Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met het Oostenrijks Toeristenburo.

Net over over de Duitse grens en op maar zestig kilometer van de stad Salzburg ligt het idyllische provinciestadje St. Johann: het ideale vertrekpunt voor magische en avontuurlijke expedities in het SalzburgerLand. De hoofdrolspelers? De Liechtensteinklamm, de nieuwe helixwenteltrap en de Geisterberg.

vakantie in oostenrijk
De nieuwe helixwenteltrap laat je tientallen meters afdalen in de Liechtensteinklamm.
Tourismusverband St. Johann in Salzburg/Mirja Geh

Magie in de Alpen

Een van de langste, diepste en indrukwekkendste kloven in de Alpen vind je in St. Johann in Salzburg: de Liechtensteinklamm, ontstaan door het geweld van duizenden jaren kolkend water. Tijdens een wandeling hoor je het oorverdovende geruis van de waterval en voel je de met mos bedekte stenen onder je wandelschoenen glijden. Een sensationele ervaring is de vorig jaar geopende helixwenteltrap. Aan alle kanten omringd door donkere, mossige rotwanden daal je dertig meter af de diepte in, tot in het binnenste van de kloof.

vakantie in oostenrijk
De wandeling leidt naar het Hochgründeck en maakt deel uit van de Salzburger Gipfelspiel.
Tourismusverband St. Johann in Salzburg/Michael Grössinger

Ook een bezoek aan de Geisterberg is een magische belevenis. Wanneer de laatste sneeuw van de winter is gesmolten, ontwaken op het speelterrein op Ghost Mountain allerlei vriendelijke geesten. De omliggende bergen en de panoramische wandelpaden met meer dan veertig speeltoestellen blazen niet alleen jonge wandelaars van hun sokken, maar ook volwassen wandelaars. Een bijzonder hoogtepunt op de Geisterberg is Drachis Klettersteig, waar klimgrage kinderen vanaf twaalf jaar langs kaarsrechte wanden kunnen klauteren en kloven kunnen oversteken.

vakantie in oostenrijk
Het panoramische uitzicht op het massief van het Tennengebirge en het Hochkönigmassief.
Tourismusverband St. Johann in Salzburg/Mirja Geh

Kleine en grote bergwandelaars

Een leuke uitdaging voor het hele gezin is het Salzburger Gipfelspiel. Het doel van het dit wandelspel is om in alle zeven vakantiedorpen van de Salzburger Sportwelt een prominente top te beklimmen. Een daarvan is de Hochgründeck in St. Johann, waarvan je vanaf de top met helder weer wel driehonderd andere toppen kunt bewonderen.

Tip: Bestel een dag van tevoren bij de VVV een picknickmand gevuld met streek- en seizoensproducten. Op die manier geniet je optimaal van jouw droomplek met uitzicht.

vakantie in oostenrijk
Na inspanning komt ontspanning: met lokale kaas- en vleesspecialiteiten.
JOSALZBURG.COM/MIRJA GEH

Nog niet zo heel lang geleden werd in St. Johann in Salzburg JODY’s Baumparcours geopend. Bij dit avontuurlijke klimpark verken je de groene wouden van St. Johann in eekhoornperspectief. Op twintig meter boven de grond ‘zweven’ dertig klimstations waarmee je je door het bladerdak kunt bewegen. Oftewel: klimmen, klauteren en balanceren over uitdagende klimtoestellen.

Vooral in de zomermaanden is er voor kinderen in St. Johann in Salzburg extra veel te doen. Dit jaar (in de week van 9 tot 14 juli) staat het programma van de jaarlijkse kinderweek JoKiWo weer bomvol avontuurlijke activiteiten. Elke dag heeft een speciaal thema: zo is dinsdag de Geisterbergdag vol klimmen en klauteren en staat vrijdag St. Johann zelf centraal, met onder meer spelletjes, schminken en muziekmaken. Het hoogtepunt is de uitvoering van ‘Le Carnaval des Animaux’ door de Philharmonie Salzburg.

vakantie in oostenrijk
Na wandelen, fietsen, klimmen en klauteren volgt… midgetgolfen.
josalzburg/Chris Perkles

Tip: met de gratis Salzburger Sportwelt Card, die je bij aankomst in jouw accommodatie krijgt, wordt je vakantie nog leuker. Je profiteert van veel korting op attracties, bij musea en sportactiviteiten. Ook kun je voor een euro mee in de Salzburger Sportbus.

Kijk hier voor meer informatie en inspiratie over St. Johann in Salzburg.