Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.
Op de plek waar Verwall, Silvretta en Rätikon samenkomen, bevindt zich een bijzonder stukje aarde. Van eeuwenoude cultuurlandschappen en lieflijke alpenweiden tot het ruige hooggebergte met zijn gletsjers, idyllische berghutten en glinsterende bergmeren.
Alpenmosaik Montafon: verhalen uit de regio
De vier landschappen van Montafon – Verwall, Silvretta, Rätikon en het dal ertussen – ontdek je via het nieuwe wandelrouteconcept Alpenmosaik Montafon. Dankzij de meer dan dertig themaroutes met een totale lengte van meer dan vijfhonderd kilometer krijg je niet alleen een goede indruk van de rijke natuur van Montafon, maar steek je ook het een en ander op van de cultuur, geschiedenis en geologie van het dal.
In Verwall kun je je tijdens een mystieke wandeling bijvoorbeeld verdiepen in de wereld van de lokale sagen en leer je wat het verhaal is van de Bergknappenkapelle, of hoe de sleutels van Petrus terechtkwamen in het wapen van Montafon. Volg je in het dal de Montafonerhausweg, dan zie je met eigen ogen wat de plaatselijke woonhuizen en werkplaatsen zo bijzonder maakt.
De bakermat van Montafon
Voor iedereen die het liefst op twee wielen herinneringen verzamelt, biedt Montafon zo’n 260 kilometer aan (e-)mountainbikeroutes. Zoals de Sonnenbalkon Tour door Bartholomäberg in het Silbertal. Een route die zijn naam eer aan doet: deze gemeente op 1100 meter hoogte heeft de meeste zonuren in heel Montafon. Behalve van de zonnestralen kun je er ook genieten van het fenomenale uitzicht op de toppen van Rätikon. Vanwege de cultuur- en mijnbouwgeschiedenis die hier millennia teruggaat, staat dit plaatsje bekend als de bakermat van Montafon.
Wie de omgeving liever vanuit een ander perspectief wil ontdekken en zich graag waagt aan uitdagende klimroutes, kan zich verheugen op in totaal 24 klimparcoursen. Bij klimparcours Röbischlucht klauter je langs kolkend water en voel je van dichtbij hoe krachtig de natuur kan zijn.
Pikant-zure kaas
Zo veelzijdig als de bergen zijn in Montafon, zo afwisselend is de lokale keuken. Een bijzondere rol is weggelegd voor Montafoner Sura Kees, de pikant-zure kaas met een vetgehalte van slechts 1,8 procent. Deze regionale kaas vormt een basisingrediënt in veel van de eeuwenoude traditionele gerechten, zoals Montafoner Keesknöpfli. Ook bijzondere lekkernijen zoals Polmanudeln danken hun bestaan aan deze pikant-zure kaas.
Leestip: in het onlangs verschenen kookboek Zu Tisch im Muntafu vind je de favoriete gerechten op basis van Montafoner Sura Kees van koks uit Montafon. Een origineel souvenir, met de groeten uit Montafon.
Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over Montafon.