandacht vechten.

vakantie in oostenrijk
De Schlossberg waakt over het oude en het nieuwe Graz.
Graz Tourismus/Harry Schiffer

Tussen de prachtige binnenplaatsen, monumentale gebouwen, arcades, koepels, torens en geplaveide straatjes – de unieke daken van de stad zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco – kom je zomaar ineens futuristische bouwwerken tegen: de reusachtige, blauwe, glimmende huid van de friendly alien waarin het Kunsthaus Graz is gevestigd. Maar ook het drijvende eiland van glas en staal in het midden van de rivier de Mur, dat ’s nachts spectaculair oplicht.

vakantie in oostenrijk
Het Murinsel is een van die moderne bouwwerken in het voornamelijk barokke Graz.
Graz Tourismus/Nicolas Galani

City of Design

Ook op cultureel vlak is de hoofdstad van de deelstaat Steiermark veelzijdig: aan klassieke concerten, jazzevenementen, elektronische muziekfestivals, musea en kunstcollecties en hippe kunstgaleries in Graz geen gebrek. En omdat de stad ook een Unesco City of Design is, is er een levendige creatieve scene met inspirerende showrooms met woonaccessoires, mode, keramiek en sieraden, maar ook trendy hotels en designevenementen.

vakantie in oostenrijk
De Lendplatzmarkt is een van de markten in Graz waar je producten van lokale boeren kunt inslaan.
Graz Tourismus/Harry Schiffer

Culinaire hoofdstad van Oostenrijk

In de vele fine dining-restaurants van Graz proef je creatieve topgerechten van meesterchefs en op de voedselmarkten, die dagelijks zijn geopend, ga je zelf op jacht naar de mooiste ingrediënten en regionale seizoensproducten. Ook in straatcafés, restaurants, delicatessenwinkels en op de sfeervolle terrasjes is het mediterraan genieten op z’n Oostenrijks. Heb je geluk, dan vindt er in Graz toevallig een culinair festival plaats. Die toewijding en creativiteit leverde Graz zelfs de titel ‘culinaire hoofdstad van Oostenrijk’ op.

Net over de stadsgrenzen

Fijne bijkomstigheid: vanuit de stad sta je in tien minuten midden in de natuur. Trek er op de fiets of wandelend op uit en geniet van de rust in de omliggende heuvels en de knusse dorpjes. Pak een dagje ontspanning in de Therme Nova of proef lokale wijn in een van de vele, typische Buschenschanken.

vakantie in oostenrijk
De wereldberoemde lipizzaners in het dorpje Piber, net buiten Graz.
Mias Photoart

Vanuit de berghut Altes Almhaus in de indrukwekkende Kesselfallkloof kun je de lipizzaners zien grazen. Want wat weinig mensen weten: de witte paarden van de wereldberoemde Spaanse Rijschool in Wenen komen eigenlijk uit de omgeving van Graz. In het lieflijke dorpje Piber bevindt zich de lipizzanerstoeterij, waar de prachtige paarden hun eerste stapjes zetten, hun eerste training krijgen en na trouwe dienstjaren genieten van hun pensioen.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over de regio Graz.