Wandel door de middeleeuwse straten van Pyrgi (Griekenland), en je ziet vrouwen in opperste concentratie door twijgen kammen. Ze zijn op zoek naar verharde, witte klodders: mastiek, de natuurlijke hars die al sinds de Oudheid wordt geprezen om zijn aromatische en helende eigenschappen.
Mastiek: het goud van Chios
Pyrgi is een van de 24 dorpen op het eiland Chios die mastiek produceert. Hoewel mastiekbomen alomtegenwoordig zijn in het Middellandse Zeegebied, groeien de bomen die bekendstaan om deze speciale eigenschappen alleen op het zuidelijke deel van Chios. Mastiek is zo al duizenden jaren mede bepalend voor de identiteit van het eiland en is van groot economisch belang voor de inwoners.
Leestip: Deze geiten klimmen in bomen en daar zijn lokale boeren maar al te blij mee
Herodotus schreef er al over in de vijfde eeuw v.C., Romeinen kauwden erop om hun tanden te reinigen en de Ottomanen verhieven het tot specerij. Vandaag de dag wordt mastiek gebruikt om eten op smaak te brengen en om pijn en een slechte spijsvertering te verhelpen. Wetenschappers onderzoeken zelfs het potentieel om kanker te bestrijden.
Een natuurlijk toetje
Mastiekproductie is een familieaangelegenheid die het hele jaar doorgaat: de grond wordt verzorgd, er worden ondiepe inkepingen gemaakt in de schors, de mastiek die eruit sijpelt wordt opgevangen en schoongemaakt.
Er zijn meer dan genoeg manieren om de schat van het eiland te proeven: drink het als een verfrissende likeur, verslind mastiekdesserts, neem het als supplement of kauw het gewoon au naturel, zoals de lokale bevolking al eeuwen doet.
Wil je de missie van National Geographic steunen en onbeperkt toegang krijgen tot National Geographic Premium? Word nu lid!