Voor foodies is Singapore een waar paradijs: je vindt er keukens waarin invloeden van over de hele wereld zijn vertegenwoordigd. Hoe kun je je tijd er beter besteden dan hoppend van eetgelegenheid naar eetgelegenheid?
Martine Janssens woont al 28 jaar in Singapore en leidt al bijna even lang toeristen rond in de tropische stadstaat – in het Nederlands, Engels en Duits. Dit zijn haar favoriete bars, restaurants en hawker centres in Singapore. Met het onderstaande lijstje weet je zeker dat je aan het eind van de dag geen pap meer kunt zeggen.
09.00 uur: ontbijt
‘YY Kafei Dian is een sfeervolle coffeeshop die traditionele kaya buns verkoopt. Deze gestoomde broodjes, met een pasta van kokosnoot, bruine suiker en pandanbladeren, eet je met zeer licht gekookte eieren.’
10.30 uur: tussendoortje
‘Nic & Tom Eatery is een start-up van twee neven. Hier bestel je tuckshop rice: een simpel rijstgerecht met ei, stukjes varkensvlees en hartige saus. Of duik hier in de buurt het vegetarische restaurant Lian Xin in waar de monniken en locals eten.’
14.00 uur: lunch
‘In het kleurrijke Little India ligt Mustard: een Bengali- en Punjabi-restaurant. Met gerechten uit het noorden van India – iets minder pikant dus dan de Zuid-
Indische gerechten – en een erg gezellig interieur.’
16.00 uur: afternoontea
‘In het Raffles Hotel, een van de meest iconische en chique hotels van Singapore, moet je voor een afternoontea in de Grand Lobby zijn. Dagelijks geserveerd tussen 12.00 en 17.30 uur. De setting is elegant en stijlvol, de selectie van thee en champagne indrukwekkend, en de scones en sandwiches verfijnd.’
17.00 uur: aperitief
‘Een van mijn favoriete bars in Singapore is ATLAS, waar luxe, klasse en opulentie hoog in het vaandel worden gedragen. ATLAS herbergt de grootste verzameling ginflessen ter wereld. Fans van weelderige interieurs worden hier in de watten gelegd met een mix van art deco en jugendstil, en authentieke sculpturen.’
‘ATLAS is nogal prijzig, maar gelukkig telt Singapore een hele hoop betaalbare hidden bars, vaak goed verstopt achter een boekenkast of speciale muur. Een ervan heet The Hidden Story, een discrete speakeasy die enkel toegankelijk is via de diepvriesdeur van een steakrestaurant. De cocktails hier zijn uitmuntend.’
19.30 uur: diner
‘Verschrikkelijk duur, maar absoluut de moeite waard: het schitterende restaurant SKAI ligt op de zeventigste verdieping van het hoogste gebouw van Singapore, dat trouwens door de befaamde architect I.M. Pei werd ontworpen. Het grillrestaurant heeft een waanzinnig uitzicht op Marina Bay en het Marina Bay Sands Hotel,’ zegt Janssens.
‘Van een heel andere orde, qua prijzen dan, is Lau Pa Sat, het bekendste hawker centre van Singapore. Hawker centres zijn populaire, overdekte food markets met tientallen kraampjes die Aziatische specialiteiten aanbieden. Lau Pa Sat, te zien op de foto onderaan, is het enige hawker centre dat is ondergebracht in een nationaal monument. Het is een icoon in Singapore. Vlak ernaast ligt Satay Street, waar satéstokjes vakkundig gegrild worden.’
22.00 uur: borrel
‘Lantern, de cocktailbar op het dak van het Fullerton Bay Hotel, is een van mijn lievelingsplekken voor een borrel in Singapore. Het is een openluchtbar, vlak bij de Marina Bay. Met een uniek uitzicht op het nieuwe gedeelte van de stadstaat, het iconische hotel Marina Bay Sands, het lotusvormige ArtScience Museum en op Spectra, de bekende lichtshow op het water,’ vervolgt Janssens.
‘Nog zo’n aanrader: HighHouse, op de 61ste en 62ste verdieping van het UOB-gebouw. Deze bar stond ooit (toen als One Altitude Bar) in The Guinness Book of Records als hoogste openluchtbar ter wereld.’
Nog niet uitgelezen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van National Geographic en ontvang de favoriete verhalen van de redactie wekelijks in je mail.