Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Salzburg staat bekend als de stad waar Wolfgang Amadeus Mozart zijn wieg had staan, maar ook waar The Sound of Music werd opgenomen. Een geliefde bestemming vanwege de smalle elegante straatjes en weidse pleinen – uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed – de Salzburger Nockerln, de Salzburger Festspiele en het uitnodigende uitzicht op het omliggende berglandschap.

Het historisch centrum van Salzburg: Unesco-werelderfgoed

Waar in de stad je ook bent, de elfde-eeuwse Festung Hohensalzburg is niet over het hoofd te zien. Het reusachtige fort torent hoog boven Salzburg uit en biedt een grandioos uitzicht over de daken van de stad en de bergen eromheen. Aan de voet van de Mönchsberg ligt de wijk met het Große Festspielhaus en de concertzaal Haus für Mozart, eveneens de plek waar de beroemde Festspiele plaatsvinden. Dit is de barokke oude binnenstad van Salzburg met zijn fraaie paleizen en smalle straatjes. Een bezoek waard is ook het kloostercomplex St. Peter en de dom met zijn machtige koepel en marmeren gevel.

vakantie in oostenrijk
Uitzicht vanaf de Mönchsberg op de oude binnenstad van Salzburg.
Tourismus Salzburg GmbH/Günter Breitegger

Slenter door de wirwar van smalle straatjes en ontdek alle dertien passages en duizend monumenten in het historisch centrum. Een van de mooiste winkelstraten ter wereld en de bekendste straat van Salzburg, is de Getreidegasse. Door de vele kerken en levenslustige sfeer wordt de binnenstad van Salzburg ook wel het ‘Rome van het noorden’ genoemd. Een rijkdom die trouwens te danken is aan de zouthandel – vandaar het Duitse woord voor zout in de naam: Salz.

Beroemde Salzburgers: Wolfgang Amadeus Mozart

Ook om muziek kom je niet heen in Salzburg. Op nummer negen van de Getreidegasse werd in 1756 de beroemdste inwoner van de stad geboren. In het geboortehuis van Mozart – een van de meest gefotografeerde en bezochte musea ter wereld! – vind je tegenwoordig vier vaste tentoonstellingen over het leven en werk van de componist. Voor bij wie muziek door de maag gaat: bij de vier filialen van Konditorei Fürst koop je de Mozartkugel, nog altijd gebakken volgens traditioneel recept. De in 1890 door de Salzburgse banketbakker Paul Fürst bedachte ronde lekkernij is inmiddels net zo beroemd als zijn muzikale naamgever.

vakantie in oostenrijk
Bij Konditorei Fürst kun je Mozartkugeln kopen.
Tourismus Salzburg GmbH

De zingende familie Von Trapp liet ook haar sporen na in Salzburg. Op verschillende plekken in de stad kun je bekende locaties uit de musicalfilm The Sound of Music bezoeken, zoals het Nonnbergklooster waar de jonge Maria in opleiding was, Schloss Leopoldskron dat als het familiehuis van de Von Trapps diende en de Mondsee Basilica, bekend vanwege de bruiloft van Maria en baron Von Trapp.

vakantie in oostenrijk
Ook het Kapitelplatz dient als podium voor de jaarlijkse Siemens Fest>Spiel>Nächte.
Tourismus Salzburg GmbH/Günter Breitegger

Voor muziekliefhebbers is de Salzburgse zomer een periode om rekening mee te houden. Dan vindt de Salzburger Festspiele plaats, het wereldberoemde festival dat de stad tot één groot podium vol opera, theater en muziek omtovert. Met internationale sterren als Anna Netrebko, Rolando Villazón en Riccardo Muti kan de Festspiele rekenen op meer dan 250.000 bezoekers van over de hele wereld.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over Salzburg.