Met de kinderkopjes en Franse invloeden waan je je er helemaal op vakantie. We hebben het natuurlijk over de hoofdstad van het zoete zuiden: Maastricht (Mestreech voor locals). Met haar sfeervolle verlichting en dampende Luikse wafels verkrijgbaar op iedere straathoek is de stad een ideale bestemming voor een dagje weg. Maar met zoveel heerlijkheid komt ook de keuzestress. Waar in Maastricht kan je bijvoorbeeld het beste eten?
Geen zorgen, hier zijn vijf restauranttips voor deze bourgondische stad aan de Maas.
1. Bijzonder
Flinke wandeling rondom Sint Pieter achter de kiezen? Mooi, want dan rol je zo de berg af, tegen Bijzonder aan. De tent doet z’n naam eer aan, want hier nemen de chefs niets voor lief. Overal is over nagedacht: waar komt een product vandaan? Is het goed voor je? Als één van de stads eerste vegan hotspots, maakt de keuken het liefst alles zelf. Volgens eigenaresse Dimitra komt het neer op heel veel groenten, een beetje vlees en vis, suikervrij, geen gluten en veel plantaardige ‘zuivel’. Als je denkt dat deze gezonde, seizoensgebonden menu’s betekenen dat je inlevert op het gebied van smaak, think again.
Bijzonder: Luikerweg 3, Maastricht.
2. Dominicanen
Als je op Lonely Planets lijstje van mooiste boekhandels ter wereld staat, heb je dan nog een introductie nodig? Toch wel, want als je niet langskomt voor een koffie to go, het scoren van een boek of een van de nieuwe magazines van National Geographic, kom dan voor het gebouw. In deze voormalige kerk in het oude stadscentrum wordt al ruim tweehonderd jaar geen mis meer opgevoerd, maar ze deed dienst als onder meer slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel. Achterin de Dominicanenkerk kun je plaatsnemen voor ontbijt of lunch, samen met koffie van de lokale Blanche Dael-branderij.
Boekhandel Dominicanen : Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht.
3. De Brandweerkantine
Een oude brandweerloods waar je nu terechtkunt voor versnaperingen, need we say more? Hier ploffen Maastrichtenaren neer na een lange week om bitterballen weg te werken met vrienden, bij voorkeur met een Limburgs biertje on the side. Maar verwar de Brandweerkantine niet met een kroeg, want in deze informele sfeer worden wel degelijk culinaire hoogstandjes geserveerd. De kleine, smaakvolle gerechten zijn ideaal voor shared dining en lang natafelen. En mocht je behoefte hebben om wat stoom af te blazen, dan is er nog een gratis ‘toetje’: een potje pingpong in de ruimte achter de bar. Altijd fijn.
Brandweerkantine: Capucijnenstraat 21, Maastricht.
4. Witloof
Wandelend in dit gebied merk je geregeld hoe dicht je bij België bent (en anders herinnert het lokale dialect je daar wel aan). Bij Witloof kun je deze Vlaamse invloeden niet alleen horen, maar ook proeven. Zowel het personeel als de menukaart is op en top Vlaams. Denk: Belgische pinten, frittekes en véél nostalgie. Wat eten betreft, draait het om puur, duurzaam en biologisch, bereid op basis van familierecepten.
Fun fact: het interieur van Witloof werd bekroond met meerdere designprijzen. Je weet dus zeker dat ingrediënten voor een geslaagde avond hier aanwezig zijn. Of, zoals ze zelf zeggen: ‘alles in huis voor ’n goei’ goesting.’
Witloof: Sint Bernardusstraat 12, Maastricht
5. Marres kitchen
In de Capucijnenstraat vind je Marres Kitchen, een kleurrijk restaurant met vegetarische en vegan opties, en een kaart vol Midden-Oosterse invloeden. Hummus-lovers opgelet: Hier moet je zijn voor de romigste dip (het liefst met de zelfgebakken focaccia).
Bij Marres Kitchen draait het om prikkelen van de zintuigen. Daarom geven ze ook cursussen en ontwikkelden ze een eigen educatieprogramma, op poten gezet door kunstenaars en wetenschappers: alles om elkaar de link tussen zintuiglijke waarneming en creativiteit te laten ervaren. Hmmm.
Marres Kitchen: Capucijnenstraat 98, Maastricht.